Τα 20 εκατ. € στους δήμους του Ηρακλείου και ο ΟΤΑ που υλοποιεί το… “δόγμα Αυγενάκη” και αρνείται να πάρει χρήματα! (εικόνες)

Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής και μέσα στο 2018 στους δήμους του Ηρακλείου από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στη σελίδα του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης.

Αυτά βεβαίως τα κονδύλια είναι πέραν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ή άλλες τακτικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις και προέρχονται κυρίως από προγράμματα όπως είναι ο “Φιλόδημος”.

Όπως αναφέρει ο κ. Ηγουμενίδης, οι ανάγκες που καλύπτονται σχετίζονται είτε για την εξόφληση βασικών υποχρεώσεων των δήμων, είτε για έργα συντήρησης πχ. σχολικών κτιρίων ή αύλειων χώρων, είτε για την προμήθεια μηχανημάτων, είτε για την αποκατάσταση ζημιών από κακοκαιρία – δηλαδή για μια σειρά από πολύ κομβικές και αναγκαίες επεμβάσεις που αφορούν άμεσα στην τοπική κοινωνία του Νομού Ηρακλείου.

Πριν τη λήξη του έτους, ξεχωρίζει η καταγραφή των ποσών στο Δήμο Ηρακλείου για το ζήτημα της ύδρευσης-αποχέτευσης που αφορά το μεγάλο έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου – έργο που έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως «στρατηγικής σημασίας» – και για το οποίο από την πρώτη στιγμή έχει δοθεί αγώνας για να «ξεκλειδωθούν» σημαντικά κονδύλια και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σημερινοί δήμοι του Νομού Ηρακλείου θα μπορούν το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουν και τις δύο νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» (που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας) για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 520 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αλλά και σε έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων.

Ο δεύτερος δήμος, έσχατος! 

Η κατανομή για όλους τους δήμους του νομού Ηρακλείου και τα “τυπικά” που χρηματοδότησε ο δήμος Χερσονήσου!

Στην κατανομή που παρουσιάζει ο βουλευτής, με βάση την εργασία των συνεργατών του και των υπηρεσιών του υπουργείου, αναδεικνύεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο για το πόσο έτοιμοι είναι (ή πόσο ενδιαφέρονται…) οι δήμοι για την απορρόφηση κονδυλίων. Δηλαδή, πόσο είναι έτοιμοι σε επίπεδο προετοιμασίας να καταθέσουν προτάσεις και μελέτες, πόσο έτοιμοι είναι να υλοποιήσουν έργο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον δεύτερο σε πληθυσμό δήμο του νομού και πρώτο τουριστικό δήμο, αυτόν της Χερσονήσου, που είναι ο έσχατος από πλευράς προετοιμασίας! Από τις συνολικές χρηματοδοτήσεις των περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, η Χερσόνησος ήταν έτοιμη να πάρει μόλις το 2%, δηλαδή κάτι παραπάνω από 400.000 ευρώ!

Στην ουσία, πέραν από την απόδειξη της έλλειψης προετοιμασίας (ή και ανικανότητας) ενός δήμου με κομβικό ρόλο στην τουριστική Κρήτη, και άρα στην ανάπτυξη, αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή που έχει προσδεθεί απόλυτα στο “σύστημα Αυγενάκη” ελάχιστα μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει… Πιθανώς εδώ υπάρχει και η λογική της “αριστερής παρένθεσης” την οποία σε μεγάλο μέρος πιστεύει εδώ και χρόνια η ηγεσία του δήμου, αποδεχόμενη τις υποσχέσεις Αυγενάκη…

Τί σημαίνει, με απλά λόγια, αυτό; Ότι, πέραν από το αν μπορεί ή όχι, αρνείται και να διεκδικήσει από αυτή την κυβέρνηση, αναμένοντας να υλοποιηθεί το “δόγμα” της “αριστερής παρένθεσης”!

Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, αλλά και από μια άλλη υπόθεση, εκείνη των προσλήψεων στην Καθαριότητα. Τότε το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε τη διαδικασία και ζήτησε να διατυπώσουν αιτήματα οι δήμοι ώστε να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες, αλλά η δημοτική αρχή Χερσονήσου, κατά το “δόγμα Αυγενάκη”, αρνήθηκε να στείλει τα στοιχεία, γεγονός που είχε επισημάνει μάλιστα με επιστολή του στην Αποκεντρωμένη ο τότε υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης.

Δείτε την ανάρτηση που είχε κάνει το Candia στις 20 Οκτωβρίου 2017

Αντ’ αυτού, ο δήμος επέμενε να δίνει με σκανδαλώδεις διαδικασίες τον τομέα της Καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία…

Δείτε και την επιστολή Σκουρλέτη

Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί