«Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων υποδομών με σκοπό την έμπρακτη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας για την αγροδιατροφή»

Η αγροδιατροφή αποτελεί τον πυρήνα ανάπτυξης  της χώρας και ο ρόλος της Κρήτης δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστικός, καθώς το Μεσογειακό κλίμα σε συνδυασμό με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές που υπάρχουν στο νησί, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την έρευνα και την καινοτομία για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα προσθέσουν αξία στις διεθνείς αγορές.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε η σύμπραξη τεσσάρων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης, του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την έρευνα και την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης.

Η σύμπραξη στοχεύει επίσης στην αξιοποίηση των υποδομών της Κρήτης, οι οποίες έχουν περιθωριοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, του Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, της Σχολής Ασωμάτων Ρεθύμνου και μίας ακόμη δομής στην Ιεράπετρα, ώστε η μάθηση και η έρευνα να έχουν ένα πρωταρχικό ρόλο.

Μέσα από την υλοποίηση τριών «εμβληματικών» δράσεων, προβλέπεται η ανάδειξη των δυνατοτήτων γηγενών ποικιλιών αλλά και πρότυπων τεχνικών αμπελοκαλλιέργειας, ώστε αυτά να αποτελέσουν καλές πρακτικές που θα υιοθετήσουν οι αμπελοοινικές επιχειρηματικές μονάδες. Η επόμενη «εμβληματική» δράση αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας και της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και την διατήρηση εντόπιων ποικιλιών και άγριων συγγενών ειδών, που ανήκουν στα βασικά καλλιεργούμενα είδη κηπευτικών της Κρήτη και τέλος η τρίτη δράση προβλέπει την έρευνα σχετικά με τη ζωική παραγωγή.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζει τη σημασία της προσπάθειας των φορέων:

«Η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων και απαξιωμένων υποδομών όπως κτήρια, εργαστήρια και καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις, η ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η παραγωγή νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και η μεταφορά και εφαρμογή τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα -αφού τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα αφομοιώσιμα στην παραγωγή- θα αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα.

Το νέο αυτό αναπτυξιακό πρότυπο, καταδεικνύει ακόμα μια φορά πως η Κυβέρνηση επιδιώκει την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα συνεισφέρει άμεσα στην τοπική αγροτική οικονομία, καθώς θα υπάρξει απευθείας μετάδοση της γνώσης στους τοπικούς παραγωγούς, τους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις.

Μέσω της νέα δράσης αναμένεται να αναδειχθούν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής τα οποία θα έχουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποδώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά εξαγώγιμα προϊόντα αυξάνοντας τις εξαγωγές της αλλά και να ενισχύσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας.

Η επιλογή της Κρήτης για την εκκίνηση ενός τόσο σημαντικού έργου, αποδεικνύει ότι το νησί μας, μπορεί και πρέπει να πρωτοπορεί στην αγροδιατροφή.»

Δείτε ακόμη:

Πετρόπουλος από το Ηράκλειο: Επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων- Άμεση στελέχωση του ΕΦΚΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί