Έντονη διαμαρτυρία της Κίνας για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στον Καναδά

Την έντονη διαμαρτυρία της στις καναδικές αρχές εξέφρασε η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά, μετά τη σύλληψη της Ουάνγκζου Μενγκ, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Η Μενγκ, μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Τζενγκφέι Ρεν, είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου. Η είδηση προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, που απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια Κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», ανέφερε η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ».

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά, η Μενγκ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αύριο Παρασκευή.

Η σύλληψη της από τις αρχές του Καναδά ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, μόλις μερικές ημέρες μετά την εκεχειρία που κηρύχθηκε στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η Huawei χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί