Σύγκρουση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών ανοικτά της Ιαπωνίας – Έξι αγνοούμενοι

Έξι στελέχη της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνοούνται μετά τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, πιθανόν στη διάρκεια ανεφοδιασμού του ενός με καύσιμα, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, ο ένας από τους αεροπόρους διασώθηκε και είναι σώος. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιήσει τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη και τρία πλοία για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία παραμένει σε εξέλιξη.

Ο αμερικανός στρατιωτικός που διασώθηκε «εξετάζεται» από γιατρούς «στη βάση Ιβακούνι», κοντά στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία), στα ανοικτά της οποίας έγινε η σύγκρουση στον αέρα. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για τους έξι άλλους πεζοναύτες», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Σώμα Πεζοναυτών (USMC).

Η σύγκρουση των αεροσκαφών σημειώθηκε περί τις 02:00 τοπική ώρα (περί τις 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) 300 χιλιόμετρα και πλέον ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, κατά τη διάρκεια «προγραμματισμένης, τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης», κατά την ίδια πηγή.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εξήγησε ότι το ένα αεροσκάφος ήταν μαχητικό FA 18, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει KC-130, με τα μέλη των πληρωμάτων τους να ανέρχονται αθροιστικά σε επτά (σ.σ. δύο και πέντε αντίστοιχα). Ένας δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μόνο ένα στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων έχει διασωθεί μέχρι στιγμής.

Όπως ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιουάγια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο χειριστής που διασώθηκε ήταν μέλος του διμελούς πληρώματος του αμερικανικού μαχητικού, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Το συμβάν είναι λυπηρό, πάντως η προσοχή μας επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην (επιχείρηση) έρευνας και διάσωσης», τόνισε. Η Ιαπωνία θα σχολιάσει και θα ενεργήσει με τρόπο που θεωρεί πως είναι ο προσήκων «όταν οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακριβωθούν», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ακόμη δεν είναι σαφές πώς μπορεί να έγινε το ατύχημα ή εάν έγινε στη διάρκεια ανεφοδιασμού στον αέρα, πάντως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως συνέβη οτιδήποτε ύποπτο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 50.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στην Ιαπωνία. Από αυτούς, περίπου οι μισοί σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος της Οκινάουας.

 ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί