Το αίμα της Κρήτης για την ελευθερία- Από την πτώση του Χάνδακα, το 1669, στην Ένωση, την 1η Δεκεμβρίου 1913 (βίντεο)

Με την πτώση του Χάνδακα, το Σεπτέμβριο του 1669, τελειώνει μια πολυσήμαντη βενετσιάνικη κατοχή της Κρήτης τετρακοσίων εξήντα περίπου χρόνων και αρχίζει μια επαχθέστατη τουρκική που κράτησε άλλα διακόσια είκοσι οκτώ χρόνια. Μέχρι το 1897.

Δείτε επίσης: 1 Δεκεμβρίου 1913: Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα μέσα από ένα σπάνιο φιλμ, φωτογραφίες ντοκουμέντα και εφημερίδες της εποχής

Η τουρκική σκλαβιά, που οι Κρητικοί δεν την αποδέχτηκαν ποτέ, ήταν σκληρή και αβάστακτη γιατί οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν στον χριστιανικό πληθυσμό με απερίγραπτη βαναυσότητα.
Οι εξισλαμισμοί, τα καθημερινά βασανιστήρια, η αρπαγή των περιουσιών, οι ηθικές, οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ταπεινώσεις από τους Τούρκους υποχρέωναν τους χριστιανούς της Κρήτης σε συνεχή αντίσταση και αλλεπάλληλες επαναστάσεις.
Κάθε γενιά σχεδόν προετοίμαζε και πραγματοποιούσε την δική της επανάσταση που πυροδοτούσε ακόμη η ασίγαστη αγάπη των Κρητών για ελευθερία και η συνεχής επαγρύπνηση των ανταρτών των κρητικών βουνών των περίφημων Χαίνηδων.
Όλη η περίοδος της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη γίνεται από το σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, μια μεγάλη κινηματογραφική τριλογία, με τον γενικό τίτλο «Αγώνες Κρητικής ελευθερίας». Η ταινία παρουσιάστηκε το 2006 και ήταν μια πρόταση και παραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και τότε νομάρχη, Δημήτρη Σαρρή.
Σενάριο – σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Την επιστημονική εποπτεία στα κείμενα της ταινίας έχει ο καθηγητής κ. Θεοχάρης Δετοράκης.
Η ταινία γυρίστηκε στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στην Στερεά Ελλάδα και οι βασικοί κινηματογραφικοί συντελεστές είναι:
Αφηγητές η Μαρία Τζομπανάκη, ο Χρήστος Τσάγκας και ο Γιώργος Καράτζης. Ειδικοί σύμβουλοι ο πολιτισμολόγος Θρασύβουλος Τσουχλαράκης, ο ιστορικός – ερευνητής Γιώργος Παναγιωτάκης, ο λογοτέχνης – ερευνητής Βασίλης Χαρωνίτης, ο ζωγράφος Πολύδωρος Αεράκης.
Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, Διευθυντές φωτογραφίας ο Προκόπης Δάφνος και ο Ξενοφών Βαρδαρός, Μοντάζ Γιώργος Διδυμιώτης, Ενδυματολογική επιμέλεια Γιώργος Σαλάτας, Ηχοληψία Δημήτρης Γαλανόπουλος, Καλλιτεχνική διεύθυνση Γιάννα Σπυροπούλου, Διεύθυνση παραγωγής Κάτια Καππάτου, Αρχειακή έρευνα Κλειώ Φανουράκη, Χάρης Λεοντάκης, Επεξεργασία εικόνας, ήχου STUDIO ACFA,

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί