Εντυπωσιάζει η έκθεση των αρχαίων ναυαγίων στον Κούλε

Το Ενετικό κάστρο του Κούλε και την έκθεση των ναυαγίων που φιλοξενούνται σε αυτό επισκέφθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ξεναγήθηκε από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Κρήτης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Θεοτόκη Θεοδούλου.

Ο κ. Βαρδάκης είχε την ευκαιρία να δει επιτόπου το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου στη συντήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου και να εκφράσει τον θαυμασμό του για την μοναδική έκθεση των ευρημάτων από τις ενάλιες έρευνες του πλοιάρχου Cousteau και των Ελλήνων αρχαιολόγων το 1976 στην Ντία.  Ενημερώθηκε για την σημασία των ευρημάτων και τον πρωτεύοντα ρόλο της Κρήτης στην ναυτική ιστορία της Μεσογείου, το δυναμισμό και την προοπτική της υποβρύχιας αρχαιολογίας και το έργο που επιτελείται από το Γραφείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για την έρευνα, τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, παράλληλα με την συνεχή προσπάθεια για έγκαιρη ανταπόκριση στα αιτήματα των φορέων της Κρήτης για έργα στη θάλασσα και την παραλία.

Ο βουλευτής ενημερώθηκε επίσης για υποβρύχιες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια ή βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, όπως αυτή στον αρχαίο Ολούντα (Ελούντα), καθώς και για άλλες που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και δήλωσε τον ενθουσιασμό του και την υποστήριξή του στο έργο της Υπηρεσίας.

Τέλος, συζητήθηκαν τα θέματα της προοπτικής ανάπτυξης του υποβρύχιου τουρισμού στην Κρήτη, και της ενίσχυσης της Υπηρεσίας για την ανάληψη περεταίρω δράσεων για την προβολή αυτής της γοητευτικής πλευράς της αρχαιολογίας της Κρήτης.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης είχε πρωτοστατήσει στην διατήρηση και αναβάθμιση του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης στο πλαίσιο του πρόσφατου νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού (Φεβρουάριος 2018)  και πληροφορήθηκε με χαρά την στελέχωσή του με επιπλέον προσωπικό και την υλικοτεχνική ενίσχυσή του.

Τέλος, ο κ. Βαρδάκης διαβεβαίωσε τον κ. Θεοδούλου ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στο δύσκολο αλλά σπουδαίο έργο που επιτελείται.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί