Γ. Σταθάκης: Αν υπάρχει σκάνδαλο σε σχέση με τη ΔΕΠΑ αυτό αφορά τη Νέα Δημοκρατία

Αν υπάρχει σκάνδαλο σε σχέση με το χρέος στη ΔΕΠΑ αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την Νέα Δημοκρατία, απαντά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη προαναγγέλλει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Ο υπουργός στη συνέντευξή του στο Reader.gr δίνει απαντήσεις και για το θέμα της ΔΕΗ λέγοντας ότι η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Κατηγορεί τη ΝΔ για ψευδείς ειδήσεις και εμφανίζεται πεπεισμένος για τη νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2019.

Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) υπογράμμισε ότι, το όλο εγχείρημα, από τη φύση του είναι επαρκώς φιλόδοξο. «Μιλάμε για ριζική αναδιάρθρωση μέσα σε 10-15 χρόνια του μείγματος ενέργειας που «καίει» η οικονομία μας. Το ίδιο το ΕΣΕΚ εκτιμά ότι οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ» όπως είπε και σχετικά με τη θέση της ΔΕΗ σε αυτό ανέφερε ότι προωθείται ένα συντεταγμένο σχέδιο για τη ΔΕΗ.

ΔΕΗ

Όπως είπε ο υπουργός: «Πρώτον, αποφύγαμε να χάσει το πλέον δυναμικό παραγωγικό δυναμικό της, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Δεύτερον, οργανώσαμε τη δημόσια συζήτηση και καταλήξαμε σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα οδηγήσει, τη ΔΕΗ και συνολικά την οικονομία, σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, με λιγότερο λιγνίτη και περισσότερες ΑΠΕ.

Τρίτον, ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, εξοφλώντας οφειλές που είχε συσσωρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνάπτοντας μακροχρόνια σύμβαση για τα κτίρια του δημοσίου, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό τίμημα για το μειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ που έλαβε η State Grid και, πρόσφατα, καταργώντας το τέλος προμηθευτή και το λιγνιτικό τέλος. Αυτό, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των χρεών (που συσσωρεύτηκαν πριν το 2015) κατά 1 δισ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση των οφειλών που απομένουν (3,9 δισ. ευρώ) με μακροπρόθεσμο δανεισμό, επιτρέπουν στη ΔΕΗ να αποφύγει κάθε σκέψη αύξησης των τιμολογίων».

Τιμολόγια

Αντιθέτως, συνέχισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η τελική τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα κατέγραψε το α’ εξάμηνο του έτους μείωση 3,6% – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ. Υπενθυμίζω ότι είχε προηγηθεί υποχώρηση 6% κατά το β’ εξάμηνο του 2017. «Με το δε σχέδιο για τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώ ότι οι χρεώσεις για ΥΚΩ στους λογαριασμούς σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών κατά περίπου 10%» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

ΔΕΠΑ

Σχετικά με το χρέος της ΔΕΠΑ, ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο χρέος που συσσωρεύτηκε πριν το 2015 και συνέχισε λέγοντας: «υπενθυμίζω ότι η εταιρεία ELFE περιήλθε στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς το 2009, χρωστώντας τότε στη ΔΕΠΑ λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2014 το χρέος αυτό είχε αυξηθεί στα 85 εκατ. ευρώ, επί των οποίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια προέκυψαν τόκοι 23 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος έχει φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, καθώς και επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 12 εκατ. ευρώ. Πάντως, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, προφανώς αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ.

Μας κατηγορούν ότι πιέζαμε την τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ να συνεχίσει να προσφέρει αέριο στην ELFE, ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήταν που προώθησε στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017) απόφαση αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με μετρητά τουλάχιστον κατά 50% και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. Στη συνέχεια, η ELFE κατάφερε να της επιδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα που υποχρεώνουν τη ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Αυτή η απόφαση της δικαιοσύνης διέπει σήμερα τη σχέση των δύο εταιρειών και προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Μας κατηγορούν για σχέδια συμψηφισμού των χρεών αυτών με ακίνητα της ELFE, που όμως ήταν δεσμευμένα».

Ο κ. Σταθάκης σχολίασε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση για να βρει σκάνδαλο, κατασκευάζει γεγονότα, περίπου όπως έπραξε το καλοκαίρι, με επίκεντρο μια αγοροπωλησία βλημάτων που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μάλλον πρόκειται για ένα υβρίδιο σκανδαλοθηρίας και fake news».

Εκλογές

Ο υπουργός ανέφερε: «όσο η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει και στερεί επιχειρήματα από την αντιπολίτευση, τόσο θα γίνονται περισσότερο εξωφρενικές οι ιστορίες που θα κατασκευάζουν» και συνέχισε ότι ήδη κατά τις πρώτες 100 ημέρες μετά την έξοδο από την πολυετή μνημονιακή επιτήρηση, η κυβέρνηση έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών της.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους ασθενέστερους με τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιούργησε η διαχείριση των τελευταίων ετών. Θα επιμείνουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είτε πρόκειται για επιμέρους κλάδους, όπως η ενέργεια, η αγορά εργασίας, η παιδεία και η υγεία, είτε για συνολικότερες παρεμβάσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η απόλυτη εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Επί αυτών των πράξεων θα μας κρίνουν οι πολίτες τον Οκτώβρη του 2019. Και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα μας εμπιστευτούν ακόμα περισσότεροι» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αν τον Σεπτέμβριο του 2015 σας έλεγα ότι μέχρι το 2019 η χώρα θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την περιπέτεια των μνημονίων, η ανεργία θα έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 10 μονάδες και θα συζητάμε εκ νέου για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα με πιστεύατε;» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Αν σας έλεγα την άνοιξη του 2016 ότι αντί να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος “κόφτης’ λόγω απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα υπάρχει υπερπλεόνασμα που επιτρέπει να διανεμηθούν 2,7 δισ. ευρώ στους ασθενέστερους, θα με πιστεύατε; Αν σας έλεγα το καλοκαίρι του 2017 ότι και δεν θα κοπούν οι συντάξεις και θα εφαρμόσουμε τα αντίμετρα θα με πιστεύατε; Κι όμως η κυβέρνηση τα πέτυχε όλα αυτά. Και νομίζω οι πολίτες τα γνωρίζουν και θα μας τα αναγνωρίσουν με την ψήφο τους».

 

Πηγη: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί