Για τον Ανδρέα

Του Δημήτρη Χ. Σάββα

Αγαπημένε μου φίλε, εκλεκτέ συνάδελφε, Ανδρέα!

Συμμεριζόμενος την οδύνη των οικείων σου, των συναδέλφων και όλων των φίλων σου, για τον πρόωρο χαμό σου, δεν θέλω να σε κουράσω τούτη τη φορά. Δεν θα σε καθυστερήσω, όπως συνήθιζα να το κάνω όταν βρισκόμασταν ή όταν επικοινωνούσαμε τηλεφωνικά, γιατί βιάζεσαι να φύγεις ή μάλλον βιάστηκες ν’ αναχωρήσεις για το μεγάλου σου αιώνιο ταξίδι, ταξιδεύοντας σε χώρα μακρινή και αρυτίδωτη, κατά τον ποιητή!

Θέλω να σ’ ευχαριστήσω από καρδιάς για όσα μου προσέφερες, απλόχερα και πατρικά, όταν πρωτογνωριστήκαμε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, αφού συνυπήρξαμε και συνεργαστήκαμε, τόσο αρμονικά και εποικοδομητικά, για μια δωδεκαετία, στο νεοσύστατο τότε τμήμα των αρχείων της Β.Δ.Β. Θυμάμαι τη χαρά σου και την ικανοποίησή σου, που μου μετέδωσες, όταν παραλάβαμε από την Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας τα πρώτα μικροφίλμς του Βενετσιάνικου Αρχείου.

Θέλω ακόμα να σου πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την μετέπειτα προσφορά σου στη Β.Δ.Β., στον άρτιο σχεδιασμό σου για το μεγαλεπήβολο Εκδοτικό της έργο και για την στήριξή σου γενικότερα, τότε που ο Νίκος μας άφησε απορφανισμένους και προσπαθούσαμε όλοι μαζί, να κρατήσουμε ψηλά και υπεύθυνα την αγαπημένη μας και τόσο αγαπημένη σου Βικελαία, διοργανώνοντας και φέροντας σε πέρας, εκείνη την περίφημη Έκθεση, με τα νεκρικά πορτραίτα Φαγιούμ.

Και όταν συνταξιοδοτήθηκες, η σκέψη σου και το μυαλό σου, οι ανησυχίες και οι αγωνίες σου ποτέ δεν σ’ εγκατέλειψαν. Το ενδιαφέρον σου ήταν υπέρμετρο και συνεχές, για την πορεία της Βιβλιοθήκης μας, για το καλό της.

Αγαπημένε μου Ανδρέα, ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ βαθέων για όλα αυτά, ένα ευχαριστώ που ας είναι ο τελευταίος μου ασπασμός, στην αιώνια μορφή σου και στα έργα σου, στις ιδέες σου και στην προσφορά σου, στις αξίες που τόσο υπηρέτησες και ανέδειξες, χωρίς να λογαριάζεις κόστος για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον μοναδικό σου Μενέλαο, στην οικογένειά σου. Και όταν βρεθείτε και πείτε  πρώτα τα δικά σας με τον Νίκο, είμαι σίγουρος ότι θα του δώσεις και τους δικούς μου χαιρετισμούς, αλλά και των άλλων παιδιών της Βικελαίας.

Καλό σου ταξίδι!

Ο εκφωνηθείς επικήδειος λόγος του Δημήτρη Χ. Σάββα, προϊσταμένου της Β.Δ.Β., για τον Ανδρέα Σαββάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί