Τα Φώτα στο Ηράκλειο στα 1900 και στα Χανιά το 1944!- Δυο μοναδικά ιστορικά φιλμ (βίντεο)

Δυο μοναδικά βίντεο με τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Κρήτη στις αρχές του 20ου αιώνα και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1944, παρουσιάζουμε σήμερα.

Δείτε ακόμα: Τα πρώτα Θεοφάνεια στο Ηράκλειο το 1831, που εξελίχτηκαν σε διαδήλωση κατά της σκλαβιάς!- Σπάνιες φωτο από τα Φώτα στην Κρήτη

Το πρώτο από αυτά (από τα αρχεία Gaumont Pathé που έχει αναρτήσει ο Γιώργο Βιδάκης),  είναι ένα σπάνιο φιλμ που δείχνει το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κνωσό και άλλες περιοχές, στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, και το είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα. Θα δείτε την τελετή των Θεοφανείων στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, από το 10:10. Τα πλάνα διαρκούν ένα λεπτό. Το φιλμ πιθανότατα είναι νωρίτερα από τη δεκαετία του 1910, καθώς στα αρχεία αναφέρεται “διανομή 1900”. Όμως σε κάθε περίπτωση είναι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και στη διάρκεια της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας.

Δείτε το βίντεο

https://youtu.be/V1zCx2VrnHE

Το δεύτερο βίντεο δείχνει εικόνες από τα Θεοφάνεια του 1944 στην Κρήτη. Πρόκειται για γαλλικό φιλμ, από τις εκδηλώσεις στα Χανιά, μπροστά από το Γιαλί Τζαμισί.

Πιθανότατα στις εικόνες διακρίνουμε τον Ιωάννη Πασσαδάκη, κατοχικό “γενικό διοικητή – υπουργό Κρήτης”.

Το φιλμ υπάρχει στα γαλλικά αρχεία και είναι διάρκειας 32 δευτερολέπτων

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί