Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Πώς ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί ξεπερνώντας την Κομισιόν και την “προστατευόμενη” εταιρεία της!

Ενώ η Κομισιόν συνεχίζει να θέτει εμπόδια για το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα κυπριακής εταιρείας που επιθυμεί να αναλάβει τη διαδικασία χωρίς όμως να έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι έχει την οικονομική δυνατότητα της συμμετοχής, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας μας (ΑΔΜΗΕ) παρεμβαίνει και δίνει λύση κόντρα στις υπηρεσίες της Κομισιόν, στο όνομα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης. Έτσι, στο αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  προσδιορίζεται ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου η 28η Σεπτεμβρίου του 2022, όταν στο περσινό κείμενο είχε οριστεί η 29η Δεκεμβρίου του 2023. Δηλαδή το έργο ήλθε 16 μήνες νωρίτερα, παρά τα “μπλόκα” της Κομισιόν. Ενώ στο αναθεωρημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης δεν γίνεται καμία αναφορά στην κυπριακή εταιρεία, EuroAsia Interconnector, αλλά αντίθετα προστέθηκε η «Αριάδνη Interconnection» ως φορέας υλοποίησης του τμήματος Κρήτης – Αττικής.

Στην ουσία δηλαδή παρακάμπτει όλες τις αιτιάσεις και προχωρεί με τον δικό της φορέα.

Αμετάβλητη παραμένει η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου που είναι η 25η Ιουνίου του 2020.

Αναφερόμενη η έκθεση στα οικονομικά μεγέθη, αυξάνει κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ το κόστος της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Στο τελευταίο κείμενο έχει υπολογιστεί σε 1 δις. ευρώ από 713,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό προκαταρκτικό σχέδιο.

Όμως μειωμένοι καταγράφονται οι προϋπολογισμοί για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και για την ακρίβεια στα 292,2 από τα 324,1 εκατ. ευρώ αλλά και για τις Κυκλάδες με το συνολικό ύψος των επενδύσεων να ανέρχεται στα 141,8 από τα 171 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ από την περασμένη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. Με βάση το νέο κείμενο και τους προϋπολογισμούς των έργων, το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για την ενίσχυση και την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας απαιτούνται 2,4 δις. ευρώ.

Το προκαταρκτικό σχέδιο που είχε υποβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ πέρυσι τον Δεκέμβριο προέβλεπε επενδύσεις της τάξης των 1,8 δις. ευρώ για τη δεκαετία 2019-2028.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα που ανέβασαν το ύψος των δαπανών είναι η υπαγωγή στο ΔΠΑ και των έργων διασύνδεσης των νότιων και δυτικών Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα (Δ’ Φάση Κυκλάδων). Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 369,4 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2021.

Η διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκε και το κόστος της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης όμως μειωμένοι καταγράφονται οι προϋπολογισμοί για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεσης αλλά και για τις Κυκλάδες.

Άλλη μία επίσης σημαντική ομάδα έργων είναι αυτή της επέκτασης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400 kV προς την Πελοπόννησο. Κι εδώ διαπιστώνεται η μείωση ενός εκ των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την αρχική και δεύτερη διασύνδεση με τα 400 kV έχει προϋπολογιστεί με το αναθεωρημένο κείμενο στα 165,9 από 194,7 εκατ. ευρώ, που ήταν στο προκαταρκτικό ΔΠΑ.

Τέλος σε ό,τι αφορά την Δ΄ Φάση των Κυκλάδων περιγράφονται τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Δείτε επίσης ενδεικτικά

Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί