Με μουσικοθεατρική παράσταση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για τα 100 χρόνια ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ Ηρακλείου, σχετικά με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ΚΚΕ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ: Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμα…» της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, το Σάββατο 1/12, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

Με την παράσταση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΤΕ Ηρακλείου για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ η οποία αποτέλεσε πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου, με σενάριο και σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη.

Το θέμα της παράστασης ήταν το έπος της 100χρονης ιστορίας του Κόμματος, της ιστορίας της ίδιας της εργατικής τάξης, του λαού. Τα υλικά που το συνέθεσαν  είναι τα ιστορικά γεγονότα, μνήμες εξόριστων, φυλακισμένων αγωνιστών, ποιήματα και τραγούδια του εργατικού – λαϊκού κινήματος, που δίνονται μέσα από απαγγελίες, αφηγήσεις και κινηματογραφικές παρεμβάσεις. Η φόρμα της παράστασης δε θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν του επικού αφηγηματικού λαϊκού θεάτρου που επεδίωξε να φωτίσει και τα συμπεράσματα στρατηγικής που βγαίνουν μέσα από το καμίνι της ταξικής πάλης, να εκλαϊκεύσει το ίδιο το Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρεται και στο καλαίσθητο πρόγραμμα που διακινούνταν και επεξηγούσε διάφορες πλευρές της παράστασης, αλλά και τη σκηνοθετική προσέγγιση:

«….Στην εκατοντάχρονη ακαταπόνητη πορεία του ΚΚΕ, χιλιάδες καλλιτέχνες, διανοούμενοι και επιστήμονες συμπορεύονται ή στέκουν δίπλα στον τίμιο αγώνα του. Άνδρες και γυναίκες, σάρκα από τη σάρκα του λαού, στοιχίζονται με το ΚΚΕ, και συντονίζουν το έργο τους με τις πραγματικές πνευματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού.

…..Προβάλλουν την ομορφιά της ταξικής πάλης και την ιστορική αναγκαιότητα της επανάστασης, τον αγώνα για την παλινόρθωση του ανθρώπου σε άνθρωπο, μέσα στον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.»

Συγκίνηση, αισιοδοξία, παρατεταμένα χειροκροτήματα ήταν μερικά μόνο από τα συναισθήματα και αντιδράσεις που γέννησε στους θεατές η παράσταση. Το πιο θερμό χειροκρότημα δόθηκε στο τέλος, όταν όλοι μαζί συντελεστές και θεατές τραγούδησαν τη «Διεθνή» με υψωμένες τις γροθιές.

Συντελεστές της παράστασης είναι περισσότεροι από πενήντα πανελλαδικά καταξιωμένοι επαγγελματίες καλλιτέχνες του θεάτρου, ερασιτέχνες ηθοποιοί και τεχνικοί, η θεατρική ομάδα Ηρακλείου της ΚΝΕ καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ:

 

Σύνθεση κειμένων – σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρωνίτης, σκηνογράφος – ενδυματολόγος Άννα Μαχαιριανάκη, φωτισμοί Προκόπης Δάφνος, μουσική υποστήριξη – ακορντεόν Μιχάλης Τρανουδακης, αφηγητής ταινιών Αχιλλέας Κυριακίδης, ειδική σύμβουλος Κάτια Καππάτου, κινηματογραφικές παρεμβάσεις Μαρία Παπαδάκη, λαϊκή ορχήστρα: μπουζούκι Γιάννης Χαλκιαδάκης, κιθάρα – τραγούδι Δημήτρης Καλαντζής, ακορντεόν Χρήστος Συρμακέζης, τραγούδι Τζωρτζή Μαύρου, μπαγλαμάς Νίκος Γιακουμής, κάστινγκ Παύλος Μιχελάκης, κατασκευή σκηνικών Δημήτρης Βασιλάκης, ζωγράφοι σκηνικών: Δημήτρης Λάμπρου, Δημήτρης Δουλουφάκης, Αντώνης Σοφίου, Ρένα Σκυβαλάκη, ηχητική υποστήριξη Μιχάλης Καμπιτάκης, φυσαρμόνικα Γιάννης Κοξαράκης, αμπιγιέζ: Δήμητρα Καζάνα, Σοφία Καρακάση, Ρένα Σκυβαλάκη, Ηλιάννα Μπούνταλη, μακιγιάζ: Αναστασία Ανδρεαδάκη, Αναστασία Χαλιβελάκη, κομμώσεις Ελένη Καγιάννη, χορωδοί: Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, Βασιλίνα Γαβρά, Βασίλης Καλαμπαλίκης, Νίκος Καλογεράκης, Γιάννης Κοξαράκης, Δημήτρης Καλαντζής, ηλεκτρολόγοι: Κώστας Αθανασάκης, Θανάσης Αθανασάκης, γραφιστικά: Μαρία Βασιλακάκη, Γιάννα Ποθητού, οργάνωση παραγωγής: Νίκος Καλογεράκης, Ρένα Σκυβαλάκη, εντεταλμένος παραγωγός Πάνος Καραγιωργος.

Πήραν μέρος (με τη σειρά που εμφανίζονται): Ζαχάρης Περογαμβράκης, Γιώργος Βιδάκης, Τάσος Μαστορίδης, Βασίλης Καλαμπαλίκης, Δημήτρης Δουλουφάκης, Κυριάκος Καρύδης, Παύλος Μιχελάκης, Έφη Δράκου, Ελένη Χανιωτάκη, Κατερίνα Βρέντζου, Βασιλίνα Γαβρά, Μιχάλης Σφακιανάκης, Τόνια Καλοχριστιανάκη, Μιχάλης Τρανουδάκης, Γιάννης Κοξαράκης, Κώστας Λιάπης, Γιώργος Μητρόπουλος, Δημήτρης Βασιλάκης, Νίκος Καλογεράκης, Κατερίνα Χαλκιαδάκη.

Πήραν μέρος ακόμη (αλφαβητικά): Σταύρος Αναστασίου, Γιάννης Αυγουστάκης, Τατιάνα Γόντικα, Μπάμπης Δεσποτάκης, Δήμητρα Καζάνα, Μάνος Μαμαγκάκης, Εύα Μανδελένη, Ιφιγένεια Μανουρά, Νίκος Μανωλακάκης, Άγγελος Ματθαιάκης, Ευαγγελία Μήνου, Αλέξανδρος Τουπής, Φίλιππος Τσιαπάρας, Μάνος Χατζηδάκης, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα.

 

Από νωρίς, το φουαγιέ του κινηματοθέατρου είχε γεμίσει με κόσμο που είχε έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Ανδρέα Κοκοσάλη, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Φίλοι και Σύντροφοι,

Σας καλωσορίζουμε στη ξεχωριστή σημερινή μέρα για τα γενέθλια του ΚΚΕ. Είμαστε προκαταβολικά βέβαιοι ότι σήμερα θα γιορτάσουμε στο Ηράκλειο με τον καλύτερο τρόπο τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Όχι μόνο επειδή η σημερινή εκδήλωση αποτελεί κορύφωση ενός πεντάχρονου γιορτασμού! Αλλά επειδή ήδη έχουμε ανοίξει πανιά στον νέο αιώνα!

(..).Ευγνωμονούμε καθέναν και καθεμιά που στάθηκαν όρθιοι αυτά τα 100 χρόνια! Από τα δικά τους χέρια πήραμε και κρατήσαμε γερά τη σκυτάλη, δεν μας έπεσε από τα χέρια! Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα κι έτσι κερδίσαμε τη συνείδηση νέων μαχητών! Σήμερα που κάθε λέξη του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή, είμαστε περήφανοι γιατί στα δύσκολα δεν κάναμε πίσω! Είμαστε περήφανοι γιατί δεν υπογράψαμε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα της εκμετάλλευσης!

()Παρακολουθήστε προσεκτικά τη θεατρική παράσταση. Αυτά τα 100 χρόνια είναι η ιστορία του τόπου μας, από την σκοπιά της πάλης της εργατικής τάξης για την δική της απελευθέρωση.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί ένα έργο για τα 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης του Κόμματος της εργατικής τάξης είναι μεγάλη ευθύνη και θέλει πολλή δουλειά. Όμως τα υλικά είναι σίγουρα: οι δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες συντελεστές, άνθρωποι υψηλού καλλιτεχνικού κύρους. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη για την καθοριστική του συμβολή στο σημερινό εγχείρημα που όλοι θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

(…) Η παράσταση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ είναι πρόκληση – πρόσκληση για τους αγώνες που έρχονται.

(…) Ακόμα και τον καιρό της νομιμότητας τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα.  Χιλιάδες αγωνιστές γνώρισαν τη μια απόλυση πίσω απ’ την άλλη. Για την παραμικρή υποχώρηση του καπιταλιστή, για την κατάκτηση του παραμικρού, ακόμα και προσωρινού δικαιώματος, χρειάστηκαν πολλά κουράγια, που μόνο μια ιδεολογία με πίστη στη δύναμη του εργάτη μπορούσε να εμπνεύσει.

Τα λόγια μιας εργαζόμενης σε πολυεθνική εταιρία, που θα ακούσουμε σε λίγο για παράδειγμα, δεν είναι μια κάποια ηρωική στιγμή. Είναι η απόδειξη για το δίκιο του αγώνα. Είναι η απόδειξη ότι τα αποτελέσματα του αγώνα, ακόμα κι όταν δεν είναι πάντα χειροπιαστά, έχουν τη δική τους δυναμική στη συνείδηση και τη δράση των εργαζομένων. Το απέδειξαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, τα δύσκολα κοντινά μας χρόνια, που βάδισαν το δρόμο της ταξικής πάλης, με σημαντική συμβολή και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.

Είναι κι αυτό παρακαταθήκη της ιστορίας του ΚΚΕ. Τέτοιες σελίδες είναι γεμάτη η ιστορία του Κόμματός μας. Με περηφάνια την παρουσιάζουμε σήμερα κι εδώ.

      (…) Το ΚΚΕ στέκεται με θάρρος απέναντι στην ιστορία του. Τη ξαναδιαβάζει, αναλύει όλα τα δεδομένα, κάνει γενναία αυτοκριτική, βγάζει συμπεράσματα για την επόμενη μέρα.

      (…) Και σ’ αυτές ακριβώς τις συνθήκες το ΚΚΕ άπλωσε ρίζες στην εργατική τάξη. Τέτοιες ρίζες, βαθιές, στέρεες, ικανές να μεγαλώσουν το δέντρο και τις φυλλωσιές του Κόμματος, της λαϊκής πάλης, μέχρι σήμερα, πολύ περισσότερο αύριο. Γιατί όπως λέει ένας μεταλλεργάτης στην παράσταση:

      “Εμείς οι εργάτες, οι φτωχιές λαϊκές μάζες, οι εργάτες του πνεύματος, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, η πλειοψηφία δηλαδή τι όπλα διαθέτουμε;” κι απαντά ο ίδιος: ” Είναι η οργάνωσή μας, το Κόμμα μας το ΚΚΕ και η ιδεολογία μας ο επιστημονικός σοσιαλισμός.”

(…) Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή παράσταση για τα εκατόχρονα του ΚΚΕ, καλώντας σας να στοχαστείτε μαζί μας πάνω στη διακήρυξη του προγράμματός μας:

«Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά γιατί η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός, είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη, η πιο πλατιά».

Ο ένας αιώνας δράσης του ΚΚΕ κλείνει με μια μεγάλη παρακαταθήκη. Ο νέος αιώνας αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για νέους και νικηφόρους αγώνες ρήξης και ανατροπής του βάρβαρου και σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Γιατί όπως λέει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ:

” η πιο όμορφη θάλασσα, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…

τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα! “.

Συνεχίζουμε! Θα νικήσουμε!

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ!»

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας της ΤΕ Ηρακλείου στον σκηνοθέτη της παράστασης Λευτέρη Χαρωνίτη ενώ σε όλους τους συντελεστές της παράστασης απονεμήθηκε η συλλεκτική έκδοση της Σύγχρονης Εποχής καρτών, φιλοτεχνημένων από φυλακισμένους και εξόριστους κομμουνιστές, προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί