Ομόφωνα ψηφίστηκε η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων

Ομόφωνα ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων – Κατά τη συζήτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να υιοθετήσει την ακροδεξιά κι εθνικιστική ατζέντα για το Μακεδονικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έδωσε το όνομα για να πάρει τις συντάξεις» – Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του Αλ. Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του: «Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία»

Η τροπολογία με το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε “όχι” και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε “παρών”.

Η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄βαθμού και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε “παρών”.

Η τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής που δήλωσε “παρών”.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου

Κατά τη συζήτηση τον λόγο έλαβε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνθηκε όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στους νέους καθώς στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για νέους έως 25 ετών.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ψηφίζει την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, επιφυλάσσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία επικρίνει ότι «ξεψηφίζει» σήμερα διατάξεις που ήταν αχρείαστες. Την θέση αυτή επανέλαβε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων καταστροφολογικών, αναπαρήγαγε ακροδεξιάς κοπής ρητορική για το Μακεδονικό:

«Δεν συμφωνούμε με το σύνθημα “η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε. Αν αύριο η χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται πρόβλημα μακεδονικής μειονότητας δεν θα φταίμε οι βουλευτές που βρεθήκαμε απέναντι. Ακόμη και η Βουλγαρία διαφώνησε με την μακεδονική γλώσσα»

 

Οι υπό κατάργηση διατάξεις περί απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα ίσχυαν από 1.1.2019 στο πλαίσιο του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

«Τα δεδομένα που υφίσταντο κατά την ψήφιση του ν.4472/2017 έχουν αλλάξει σημαντικά. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, αποδείχθηκε πλήρως ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να πετύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, το οποίο είναι άλλωστε μέτρο μη διαρθρωτικού χαρακτήρα», έχει δηλώσει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας και έχει υπογραμμίσει ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει διασφαλίζεται πλήρως η βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Από την επεξεργασία που προηγήθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το άρθρο για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων φαίνεται ότι θα περάσει ομόφωνα από την Ολομέλεια. Η σημερινή συζήτηση ωστόσο αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης με αιχμή το νόμο Κατρούγκαλου.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων αλλά και διατάξεις με τις οποίες η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα πληροφοριών (τραπεζικούς λογαριασμούς, δανειακές συμβάσεις κ.λπ.) σε τραπεζικά ιδρύματα. Αναφορικά με τα αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής δεδομένων πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο, στην έκθεσή του, εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το αν η προτεινόμενη ρύθμιση είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την προστασία φυσικών προσώπων από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Τροπολογία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων περιλαμβάνεται η τροπολογία που προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.

Ειδικότερα, στην τροπολογία, που θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια, προβλέπεται «η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του ημίσεος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη των εργαζομένων έως 25 ετών».

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «στόχος είναι η ενίσχυση της εργασίας των νέων», ενώ «οι όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών».

Τη νέα ρύθμιση υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

«Κλείνει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων»

Η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, που εισηγείται σήμερα η κυβέρνηση και θα ψηφίσει η Βουλή, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η χώρα έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

«Επιβεβαιώνει, ακόμα, ότι η χώρα έχει ανακτήσει την ελευθερία της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και δικαιώνει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι επρόκειτο για ένα αχρείαστο μέτρο. Θέση την οποία υποστηρίξαμε με επιμονή απέναντι στους εταίρους μας και καταφέραμε τελικά να επικρατήσει», δηλώνει η υπουργός Εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ακύρωση του μέτρου απογυμνώνει και το αντιπολιτευτικό  αφήγημα της ΝΔ που ποντάρει σε μια αέναη καταστροφολογία, η οποία διαρκώς διαψεύδεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, από 1/1/2019 για περίπου 620.000 συνταξιούχους θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των συντάξεών τους.

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα είναι μία πραγματικότητα και αυτό επαληθεύεται μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, με άμεσο και θετικό αντίκτυπο για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα», καταλήγει η δήλωση της κ. Αχτσιόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί