Η μη περικοπή των συντάξεων και η “έξοδος” του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Με το «πράσινο φως» του EuroWorkingGroup και με την παράλληλη, επίσημη «κήρυξη» του τέλους του Μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ κλείνει οριστικά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Η ακύρωση – και όχι «αναστολή», όπως διαβεβαιώνουν τουλάχιστον κυβερνητικοί παράγοντες –του μέτρου πέρασε ομόφωνα από το EuroWorkingGroup. Συγκεκριμένα, και κατά πληροφορίες τόσο από κοινοτικές όσο και από ελληνικές πηγές, οι τεχνοκράτες του EWG έκαναν δεκτή, χωρίς καμία ένσταση, την εισήγηση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019 (Video)

Τούτο στην πράξη σημαίνει πως τα δημοσιονομικά νούμερα βγαίνουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις για να επικυρωθεί και σε πολιτικό επίπεδο, στο Eurogroup της Δευτέρας, η ακύρωση της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων. Η συμφωνία επί του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, άλλωστε, ήταν και η μοναδική προϋπόθεση που είχε θέσει για να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς κατά την, ασυνήθη, δημόσια παρέμβασή του αυτή την εβδομάδα – μια παρέμβαση, με την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε και την συγκατάθεση του Βερολίνου στην μη περικοπή των συντάξεων.

Την ικανοποίησή τους για την σημερινή – και προεξοφλημένη από την κυβέρνηση – εξέλιξη εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας πως «το Euro Working Group, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρόβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019». Η τελευταία αυτή επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πέραν της διάσωσης των συντάξεων το EuroWorkingGroup ενέκρινε και το πακέτο ελαφρύνσεων που έχει δρομολογήσει – το λεγόμενο «πακέτο Τσίπρα» που ήδη έχει αρχίσει να ψηφίζεται, τμηματικά, από τη Βουλή. Κατά τις ίδιες πηγές, με την έγκριση συνολικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το EuroWorkingGroup δίνει και την έγκρισή του προκειμένου το ύψος του πακέτου αυτού με τα θετικά μέτρα θα φθάσει τελικώς στα 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 750 εκατομμυρίων που υπολογιζόταν αρχικά.

Στο πλαίσιο αυτών των διευρυμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτο χρόνο θα υπάρξουν και αυξημένα περιθώρια ενίσχυσης των ασθενέστερων στρωμάτων, τόσο μέσω της επιδότησης του ενοικίου όσο και με ένα «αρκετά γενναίο» επίδομα θέρμανσης. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% για την επόμενη διετία με προτεραιότητα και εδώ στα ασθενέστερα στρώματα, ενώ εξετάζεται και η επιτάχυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σε δύο χρόνια αντί για τρία που προβλεπόταν αρχικά (στην διετία 2020 – 2021).

Όλα αυτά μένει πλέον να πάρουν και την τελική πολιτική επιβεβαίωση στο Eurogroup της Δευτέρας όπου, μετά και τα τελευταία μηνύματα Σολτς – και πλην θεαματικού απροόπτου – δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις. Ενδεικτική, άλλωστε, του νέου πολιτικού κλίματος ως προς το ελληνικό ζήτημα είναι και η παραδοχή του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον κανέναν λόγο στο θέμα των συντάξεων και, συνολικά, στις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις συντάξεις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε αυτό είναι θέμα που αφορά πλέον μόνον τους ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές. Όταν, δε, ερωτήθηκε εάν το Ταμείο μπορεί πια να επιβάλει πολιτικές στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά σαφής: «Δεν έχουμε», είπε, «οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα πλέον. Εχουμε, όπως την ονομάζουμε, μια συμφωνία παρακολούθησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, γι αυτό και κάνουμε περιστασιακές επισκέψεις στην Ελλάδα και παρακολουθούμε την πορεία της οικονομίας. Προσφέρουμε τις αναλύσεις και τις εκθέσεις μας, με σκοπό να είμαστε χρήσιμοι». Εν ολίγοις, μαζί με την απόφαση για την μη περικοπή στις συντάξεις, ο Τζέρι Ράις «διακήρυξε» και το τέλος του Μνημονίου. Και, μαζί, το οριστικό τέλος της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα…

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί