Αυτό είναι το βίντεο που αποκαλύπτει τις σχέσεις του Φρουζή με Σαμαρά και Στουρνάρα

Ενα βίντεο το οποίο έχει καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2012 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων της Novartis στην εθνική οδό και αποτελεί μέρος του υλικού που έχει συγκεντρώσει το FBI από μάρτυρες στην υπόθεση –προστατευόμενους και μη– αποκαλύπτει τις σχέσεις του αντιπροέδρου της πολυεθνικής φαρμακευτικής Κωνσταντίνου Φρουζή με την τότε κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Δείτε: Βίντεο Φρουζή που καίει Σαμαρά και Στουρνάρα στην κατοχή του FBI

Σε αυτό το βίντεο ο Φρουζής ομολογεί πως ο ίδιος ο Σαμαράς διαμεσολάβησε και εξασφάλισε την παρουσία της Novartis στην κλειστή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, παρότι η εταιρεία δεν ήταν γερμανικών συμφερόντων ώστε να δικαιολογείται η πρόσκληση. Το βίντεο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων στοιχείων, όπως τα ημερολόγια της Novartis που αποκαλύπτουν πλήθος επαφών της εταιρείας με τον ίδιο τον Σαμαρά αλλά και τους συμβούλους του, Παπασταύρου και Πτωχό. Οπως άλλωστε έχει αποκαλύψει το Documento, από τουλάχιστον δύο επίσημα έγγραφα της εταιρείας προκύπτει ότι ο Φρουζής ανήκε στο think tank του Σαμαρά, στην ομάδα δηλαδή των συμβούλων που είχαν λόγο σε διάφορα θέματα, γεγονός που εκ των πραγμάτων δεν συνάδει με τη λειτουργία μιας κυβέρνησης.

Στο βίντεο ο Κωνσταντίνος Φρουζής, με τον αέρα όχι μόνο του στελέχους της Novartis αλλά και του παράγοντα που έχει εσωτερική πληροφόρηση από την κυβέρνηση, ενημερώνει τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας για την πολιτική του φαρμάκου που θεωρεί ότι θα επιλεγεί. Εξοπλισμένος με ασύρματο μικρόφωνο, ο Φρουζής, αφού κάνει μια σύντομη ενημέρωση, δέχεται ερωτήσεις από το κοινό. Στέλεχος της Novartis τού ζητά να περιγράψει το κλίμα της συνάντησης κατά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Πρόκειται για τη σύντομη επίσκεψή της στις 9 Οκτωβρίου του 2012, κατά την οποία συναντήθηκε στο Hilton με επιχειρηματίες και στελέχη που δραστηριοποιούνται σε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Την εποχή εκείνη είχε κρατηθεί μυστικό ποιοι ήταν οι δώδεκα συνδαιτυμόνες της Γερμανίδας καγκελάριου, τους οποίους τα ΜΜΕ αποκαλούσαν «το club των εκλεκτών». Ο Φρουζής απαντά στην ερώτηση αποκαλύπτοντας πως με εξαίρεση τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, η Novartis ήταν η μοναδική μη γερμανική εταιρεία που συμμετείχε στη συνάντηση των εκλεκτών. Η αποκάλυψη συνεχίζεται με τον Φρουζή να διαβεβαιώνει ότι η Novartis κλήθηκε με πρόσκληση από τον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή ουσιαστικά παρακάμφθηκαν οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής και η συμμετοχή του Φρουζή στο «club των εκλεκτών» έγινε με διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού.

Στο βίντεο ο Φρουζής ακούγεται να λέει συγκεκριμένα: «Πιο πολύ μας ενδιέφερε εμάς, τουλάχιστον εμένα, ότι ο Σαμαράς ήταν εκεί, παρά η Μέρκελ. Η Μερκελ έρχεται και φεύγει, ποιος την ξαναβλέπει, δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Σημαντικό επίσης είναι ότι η υγεία είναι ένας βασικός πυλώνας, γι’ αυτό ήμασταν εκεί. Ηταν πολλοί άλλοι κλάδοι που δεν ήταν εκεί, γιατί ήταν τέσσερις πέντε το σύνολο. Που σημαίνει έχουμε saying [λόγο] ισχυρό. Εμείς δεν πήγαμε μόνοι μας, μας καλέσανε, μας κάλεσε και η κυβέρνηση, το γραφείο του Σαμαρά, σε συνεννόηση βέβαια με τη Μέρκελ. Το τρίτο επίσης βασικό ήταν ότι ήμασταν οι δυο μη γερμανικοί, γιατί ήταν μόνο ο ΣΕΒ του Δασκαλόπουλου και εμείς, όλοι οι άλλοι ήταν γερμανικές εταιρείες. Ολα τα άλλα ήταν τα λόγια της πλώρης, ήταν, μάλλον περισσότερο ήθελε ο Σαμαράς να δείξει στη Μερκελ ότι αυτά που της λέει ότι η αγορά έχει στεγνώσει τα λένε άνθρωποι που είναι στην αγορά, δεν τα λέει μόνο πολιτικά. Και όλοι ήταν αρκετά aggressive,πολύ ξεκάθαροι σε αυτό που λέγανε».

Το βίντεο επιβεβαιώνει τα έγγραφα

Ο Κων. Φρουζής δεν καγχάζει για τη σχέση του με τον Σαμαρά αλλά ακριβολογεί. Το βίντεο αποτελεί την επιβεβαίωση όσων η Novartis έχει γνωστοποιήσει στην εσωτερική της αλληλογραφία και βρίσκονται στη διάθεση του FBI. Στο περίφημο Harvard Project της Novartis, τον σχεδιασμό της δηλαδή για το τι θα κάνει στην Ελλάδα το 2013, περιγράφει πώς πρέπει να προσεγγιστούν και να χρηματιστούν ανώτατοι υπάλληλοι, κυβερνητικοί παράγοντες και υπουργοί και γνωστοποιεί πώς διαμορφώνει τη νέα κατάσταση «με ενεργό συμμετοχή στο Think Tank του πρωθυπουργού».

Επίσης στις 10 Ιανουαρίου 2013 ο οικονομικός διευθυντής της Novartis Τζόναθαν Σίμοντς, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του ζητά να δεχθεί μια συνάντηση με τη Novartis. Ως επιχείρημα για να πετύχει τη συνάντησή του γράφει: «Ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα κύριος Γκέοργκ Σρέκενφουκς και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Φρουζής είναι μέλη του think tank που δημιουργήσατε».

H σχέση του Αντ. Σαμαρά, από τη θέση του πρωθυπουργού, με τον Κων. Φρουζή είναι αδιαμφισβήτητη. Ο ίδιος ο Σαμαράς ωστόσο έχει μιλήσει για τυπική σχέση με τον Φρουζή, που σχετίζεται με μία συνάντηση μπροστά στις κάμερες. Φαίνεται όμως πως η Novartis είναι και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, ενώ ο Σαμαράς διαμεσολαβεί για να είναι στη συνάντηση με τη Μέρκελ.

Συναντήσεις και με τον Στουρνάρα

Στην ενημέρωση στελεχών της Novartis, η οποία έχει καταγραφεί στο βίντεο και είναι στη διάθεση του FBI, γίνεται αναφορά και στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εκείνη την περίοδο είναι υπουργός Οικονομικών. Ο Φρουζής ενημερώνει από τον Οκτώβριο ακόμη πως ο Στουρνάρας προχωρά τον συμψηφισμό των χρεών που έχει το δημόσιο προς τις φαρμακευτικές με τις επιστροφές που οφείλουν λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback και rebate).

Λέει συγκεκριμένα: «Εχω την εντύπωση ότι προχωράνε, και εκεί δηλαδή αυτό που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο Στουρνάρας να εφαρμόσει το offsetting (συμψηφισμό) για διάφορους παρόχους υγείας… αλλά όταν πηγαίνω εκεί δεν ρωτάω τέτοια πράγματα».

Τέσσερις μήνες μετά ο Γ. Στουρνάρας πραγματικά ψηφίζει νόμο για τον συμψηφισμό των χρεών φαρμακευτικών και δημοσίου. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Κ. Φρουζής κάνει απλώς μια πρόβλεψη, αν δεν υπήρχε η κατάθεση ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες, του Μάξιμου Σαράφη, ο οποίος δίνει άλλη διάσταση στη «γνώση» του Φρουζή γι’ αυτό που τελικώς συνέβη. Ο Σαράφης στις 22 Ιανουαρίου 2018 καταθέτει πως ο Φρουζής είχε οδηγήσει σε αυτή την απόφαση, χρηματίζοντας τον Γ. Στουρνάρα μέσω της εταιρείας Mindwork, η οποία ανήκει στη σύζυγο του Στουρνάρα Σταυρούλα Νικολοπούλου και στις κόρες τους. Λέει στην κατάθεσή του: «Μάλιστα, προκειμένου ο Φρουζής να ενισχύσει τις χορηγίες προς τη MINDWORK, παρότρυνε τις φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, να χορηγούν με μεγάλα ποσά τα συνέδρια της MINDWORK, λέγοντας στους εκπροσώπους αυτών ότι είχε συμφωνήσει με τον υπουργό τη νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό».

Οι παραδοχές του Φρουζή μπροστά στα στελέχη της Novartis, είτε αποτελούν κομπασμό είτε πιστοποιούν τη βεβαιότητα πως ορίζει με ασφάλεια τις εξελίξεις, επιβεβαιώνονται από πραγματικά γεγονότα. Ο Φρουζής συνάντησε κατ’ εξαίρεση τη Μέρκελ και ο Στουρνάρας υλοποίησε το αίτημα του Φρουζή για συμψηφισμό χρεών την εποχή που κανένας Ελληνας πολίτης ή εταιρεία δεν μπορούσαν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους στο δημόσιο με τις επιστροφές της εφορίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί