Το αληθινό νόημα των ευχών μας

 Του Γιάννη Μ. Γαβριλάκη*
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι πολιτικοί (κυβερνώντες και Αντιπολιτευόμενοι) μιλούν με καθαρή γλώσσα στους εξουσιαζόμενους πολίτες και πράττουν αυτά που υπόσχονται τηρώντας παράλληλα τους δημοκρατικούς κανόνες του Πολιτεύματος. Όταν δεν κλέβουν και δεν εξυπηρετούν άνομα συμφέροντα. Όταν δεν προκαλούν με τις δηλώσεις τους διχόνοια και σύγχυση στον λαό
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι Ιεράρχες και ιερείς, μαζί με τις προσευχές και το θεάρεστο έργο που επιτελούν, να φροντίζουν να υπενθυμίζουν δημόσια στους (ελάχιστους) μισαλλόδοξους και ρατσιστικής αντίληψης συλλειτουργούς τους το κορυφαίο δίδαγμα του Χριστού και του Αποστόλου των εθνών Παύλου το «ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ»!
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι Δικαστές και οι Αστυνομικοί επιτελούν στο ακέραιο το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας καθήκον τους , χωρίς ορισμένες των αποφάσεων και ενεργειών τους να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, που τη με την σειρά τους μερίδα των πολιτών μπορεί να προκαλέσει απαράδεκτες αυτοδικίες και ταραχές.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί και γενικά οι στρατεύσιμοι προσηλωμένοι στα καθήκοντα τους τηρούν τις οδηγίες, που τα υπηρεσιακά εγχειρίδια και οι κανόνες προβλέπουν για να προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες και την ακεραιότητα της χώρας όταν και όποτε αυτό χρειαστεί.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι δημοσιογράφοι και λειτουργοί της ενημέρωσης και πληροφόρησης τηρούν απαράβατα τις Αρχές Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, εφαρμόζοντας σε κάθε περίπτωση τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης. Όταν σέβονται το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα. Όταν θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό τους τη διαστρέβλωση , την παραπλάνηση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών, ειδήσεων και γεγονότων.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται απολύτως αρμονικά με τους μαθητές, σέβονται την προσωπικότητα τους, καλλιεργούν και εμπνέουν στους μαθητές, κυρίως με το παράδειγμα τους, τη δημοκρατική συμπεριφορά και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα άλλων μαθητών και συνανθρώπων. Επειδή ακριβώς επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης θα πρέπει να τολμούν να έρχονται σε διάλογο με τους μαθητές που με ευκολία προβαίνουν σε καταλήψεις και αποχές από μαθήματα. Να ακούν τα βάσιμα αιτήματα των μαθητών και να τα προωθούν προς τους προϊστάμενους τους και στο αρμόδιο Υπουργείο.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι Αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων ασχολούνται ουσιαστικά με την καθημερινότητα των πολιτών και δεν κωφεύουν στα αιτήματα / προβλήματα που είναι εφικτό να επιλυθούν. Αντίθετα δεν είναι δεκτές οι ευχές τους όταν κάνουν αυθαίρετα επιλεκτικές προτιμήσεις για κατασκευές ή βελτιώσεις σε έργα ανάγκης. Είτε όταν δίνουν υποψηφιότητες και ορισμένοι δεν παρευρίσκονται σε συνεδριάσεις των Δημοτικών ή Τοπικών Συμβουλίων.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι συνδικαλιστές δεν κομματικοποιούν τις οργανώσεις τους και δεν χρησιμοποιούν τις θητεία τους με διάφορες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σαν αυτοσκοπό για την προσωπική ανέλκυση σε κυβερνητικές θέσεις. Ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι διεκδικητικός και ανεξάρτητος με σκοπό την βελτίωση των αμοιβών των εργαζόμενων, των συνθηκών εργασίας και ασφάλισης καθώς και μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με την συνδικαλιστική οργάνωση.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν οι ερευνητές ασχολούνται με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική αλήθεια και τους κανόνες που αυτή θέτει για να εξαχθούν τα συμπεράσματα μιας αξιόπιστης έρευνας. Έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτης διαμάχης (άλλο η διαφορετική επιστημονική προσέγγιση και άλλο η διαμάχη για ιδιοτελείς λόγους) μεταξύ ερευνητικών ομάδων για θέματα μείζονος σημασίας όπως είναι οι σεισμοί, οι φυσικές καταστροφές, οι έρευνες για υπόγειο ή υποθαλάσσιο πλούτο, η προστασία του περιβάλλοντος, η έρευνα στην φαρμακοβιομηχανία, η έρευνα στην εκπαίδευση, κ.ά. Επίσης γνωστή είναι και η παράνομη οικειοποίηση ερευνητικών εργασιών μεταξύ ερευνητών.
Οι ευχές «πιάνουν τόπο» όταν στην οικογένεια υπάρχει ηρεμία, σεβασμός, αλληλοκατανόηση, αλληλοβοήθεια, αγάπη! Δεν «πιάνουν» οι ευχές τις ημέρες των εορτών ή αργότερα όταν στις οικογένειες υπάρχει συνεχής «φαγομάρα», άσχημη και υβριστική συμπεριφορά, αυθαιρεσίες, εκφοβισμός, χειροδικίες, εγωισμός, έλλειψη συγνώμης!
Οι ευχές δεν «πιάνουν τόπο» όταν οι πολίτες ασκούν σε άλλους πολίτες ανάρμοστες και απαξιωτικές συμπεριφορές. Όταν υβρίζουν, συκοφαντούν , λένε ψέματα, ψευδορκούν στα δικαστήρια, λειτουργούν κατά δόλιο τρόπο σε υποθέσεις καθημερινότητας που αφορούν άλλους πολίτες. δεν σέβονται την διαφορετικότητα άλλων ατόμων στη θρησκεία, στην εθνικότητα, στο χρώμα, στο φύλλο, στις ειδικές ανάγκες, στις ιδέες, στις απόψεις είτε δεν σέβονται την περιουσία των άλλων αλλά την καταστρέφουν, είτε δεν διέπονται από φίλαθλο πνεύμα αλλά προκαλούν σοβαρά επεισόδια, είτε δεν είναι συνεπείς σε δημόσια καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί και πολλές άλλες αρνητικές συμπεριφορές που αν αθροιστούν για τον κάθε ένα μας, για ολόκληρη μια περασμένη χρονιά, τότε ομοιάζουν, για πολλούς από εμάς, υποκριτικές ευχές προς αλλήλους!

*Απλός πολίτης με πολυετή κοινωνική προσφορά σε
θεσμικά όργανα και Συλλόγους

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί