Δεν “σβήνει” τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης το υπουργείο Ενέργειας- Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην περιορίσει τη λειτουργία των πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της Κρήτης στο τέλος του 2019, παρά το γεγονός ότι λήγει η προθεσμία παρέκκλισης που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια νέα παράταση στο καθεστώς παρέκκλισης δεν έχει επισήμως απορριφθεί, αλλά έχει αποκλειστεί από τον Επίτροπο Κανιέτε σε πρόσφατη απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου.

Απόφαση ωστόσο του ΥΠΕΝ είναι να συνεχίσουν οι μονάδες τη λειτουργία τους, καθώς όλες οι λύσεις που εξετάστηκαν για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργείτο είναι ακριβές. Ο κ. Σταθάκης «ποντάρει» στο ότι η Κομισιόν θα δείξει κατανόηση για να μην μείνει το νησί με προβλήματα ρεύματος, αλλά και στο γεγονός ότι η διαδικασία αντίδρασης της Κομισιόν έναντι των περιβαλλοντικών παραβιάσεων είναι μακρόσυρτη.

Με δεδομένη τη συνέχιση λειτουργίας των μονάδων, το πρόβλημα επάρκειας που έχει να αντιμετωπίσει η Κρήτη το 2019 και το 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης, μέχρι να λειτουργήσει το «μικρό» καλώδιο από την Πελοπόννησο, είναι διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τη Δευτέρα παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη σχετική μελέτη του ΔΕΔΔΗE, σύμφωνα με την οποία για το 2019 θα χρειαστούν επιπλέον 50 MW και το 2020 70 MW.

Το έλλειμμα αυτό θα αντιμετωπιστεί με μεταφορά μικρών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (Η/Ζ) από τη Ρόδο (ή και άλλα νησιά) και πιθανότατα με ενοικίαση νέων ειδικά για την Κρήτη.

 

 Energy Press

 

Δείτε επίσης:

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Η διασύνδεση της Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ και τα μυστήρια των Βρυξελλών

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί