Διασύνδεση Κρήτης- Αττικής: Συνεχίζει να εκβιάζει η Κομισιόν υπέρ ιδιωτικής εταιρείας!- Απειλεί με απένταξη του έργου!

Η Κομισιόν συνεχίζει τα περίεργα παιχνίδια με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, στηρίζοντας απροκάλυπτα τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας που θέλει να εμπλακεί στο έργο, αλλά η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ την έχουν απορρίψει καθώς δεν απέδειξε καν ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχει. Μάλιστα η Κομισιόν όχι μόνο υποστηρίζει την εμπλοκή της ιδιωτικής κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnector Ltd, σε βάρος της ελληνικής κρατικής Ariadne Interconnection, αλλά απειλεί και την ελληνική πλευρά με απένταξη του έργου από τα συγχρηματοδοτούμενα, αν δεν αποσύρει την “Αριάδνη”!

Όπως αναφέρει το  energypress, τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει στην Αθήνα νέα επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, με την οποία καλείται και πάλι η ελληνική πλευρά, εντός σύντομης προθεσμίας, να τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η Κομισιόν, δηλαδή να άρει την ανάθεση κατασκευής του έργου στην ariadne interconnection, την εταιρεία SPV του ΑΔΜΗΕ, ως προϋπόθεση για να μην απενταχθεί το έργο από το καθεστώς PCI!

Αυτό τουλάχιστον αφήνεται να διαρρεύσει από πηγές σχετιζόμενες με τις Κυπριακές επιδιώξεις.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ, από την άλλη, δηλώνουν ότι όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως θεσμικές, εντός του PCI, και βασίζονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία EuroAsia Interconnector. Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι με την ανάθεση του έργου στην «Αριάδνη» δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ταχεία υλοποίηση της διασύνδεσης, παράμετρος που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας δεδομένων των προβλημάτων ηλεκτροδότησης της Κρήτης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Επιτρόπου Κανιέτε, για εξεύρεση λύσης. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το εύρος των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ (και στον ενεργειακό τομέα) δημιουργεί προσδοκίες για υπέρβαση του αδιεξόδου σε σύντομο διάστημα.

Εν τω μεταξύ πάντως, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου, ώστε να προκηρύξει διαγωνισμό το α’ τρίμηνο του 2019. Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μανουσάκης «κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτελεί κρίσιμο βήμα. Έτοιμη είναι και η αναλυτική έρευνα βυθού, ενώ σε τελικό στάδιο είναι η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις. Ο διαγωνισμός προορίζεται να ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2019. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα τεύχη του”.

 

Δείτε επίσης ενδεικτικά:

Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Πώς ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί ξεπερνώντας την Κομισιόν και την “προστατευόμενη” εταιρεία της!

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

 

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί