Τσίπρας για Μητσοτάκη: Δεν είναι «επιλογή» των νέων η ανασφάλιστη εργασία

«Εξοργιστικό για μια γενιά που η πολιτική σας την ανάγκασε να δουλεύει για χαρτζιλίκια, ανασφάλιστη και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το tweet του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι΄αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση».

«Θα σας πρότεινα να μην βαφτίζετε τον δικό σας πολιτικό κυνισμό, το θράσος, ως επιλογή των νέων ανθρώπων αυτής της χώρας, να εργάζονται ανασφάλιστοι. Δεν εργάζονται ανασφάλιστοι από επιλογή κ. Μητσοτάκη οι νέοι στην χώρα μας, επειδή δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, όπως γράψατε στο τουίτερ, αλλά από ανάγκη λόγο της ανεργίας που είχατε φτάσει στο 27,7 % και εμείς ήδη την κατεβάσαμε στο 18 και θα την κατεβάσουμε κι άλλο. Αλλά και επειδή επί των ημερών σας οι εργοδότες είχαν αφεθεί ανεξέλεγκτοι από τους μηχανισμούς Ελέγχου της Εργασίας, να επιβάλλουν όποιο καθεστώς ήθελαν στους εργαζόμενους. Αυτό τωρα τελείωσε κ Μητσοτάκη και το τελειώνουμε εμείς και οι εργοδότες αυτοί το ξέρουν και προσφεύγουν σε εσάς».

«Ακούστε κ. Μητσοτάκη, κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος γιατί ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και προφανώς ένιωθε την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος. Αναγκάζεται γιατί ζει σε μια χώρα που εσείς την οδηγήσατε τα πρώτα δύο μνημονιακά χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών στο 60%. Αναγκάζεται γιατί όταν ζει σε μια χώρα, που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, προφανώς κανένας νέος άνθρωπος δεν νιώθει την παραμικρή προστασία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Εμείς προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση εργασιακής εκμετάλλευσης. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι μια ταμπέλα, πέφτουν πρόστιμα. Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό, που θα ανέλθει στο επίπεδο του κατώτατου και επιδοτούμε το 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέους έως 25 ετών. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι πλέον για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα καθεστώς εκμετάλλευσης για τους νέους κάτω των 25 ετών».

 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί