Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Ειδική μνεία στο θέμα του Euroasia και στις διαπραγματεύσεις για τη συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις Αττική Κρήτη και Κρήτη Κύπρος, κάνει η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη,  εκφράζοντας την ευχή να προχωρήσουν τα σημαντικά έργα και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τα προβλήματα στις διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων μερών.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι υποστηρίζει το έργο και ελπίζει να βρεθεί λύση σε σχέση με τον φορέα που θα το υλοποιήσει, θέμα στο οποίο υπάρχει η διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Επιτροπή υποστηρίζει την εμπλοκή της κυπριακής εταιρείας , ενώ ο ΑΔΜΗΕ, που θεωρεί ότι η εταιρεία δεν έχει αποδείξει την ύπαρξη κεφαλαίων για μια τέτοια συμμετοχή, έχει συστήσει την εταιρεία του δημοσίου “Αριάδνη”.

“Παρά τα διαρθρωτικά ζητήματα, το κλίμα και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας της δίνει την ευκαιρία να καταστεί στρατηγικός ενεργειακός κόμβος εάν προχωρήσει η ανάπτυξη σημαντικών έργων υποδομής με τις γειτονικές χώρες, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι διεθνείς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας”, αναφέρει η Κομισιόν. “Ένα παράδειγμα τέτοιου διεθνούς έργου είναι η γραμμή διασύνδεσης EuroAsia, η οποία θα δημιουργήσει μια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 MW μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου Ελλάδας (Κρήτης – Αττική) και Ευρώπης και θα φέρει την ονομασία «Ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος» (PCI). Επί του παρόντος, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής, του υπευθύνου του έργου και άλλων ενδιαφερομένων μερών σχετικά με το στάδιο σταδιακής και συνολικής εφαρμογής, το οποίο ελπίζουμε ότι θα οριστικοποιηθεί πριν από το τέλος του 2018 και θα επιτρέψει στο σχέδιο να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί και ενδεχομένως να αντλήσει χρηματοδοτική στήριξη μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για όλα τα τμήματα του έργου αυτού”.

Δείτε επίσης

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί