Ομιλία Συντυχάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον θεματικό τουρισμό

«Να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον θεματικό τουρισμό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επί της ουσίας στο όνομα του ιατρικού, εκπαιδευτικού, αθλητικού τουρισμού κλπ, παραχωρεί σε ιδιώτες υποδομές ιαματικών λουτρών και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας όπως εθνικά πάρκα, υγρότοποι, περιοχές του δικτύου «Natura» και άλλες προστατευόμενες περιοχές.»

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης εστίασε στη «μεγάλη προθυμία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «να ικανοποιήσει σχεδιασμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» με προτάσεις που είναι ίδιες με εκείνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την καπιταλιστική ανάπτυξη και για νέα πεδία κερδοφορίας «χωρίς όρους και όρια». Σημείωσε πως το ζητούμενο των ομίλων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και πως είναι σε εξέλιξη αγοραπωλησίες και συγχωνεύσεις, ενώ μεγάλοι tour operators ελέγχουν μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων.

Πρόσθεσε ότι για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων προωθείται η κατασκευή του ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου με εργαζόμενους που θα έχουν διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ έχει εναντιωθεί στη συγκεκριμένη σύμβαση.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης περί βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, σημείωσε ότι αυτό αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι ισόρροπη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλισμό παρά μόνο ανισορροπία και ανισομετρία.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας που επικαλείται η κυβέρνηση έκανε λόγο για «εποχικές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας», ενώ για τους αγρότες ανέφερε ότι πολλοί έχουν εγκαταλείψει τα χωράφια τους και δουλεύουν επικουρικά στις ξενοδοχειακές μονάδες για να επιβιώσουν καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ακόμα ότι θα πληγούν οι αυτοαπασχολούμενοι στις μεταφορές και οι ξεναγοί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να κάνει διακοπές και πως ο τουρισμός που αναδεικνύεται από το νομοσχέδιο αφορά υψηλά εισοδήματα όπως π.χ. ο αεροπορικός τουρισμός και το γιότινγκ. Αναφερόμενος στην αντίληψη του ΚΚΕ για τον τουρισμό σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του λαού για αναψυχή και διακοπές που μόνο σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας των υποδομών μπορεί να ικανοποιηθούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί