Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ΕΝΦΙΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα πολίτες στον Άγιο Νικόλαο, για τον ΕΝΦΙΑ.

Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, μαζί με πλήθος φορέων.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανώλης Θραψανιώτης, γνωστοποίησε ότι δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων ως μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις» και τοποθετήθηκε για το θέμα.

Στον χαιρετισμό του αναφέρεται:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, ως μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή προς ψήφιση, δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ στην σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Είναι γεγονός ότι οι περιοριστικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην χώρα μας από το 2010, έφεραν μεγάλες ανατροπές στην ζωή της πλειοψηφίας των Ελλήνων, με σημαντικότερη αυτή της συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος κατά 25 %, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και σειρά και άλλων επώδυνων μέτρων.

Ανάμεσα στα μέτρα που έπρεπε να υλοποιήσει η χώρα μας από το 2012 ήταν η εναρμόνιση των εμπορικών αξιών των ακίνητης περιουσίας με τις αντικειμενικές αξίες, εκείνες δηλαδή που προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα.

Από τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών προσδιορίζονται το κόστος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ κλπ.

Η εναρμόνιση αυτή ενώ έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από το 2012 πήρε μετάθεση για το 2016.

Ήταν δηλαδή ένα από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να υλοποιήσει η χώρα μας. για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για να υπάρξει η έξοδος από τα μνημόνια η οποία πραγματοποιήθηκε την 21 Αυγούστου το 2018.

Ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών έγινε από επιτροπή, αποτελούμενη από παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, συμβολαιογράφους, εκτιμητές ακινήτων κ.α., υπό την εποπτεία του υπουργείου οικονομικών.

Σημαντική παράμετρος για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, αποτελούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις στις υπάρχουσες ζώνες σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια.

Έτσι προέκυψαν οι τιμές οι οποίες ανακοινώθηκαν.

Έχουν ακουστεί παράπονα και διαμαρτυρίες, έχουν γραφτεί αρκετά, ορισμένες φορές υπερβαίνοντας τα όρια της ενημέρωσης, με πολιτικές αποχρώσεις. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στον νομό μας και ιδιαίτερα στον Άγιο Νικόλαο, έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι τιμές, γεγονός που έχει αποδεχθεί και το ίδιο το υπουργείο.

Γι’ αυτό έγινε και η δέσμευση, όπως έχει εξαγγείλει η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, για επανεξέταση και μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ εντός του 2019.

Η Επιτροπή πήρε υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα. Πιθανόν και να μην τα αξιολόγησε όπως έπρεπε ή αν θέλετε, να αποφάσισε και αυθαίρετα.

Η βασική παράμετρος παραμένουν οι συμβολαιογραφικές πράξεις. Οι αγοραπωλησίες με αλλοδαπούς, όπου στα συμβόλαια δηλώνεται το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική αξία, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εκτιμήσεων.

Υπάρχουν περιπτώσεις επίσης, όπου στην ίδια ζώνη η εμπορική αξία διαφέρει κατά πολύ (πχ. στο Καβούσι Ιεράπετρας), όπου η παραλία – Θόλος με τον οικισμό αποτελούν ενιαία ζώνη, με αποτέλεσμα οι εμπορικές αξίες στην παραλία να συμπαρασύρουν και αυτές στην τοπική Κοινότητα. Υπερβολική κρίνεται επίσης η αύξηση στον Κρουστά αλλά και άλλες περιοχές.

Σε δύο συναντήσεις με την υφυπουργό κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, αναγνώρισε ότι υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολική αύξηση και δεσμεύτηκε όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στα εξής:

 

  1. Από τον επόμενο χρόνο να υπάρξει επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ, ήδη στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, υπάρχει η πρόβλεψη για μείωση.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση του, μπορεί να ζητήσει από το υπουργείο οικονομικών τη δημιουργία περισσότερων ζωνών στις περιπτώσεις που υπάρχουν υψηλές διαφορές σε μια ζώνη.
  3. Σε ότι με αφορά, θέλω να δηλώσω ότι είμαι στην διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου οποτεδήποτε θελήσει ή ζητήσει τη συμμετοχή μου, για συνάντηση με αρμοδίους της κυβέρνησης ή υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και σε άλλα θέματα.

Υ. Γ. Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο θέμα των επίσημων αγοραπωλησιών και πώς επηρεάζουν τις αυξήσεις των τιμών.

α. Μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και σ’ αυτό δεν μπαίνουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται για αγοραπωλησίες.

β. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά κτίσματος στο Τσιφλίκι Ελούντας. Αναρωτήθηκαν αν η αγορά σε τιμή τετραπλάσια της αντικειμενικής αξίας, μπορεί να συμπαρασύρει τις τιμές της περιοχής ;

Μήπως κάπου πρέπει να αναλάβουμε και τις δικές μας ευθύνες και να μην προσπαθούμε να τις μεταθέσουμε;

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: anatolh.com

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί