Ξεπέρασαν τις 1.300 οι προσαγωγές στην Γαλλία – Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς

Η Γαλλία συνεχίζει να ζει στον παλμό της σημερινής των «Κίτρινων Γιλέκων» που έχοντας ήδη πετύχει να ωθήσει σε υποχωρήσεις τη γαλλική κυβέρνηση, ξανακατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας «διαρκή αλλαγή».

H μαραθώνια μετάδοση του RT από την Αψίδα του Θριάμβου μετατράπηκε σε βίντεο:

Τα σχετικά hashtag στο twitter:  

Μια σύνοψη των γεγονότων ως τις 9:00 μ.μ. περίπου ώρα Ελλάδος (8 τοπική ώρα):

Σε έρημη και απροσπέλαστη πόλη μετέτρεψε η αστυνομία το κέντρο του Παρισιού, με το Ελιζέ σε αστυνομικό κλοιό και τα Ηλύσια Πεδία να έχουν μετατραπεί σε απολύτως αστυνομεύομενη περιοχή.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αστυνομία και ένας σκληρός πυρήνας των διαδηλωτών που βρίσκονται στα περιθώρια του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι δύο ή τρεις περιοχές του Παρισιού, αλλά οι περισσότεροι διαδηλωτές έχουν εγκαταλείψει τώρα την πρωτεύουσα και οι πορείες τελειώνουν και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 125.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι περισσότεροι στο Παρίσι.

– Σαφώς μεγαλύτερη η προγραμματισμένη Πορεία για το Κλίμα, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στην πρωτεύουσα και συγκέντρωσε 25.000 ανθρώπους.

– Μέχρι τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα  υπήρχαν περισσότερες από 1.300 προσαγωγές. Από αυτούς, «975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση «και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ. Πολλά αυτοκίνητα έχουν καεί, καταστήματα έχουν λεηλατηθεί και 55 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

– Σε γενικές γραμμές, όπως τονίει ο Guardian το επίπεδο της βίας ήταν χαμηλότερο από το περασμένο Σάββατο, η σκληρή τακτική της αστυνομίας που περιλάμβανε ελέγχους σε αυτοκίνητα, ελέγχους ταυτοτήτων και σωματικούς, σε όποιον επιχειρούσε να περάσει, καθώς και μεγάλο αριθμό προληπτικών συλλήψεων στις αρχές της ημέρας.

Περίπου 89.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίωνοι 8.000 στο Παρίσι ενώ δεν έλειψαν στιγμιότυπα αναίτιας αστυνομικής βίας και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

– Συγκρούσεις ξέσπασαν  το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, «καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα».  Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ άλλων, και δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων από βομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου “flash-ball” στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο, έγραψε η εφημερίδα.

– Διαδήλωση έλαβε χώρα και στις Βρυξέλλες όπου καταγράφηκαν πάνω από 400 συλλήψεις.

– «Μακρόν παραιτήσου» το σύνθημα που κυριαρχεί. Ο Γάλλος πρόεδρος που μέχρι τώρα τηρεί σιγή ιχθύος, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα τη Δευτέρα 10/12. Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή φόρου στα καύσιμα, αλλά εξελίχθηκε σε μία ευρύτερη εκδήλωση δυσαρέσκειας απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν και την «απόσταση» που τον χωρίζει, όπως λένε οι διαδηλωτές, από τους απλούς πολίτες και τα προβλήματά τους.

Στο Liveblog που ακολουθεί, στιγμιότυπα της σημερινής ημέρας που είναι ήδη πλούσια σε εξελίξεις – περισσότερα για το κλίμα στη Γαλλία το πρωί του Σαββάτου, αμέσως μετά τη συνεχή ενημέρωση:

Την επιρροή των «κίτρινων γιλέκων» επιβεβαίωσε και χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way: το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα αυτό, ενώ αντιπροσωπεία του συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, δηλώνοντας κατόπιν πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Τηρώντας σιωπηλή στάση τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό  με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προφανώς αναμένοντας να δει και τι θα συμβεί σήμερα.

(Μακρόν φύγε! – πλακάτ σε δρόμο του Παρισιού)

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Κράνη, γκλομπ, τεθωρακισμένα και τρομολαγνεία απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα»

Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης ωστόσο, αποτυπώνεται καλύτερα στην πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας, που εκτός από 89.000 ένστολους επιστρατεύει και τα τεθωρακισμένα οχήματα VBRG τα οποία φρόντισε να βγάλει ήδη από νωρίς το πρωί σήμερα, Σάββατο, σε κεντρικά σημεία του Παρισιού

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός πολέμου, έχουν επιστρατευθεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα και το Παρίσι και όλη σχεδόν η Γαλλία έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ δήλωσε πως ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, επικαλούμενος τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ που είπε «όλα τα στοιχεία μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν» – ο ίδιος υπουργός που έσπευσε να δηλώσει σοκαρισμένος μεν από τη βίαιη και ντροπιαστική συμπεριφορά των αστυνομικών σε μαθητές και νέους που διαμαρτύρονταν, υπενθυμίζοντας όμως με νόημα πως είχαν προηγηθεί «βίαια επεισόδια».

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξείδι τους.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση δεν έπαψε να εκφράζει την «ανησυχία» της για την επανάληψη βίαιων επεισοδίων, σε βαθμό που – σε συνδυασμό με την πρωτοφανή κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων – μπορεί να λειτουργήσει ως αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. «Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, επενδύοντας σε έναν διχαστικό διαχωρισμό μεταξύ «βίαιων» και «ειρηνικών διαδηλωτών».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί