“Ο Νομός Ηρακλείου μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο νομό εφαρμογής του συνολικού σχεδιασμού μας για την Υγεία”

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στρατηγικός στόχος της Αριστεράς στην Υγεία, είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα παρέχει καθολική κάλυψη του πληθυσμού, θα εξασφαλίζει  την δωρεάν ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε τούτο τον στόχο είναι ενταγμένη η εμβληματική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη, αμφισβητούμε έμπρακτα την υποβάθμισή της στην παροχή του απολύτως απαραίτητου κλινικού έργου για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων υγείας. Με την παροχή υπηρεσιών υγείας από την ομάδα υγείας, υπερβαίνουμε την υποβάθμιση του έργου των λειτουργών του συστήματος σε απλή συνταγογράφηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Συνολικάαναβαθμίζουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η ΠΦΥ, αποτελεί τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας που θέλουμε. Πλευρά της, που, υπολειτουργεί ή λείπει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σήμερα, είναι η ΠΦΥ και η Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας μας.

Σχεδιάζουμε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον Οικογενειακό Γιατρό, την Ομάδα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου με στόχο την συνολική υγειονομική φροντίδα του ασθενή.

Με αφορμή την συμπλήρωση 1 χρόνου από την έναρξη λειτουργίας της 1ης ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο, πρέπει να κάνουμε συνολική αποτίμηση της δραστηριότητάς μας στην υγεία. Ο νομός Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο νομό εφαρμογής του συνολικού σχεδιασμού μας για την Υγεία, με τα εξής βήματα:

1.     Να ενταχθεί το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά στο σύστημα των ΤΟΜΥ ως πρότυπο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Να αποτελέσει την ναυαρχίδα της ΠΦΥ στο Ηράκλειο.

2.    Ολοκληρωμένη κάλυψη με ΤΟΜΥ των περιοχών της πόλης του Ηρακλείου.

3.    Θεσμοθέτηση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Δήμο Μαλεβιζίου.

4.    Θεσμοθέτηση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Δήμο Χερσονήσου.

5.    Δημιουργία νέων Περιφερειακών Ιατρείων στα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Χάρακα (Μάταλα, Βαγιωνιά, Στάβιες).

6.    Να αναβαθμιστεί το Ιατρείο του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» σε μονάδα υγείας αντάξια πύλης εισόδου στη χώρα μας.

7.    Επαναλειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

8.    Θεσμοθέτηση Κέντρου Ψυχικής Υγείας στις Μοίρες.

9.    Άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την 1η ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο, καιρός για τολμηρές αποφάσεις και επιτάχυνση του σχεδιασμού μας».  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί