Την έρευνα για τον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης παρουσίασε ο Κ. Φωτάκης

Την «Δράση για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης» παρουσίασε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Κ. Φωτάκης στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Καθηγητής Χ. Κασίμης.

Στις 13 Νοεμβρίου 2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η απόφαση για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση της δράσης. Η πρόσκληση, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, αφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό δυνητικών τελικών δικαιούχων και αναλυτικά:

  • Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης
  • Το Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας
  • Τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ)-Δήμητρα

Η πρόσκληση εντάσσεται στο Υποέργο 2, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β «Πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής» του έργου «Εμβληματική Ερευνητική Δράση Εθνικής εμβέλειας για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Αγροδιατροφής» της ΓΓΕΤ.

Στόχος της δράσης είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο «Έρευνα-Καινοτομία-Εκπαίδευση», τα οποία θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες τεχνικές στην περιοχή της Κρήτης, η οποία διαθέτει σημαντικές αναξιοποίητες υποδομές (κτήρια, εργαστήρια, εκτάσεις καλλιεργήσιμων γαιών).

Σε ανακοίνωση του ΤΕΙ αναφέρονται:

Με τη συνεργασία τεσσάρων ερευνητικών φορέων της Κρήτης, Πανεπιστήμιο,      Ι.Τ.Ε. ,ΕΛΓΟ  Δήμητρα και ΤΕΙ  Κρήτης, το οποίο θα έχει ρόλο συντονιστή, ξεκινά άμεσα η νέα στρατηγική ανάπτυξης,  που  αποδίδει πρωταρχικό ρόλο ώστε οι αγροτικές περιοχές, να έχουν η μάθηση, η γνώση και η καινοτομία, εκτός από τον τουρισμό, τόνισε από το κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, ο Αναπληρωτής Υπουργός έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Υπουργός περιέγραψε ακριβώς το  μοντέλο αυτό για την Κρήτη, τονίζοντας εμφατικά πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ξεκινά σπονδυλωτά από τέσσερα διαφορετικά σημεία του νησιού, το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης, που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου, την Ιεράπετρα  για τις πρότυπες καλλιέργειες κηπευτικών, την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στον Αμπελούζο  και την Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο για την επιστημονική στήριξη της ζωικής παραγωγής στο νησί με την εμπλοκή και της Περιφέρειας Κρήτης.  Η Σχολή της Μεσσαράς  θα αναβιώσει με μαθητές των ΕΠΑΛ  με  βάση τα διετή προγράμματα. Τα  τέσσερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα  αναλαμβάνουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση  των αγροτών, των παραγωγών, των τοπικών ενώσεων κ.λ.π. για την επιστημονική αναβάθμισή τους με κατεύθυνση την παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Φωτάκης, ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή αφορά δύο υπουργεία, το Υπουργείο Παιδείας με την Έρευνα Καινοτομία, το Υπουργείο  Γεωργικής Ανάπτυξης σε ένα στόχο και ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας με βάση την Κρήτη. Ο ίδιος ομιλητής περιέγραψε το γενικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η προαναφερόμενη δραστηριότητα η  οποία είναι η Οικονομία της Γνώσης. Μάλιστα όπως είπε αυτό εκφράστηκε με την σημαντική αύξηση των κονδυλίων της έρευνας στον προϋπολογισμό, όπου παρά την κρίση ανήλθαν στο 1,14%, ποσοστό πολύ πάνω από τα χρόνια «των παχιών αγελάδων». Σε αυτή την κατεύθυνση δήλωσε πρώτη φορά στην χώρα μας άρχισαν οι Εμβληματικές πρωτοβουλίες με πρώτη αυτήν του τομέα της Ιατρικής Ακριβείας και την δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου για την ογκολογία, που μετέχουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ι.Τ.Ε.  προς όφελος όλων των πολιτών. Ειδικότερα για την αγροτική παραγωγή υπάρχουν τρεις ξεχωριστές δράσεις, οι δρόμοι της ελιάς, οι δρόμοι των αμπελώνων και οι δρόμοι της μέλισσας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Κασίμης,   τόνισε πως η Ελλάδα παράγει την μικρότερη προστιθέμενη αξία στον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη και για πρώτη φορά στην χώρα μας  χρηματοδοτείται η έρευνα και η καινοτομία  στον αγροτικό χώρο.  Για να δείξει  το μέγεθος των χρόνιων αγκυλώσεων που υπάρχουν, τόνισε  πως ο τουρισμός στην Ιταλία απορροφά το 65%  των αγροτικών προϊόντων ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%. Έθεσε το ζήτημα της ευρύτερης ανάπτυξης του αγροτικού πεδίου λέγοντας πως με σχεδιασμό η χώρα μας μπορεί να είναι στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως στην γαστρονομία.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκος Κατσαράκης, ανακοίνωσε πως το Τμήμα Γεωπονίας του Ιδρύματος μετά από αξιολόγηση που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να εκπονεί διδακτορικές διατριβές.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε στην  εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης .

Δείτε φωτογραφίες του Image Services:

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί