Eurogroup: Εγκρίθηκε και τυπικά η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

Την τελευταία – τυπική – έγκριση πήρε σήμερα από το Eurogroup η ακύρωση των περικοπών των συντάξεων και της εφαρμογής των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός ενώ η προθεσμία για τις μεταρρυθμίσεις μεταφέρθηκε για τις αρχές του 2019.

Στην απλή ενημέρωση περιορίστηκαν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup σε ό,τι αφορά την πρώτη έκθεση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας παραπέμποντας την “εξέταση” που θα ξεκλειδώσει και την πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για τον Ιανουάριο.

Τότε θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχετικά με τις 16 δεσμεύσεις της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Από την εξέταση που θα γίνει στην αρχή του επόμενου χρόνου και την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί η εφαρμογή των μέτρων υπό αίρεση που περιλαμβάνονται στην λύση για την ελάφρυνση του χρέους που πήρε το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα πάρει τα πρώτα 600 εκ ευρώ από την συνολική ετήσια δόσης των 1,2 δισ. του 2019 από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA SNP’s) . Παράλληλα θα συζητηθεί αν θα ισχύσει η μείωση επιτοκίου κατά 2,5% στο δάνειο των 12 δις ευρώ που έκανε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.

Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Όλα ΟΚ με συντάξεις και ελαφρύνσεις

Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Έτσι δόθηκε και η τελευταία τυπική έγκριση για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις αλλά και της εφαρμογής των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκ ευρώ που στην πλειοψηφία τους ΄έχουν πάρει τον δρόμο για την Βουλή.

Μέχρι και την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί και η τροπολογία για την ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαοράς στις παλιές συντάξεις η οποία θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

news247

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί