“Ένας γνήσιος Κρητικός αγωνιστής, σκαπανέας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” – Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Σαββάκη

Θλίψη επικρατεί στο Ηράκλειο, από το χαμό του γνωστού διανοούμενου του Ηρακλείου, για πολλά χρόνια “εργάτη” της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των γραμμάτων, Ανδρέα Σαββάκη.

Δείτε: “Έφυγε” ο Ανδρέας Σαββάκης 

Μια άγνωστη ιστορία για τον βασανισμό του Ανδρέα Σαββάκη

Με ανακοινώσεις εκφράζουν συλλυπητήρια για τον θάνατό του.

 

Συλλυπητήρια από τον Δήμαρχο Ηρακλείου

Ο Ανδρέας Σαββάκης, αφιέρωσε την νεότητά του στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί χρόνια.

Η παρουσία του δίπλα στον Νίκο Γιανναδάκη, κατά το διάστημα που ως έφορος  της Βικελαίας Βιβλιοθήκης δημιουργούσε μια νέα εποχή, υπήρξε καθοριστική. Αλλά και το επόμενο διάστημα, ο Ανδρέας Σαββάκης αφοσιώθηκε ολόψυχα στην αποστολή αυτή, και προσέφερε αφειδώλευτα, σε κάθε προσπάθεια, και ιδίως στο μεγάλο εκδοτικό έργο της Βικελαίας, όλες του τις δυνάμεις.

Η απώλεια του ακριβού φίλου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς.

   Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

Συλλυπητήρια του Δημοτικού Συμβούλου Χερσονήσου και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Αποστόλη Λουλουδάκη

Ένας σπάνιος άνθρωπος ,με τεράστια αποθέματα τόλμης και θάρρους ,με υψηλό επίπεδο μορφωσης ,με κοινωνικές ευαισθησίες ,ένας γνήσιος Κρητικός ,ένας σκαπανέας  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ,ένας δημοκράτης της αριστεράς,ένας ανιδιοτελής αγωνιστής ,ένας πολίτης του κόσμου έφυγε σήμερα από την ζωή .

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ταπεινή και σεμνή του παρουσία στην πολιτική και κοινωνική ζωή του Ηρακλείου .

Από την μαθητική ηλικία στρατεύθηκε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για Ελευθερία ,Δημοκρατία ,εθνική ανεξαρτησία ,κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη ..

Υπέστη το μαρτύριο ,των βασανιστηρίων ,του εξευτελισμού και της φυλάκισης που το απάνθρωπο καθεστώς των τυράννων της χούντας χρησιμοποιούσε για να κάμψει το φρόνημα του αγωνιζόμενου λαού .

Ο Ανδρέας αφήνει ένα κόσμο άδικο ,σκληρό ,πίσω του διαφορετικό από αυτόν που ονειρεύτηκε .

Ο Ανδρέας θα συνεχίσει να ζεσταίνει τις καρδιές μας ,να εκπέμπει όπως τον φάρο το φως του για να φωτίζει τα σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια των ανθρώπων που πάντα θα προσπαθούν  και θα ονειρεύονται ,που θα αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση ,για ένα δίκαιο κόσμο ..

 

Συλλυπητήρια από την Δημοτική Κίνηση Ένεργοί Πολίτες’

Η απώλεια του αγωνιστή της Δημοκρατίας Ανδρέα Σαββάκη είναι τεράστια για το Ηράκλειο.

Ο δράση του ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών έγινε αιτία να φυλακιστεί και να βασανιστεί δείχνοντας σε όλους εμάς πως τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας δεν κερδίζονται χωρίς αγώνες και θυσίες.

Παράλληλα ο Ανδρέας Σαββάκης λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αρχικά στο πλάι του αείμνηστου Νίκου Γιανναδάκη, αλλά και στη συνέχεια, δίνοντας και εκεί έναν άλλο, διαφορετικό, αγώνα για το σπουδαίο αγαθό του πολιτισμού.

Οι Ενεργοί Πολίτες και ο Επικεφαλής τους Ηλίας Λυγερός εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του αξέχαστου Ανδρέα Σαββάκη.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για τον Ανδρέα Σαββάκη

Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Ανδρέα Σαββάκη. Σε όλη του τη ζωή έδωσε το παράδειγμα της συνέπειας ιδεών και πράξεων. Σημαντικός αγωνιστής ενάντια στη δικτατορία και ακούραστος διανοητής της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Άνθρωπος των γραμμάτων και της αντίστασης σε κάθε τι που στρεφόταν ενάντια στα πανανθρώπινα ιδανικά. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια από τον Μανώλη Συντυχάκη

Η απώλεια του Ανδρέα Σαββάκη δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό, για τους οικείους του, τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης.

Σεμνός αγωνιστή κατά της δικτατορίας, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε για την αντιδικτατορική του δράση. Αποτέλεσε σπουδαία προσωπικότητα των γραμμάτων της πόλης του Ηρακλείου και σημαντικού στυλοβάτη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Γιάννη Κουράκη

Ένας θαρραλέος άνθρωπος, ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένα ακούραστο και δημιουργικό στέλεχος της Βικελαίας Δημοτικής βιβλιοθήκης, ο συμπολίτης μας Ανδρέας Σαββάκης, έφυγε χθες από κοντά μας.

Στενός συνεργάτης του αείμνηστου Νίκου Γιανναδάκη τόσο στον αγώνα για τη Δημοκρατία, όσο και στην προσπάθεια για την ”αριστεία” της Βικελαίας, συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση του αγαθού του πολιτισμού, στην  πόλη μας σε όλες του τις μορφές.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το κρητικό χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

Συλλυπητήρια από το Συμπόσιο Πολιτισμού

Η απώλεια του Ανδρέα Σαββάκη είναι τεράστια, γιατί ο Ανδρέας Σαββάκης συμπύκνωσε με μοναδικό τρόπο τις οικουμενικές απελευθερωτικές αξίες για τον άνθρωπο, στο πεδίο της πολιτικής και του πολιτισμού. Αγωνίστηκε ανιδιοτελώς για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι το θάνατό του. Ως αριστερός συγκρούστηκε με τη δικτατορία, από τις τάξεις του «Ρήγα Φεραίου», φυλακίστηκε και βασανίστηκε αγρίως.

Η πολιτιστική του προσφορά στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μαζί με τον αδελφικό του φίλο Νίκο Γιανναδάκη υπήρξε μοναδική. Ο Ανδρέας Σαββάκης   παραμένει ζωντανό σύμβολο πολιτικού και πολιτιστικού Ανθρωπισμού.

 

Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Ηρακλείου – Ψήφισμα για τον Ανδρέα Σαββάκη

Ο Σύλλογος μας εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του μαχητή της ζωής συμπολίτη μας Ανδρέα Σαββάκη. Άλλος ένας εργάτης που συνεισέφερε απεριόριστα στην αυτογνωσία μας σαν δημότες του Ηρακλείου μας αφήνει.

Ο Ανδρέας Σαββάκης αφιέρωσε τα νιάτα του στον αγώνα για την ελευθερία του λαού και όλη τη ζωή του στον αγώνα για τη μόρφωση του λαού. Αφού νίκησε τους βασανιστές της δικτατορίας, αφιερώθηκε στα ειρηνικά του καθήκοντα χωρίς τυμπανοκρουσίες και διάθεση προσωπικής αναγνώρισης. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης από την εποχή της μεγάλης της δράσης μέχρι και το τέλος της επαγγελματικής του πορείας.

Με τη στάση του έδειξε πως ο αγώνας για τη δημοκρατία και τη γνώση είναι ενιαίος. Όλοι οι φιλέρευνοι δημότες της πόλης, όσοι ασχολούνται με την ιστορία και την πολιτιστική εικόνα του τόπου μας, θα αναγνωρίσουν στις αναζητήσεις τους αυτές το ίχνος της αστείρευτης εργατικότητας του Ανδρέα Σαββάκη.

Μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του, αλλά και στη μνήμη όλων όσων μαζί του έφτασαν το όνομα της πόλης μας μακρυά θα αποτελέσει η συνεχής προσπάθεια μας, ιδίως των δημοτικών  ιθυνόντων, τώρα και πάντα, να εξασφαλίσουν και να στηρίξουν τη συνέχεια ενός έργου που τίμησε την πόλη μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σε έκτακτη συνεδρίαση του, σήμερα Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 αποφασίζει:

α) την έκδοση και δημοσίευση στο τοπικό τύπο του παρόντος  ψηφίσματος

β) τη συμμετοχή του στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος

γ)  την προφορά βιβλίων στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, τιμώντας τη μνήμη του

 

Συλληπητήριο μήνυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ο Ανδρέας Σαββάκης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας άδολος, συνεπής αγωνιστής, άνθρωπος της διανόησης και των γραμμάτων, υπόδειγμα ήθους και σεμνότητας, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Με πλούσια αντιδικτατορική δράση, φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Στη μεταπολίτευση επί σειρά ετών εργάστηκε ως έφορος στις εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης συμβάλλοντας καίρια στην ανάπτυξη της.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και συγγενείς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί