Τροπολογία Θραψανιώτη για την ΑΣΤΕΚ

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, τερματίζεται η  αβεβαιότητα για την παραμονή της Έδρας της ΑΣΤΕΚ στον Αγιο Νικόλαο. Συγκεκριμένα καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του ν. 4276/14 που προέβλεπε τον καθορισμό της έδρας των Ανώτερων Τουριστικών Σχολών  από τον εκάστοτε Υπουργό Τουρισμού.

Στο  σχέδιο  νόμου για την Τουριστική Εκπαίδευση που ετοιμαζεται και θα κατατεθεί σύντομα, θα αντιμετωπιστούν επίσης τα άλλα ζητήματα που απασχολούν την ΑΣΤΕΚ και τους σπουδαστές της.
Την τροπολογία υπογράφουν επίσης οι Βουλευτές  Ηρακλείου Νικος Ηγουμενιδης και Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός

.

Ακολουθεί η Αιτιολογική Έκθεση και η τροπολογία.

 

Τροπολογία στο σ/ν υπουργείου Τουρισμού, «Θεματικός Τουρισμός – ειδικές μορφές τουρισμού – ρυθμίσεις

για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις»

ΘΕΜΑ: Εξορθολογισμός θεματικού τουρισμού

Α. Αιτιολογική Έκθεση  

 

      Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.) είναι η μία από τις δυο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

     Η Σχολή ιδρύθηκε το 1995 με την ονομασία Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.).

Στην αρχή η έδρα της Σχολής φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Marmin στην περιοχή της Ελούντας. Το 1999 μεταστεγάστηκε σε κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Ξερόκαμπος του Δήμου Αγίου Νικολάου. Το 2006, η Σχολή μεταφέρθηκε στο κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος και  στεγάζεται μέχρι σήμερα, στην οδό Λατούς 25 στον Άγιο Νικόλαο. Το 2014 με τον νόμο 4276/14 άρθρο 22 παράγραφος 1, μετονομάζεται σε Α.Σ.Τ.Ε.Κ., Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και σωστά.

Στο άρθρο 22  ομως προστέθηκε η παράγραφος 2:

«Η έδρα των ανωτέρω σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του υπουργείου τουρισμού δύναται να μεταβάλλεται με απόφαση του υπουργού τουρισμού».

  Η προσθήκη της παραγράφου δημιούργησε εύλογες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία για απομάκρυνση της σχολής από τον Άγιο Νικόλαο και παρά την καθολική αντίδραση των πολιτών και φορέων του νομού δεν κατέστη δυνατή η απάλειψη της παραγράφου 2.

   Η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του τουρισμού, με παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, ενώ στα αμέσως επόμενα χρόνια θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα πολυτελή ξενοδοχεία, νέες μονάδες αλλά και πολυτελείς κατοικίες επενδυτικού ενδιαφέροντος άνω των 600 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό να είναι επιτακτικές.

       Στόχος της Σχολής ήταν και παραμένει η παροχή άρτιας εκπαίδευσης στην ειδικότητα της διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και η προετοιμασία ανώτερων στελεχών για τις ανάγκες του τουρισμού.

Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η παρακάτω τροποποίηση:

Β. Τροπολογία-Προσθήκη

Άρθρο…

Καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του ν. 4276/14:

  1. «Η έδρα των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού δύναται να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί