Σκληρή καταστολή στη Γαλλία: Συλλήψεις μαθητών, γονατιστών και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι (βίντεο)

Περίπου 200 λύκεια και κολέγια είναι αποκλεισμένα ή υπολειτουργούν σήμερα στη Γαλλία με την αστυνομία να προχωρά σε μαζικές προσαγωγές στην περιοχή του Παρισιού.

«Οι αριθμοί είναι περίπου αντίστοιχοι με αυτούς των προηγούμενων ημερών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Παιδείας. «Σύμφωνα με τα σχολικά συγκροτήματα, η κατάσταση είναι πολύ ετερογενής, από πλήρεις έως μερικούς αποκλεισμούς, φράγματα, φωτιές…»

Οι εκπρόσωποι των μαθητών κάλεσαν να διατηρηθεί η πίεση και να ενταθεί το κίνημα σήμερα με μια «γενική κινητοποίηση» πριν από τις αυριανές διαδηλώσεις.

Στην Ιβελίν, 148 άνθρωποι προσήχθησαν μπροστά από ένα λύκειο στη Μαντ-λα-Ζολί για «συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία» έπειτα από «συγκρούσεις και καταστροφές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός διευθυντής του διαμερίσματος, ο οποίος είπε πως θέλει με αυτό τον τρόπο να «διακόψει μια διαδικασία εκτός ελέγχου».

To βίντεο από την ταπεινωτική συμπεριφορά των γάλλων αστυνομικών σε 146 μαθητές Λυκείου

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από νέα επεισόδια κοντά στο λύκειο Σεντ-Εξιπερί, όπου δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σήμερα και όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Σεν-Σαιν-Ντενί, η κατάσταση είναι τεταμένη μπροστά σε πολλά σχολικά συγκροτήματα. Στην Κουρμέβ, μπροστά στο λύκειο Ντενίς-Παπέν, περίπου τριάντα νεαροί με κουκούλες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μπροστά στο λύκειο Ανρί-Βαλόν στην Ομπερβιλιέ, μαθητές απέκλεισαν εν μέρει την είσοδο στη διάρκεια του πρωινού.

Στη Βαλ-ντε Μαρν, περίπου 150 νεαροί, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κίτρινα γιλέκα, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πολυκλαδικό λύκειο Κασάν. «Την αύξηση της τιμής των καυσίμων θα την πληρώσουμε εμείς αργότερα», λέει η Ινές, μια μαθήτρια της πρώτης λυκείου.

Και κατηγορίες κατά των «κίτρινων γιλέκων»

«Με το πρόσχημα των κίτρινων γιλέκων, βλέπουμε να ξεπροβάλλουν όλων των ειδών τα άτομα που αναμιγνύονται με ανθρώπους που διαδηλώνουν με καλή πίστη, όπως οι μαθητές του λυκείου, και αυτό καταλήγει σε σοβαρή βία», δήλωσε το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπανκέρ.

Πολλά συνδικάτα (FO, Sgen-CFDT) ή η ομοσπονδία γονέων μαθητών λυκείου FCPE ζητούν από το υπουργείο να «ακούσει» τις διεκδικήσεις των μαθητών, που στρέφονται κυρίως κατά των μεταρρυθμίσεων στις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και στο λύκειο.

Στο λύκειο Ζακ-Μονό στην Ορλεάνη, όπου ένας μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά χθες από πυρά αμυντικού όπλου των αστυνομικών, ο λυκειάρχης κάλεσε τους μαθητές «να μην έλθουν στο λύκειο την Πέμπτη και την Παρασκευή προκειμένου να διευκολύνουν την επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση».

Εντάσεις σημειώθηκαν στην Γκρενόμπλ και στην περιφέρειά της, καθώς και στην Ανεσί.

Στη Λιλ, μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο λύκειο Παστέρ για να αποκλείσουν την είσοδο και μπροστά στο λύκειο Μοντεμπελό, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, δύο μαθητές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Μπεζιέ (Ερό), στο πρόσωπο και στον μηρό αντίστοιχα. Επεισόδια ξέσπασαν στην Ακαδημία του Στρασβούργου με εκτοξεύσεις κροτίδων και καπνογόνων καθώς και στη Μιλούζ.

Στη Μασσαλία, έχουν επηρεαστεί περίπου είκοσι συγκροτήματα “με φράγματα”, σύμφωνα με την πρυτανεία. Έπειτα από τις βιαιότητες και τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και κυρίως μετά τον τραυματισμό μιας νεαρής κοπέλας που υπέστη εγκαύματα στην προσπάθειά της να βάλει φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων, πολλά λύκεια έκλεισαν προληπτικά.

Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν ωστόσο σήμερα στη Μασσαλία και στη Νίκαια.

Σήμερα το πρωί στη Μασσαλία η ένταση ήταν μεγάλη μπροστά σε άλλα συγκροτήματα (Αμπέρ και λα Βιστ) με εκτοξεύσεις αντικειμένων εναντίον των δυνάμεων της τάξης και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Η κινητοποίηση επεκτάθηκε σε ορισμένα πανεπιστήμια, κυρίως στην Τολμπιάκ (Paris 1) ή στο Paris-3 Cenier. Σε γενική συνέλευση, οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» το ερχόμενο Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί