«Συνδυασμένη διαχείριση ενεργειακών και υδάτινων πόρων»

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η έκθεση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στα νησιά.

Κατά τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρουσίασε τα βασικά σημεία της έκθεσης την οποία κατέθεσε και εισηγήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στην άμεση διασύνδεση μεταξύ ενέργειας και νερού σημειώνοντας ότι είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: «Ενεργειακό και υδατικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία. Το κλίμα στην Ελλάδα με την ηλιοφάνεια μας επιτρέπει να μιλάμε για έναν θησαυρό αποθεμάτων ενέργειας, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να χρησιμοποιήσουμε, είτε για να συγκρατήσουμε νερό, μιλάω για φράγματα και διαφράγματα, είτε για να αντλήσουμε νερό, μιλάω για γεωτρήσεις, είτε για να μεταφέρουμε νερό».

Αναφερόμενος στην ανάγκη συνδυασμένης διαχείρισης ενεργειακών και υδατικών πόρων, τόνισε: «Έχουμε πλεόνασμα νερού και ενέργειας, έχουμε πλεόνασμα τεχνικών, μηχανικών και εργολάβων για έργα συνδυασμένης διαχείρισης, έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υδατική αυτοτέλεια και την ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας. Μπορούμε, δηλαδή, να εξασφαλίσουμε και να λύσουμε το ενεργειακό και υδατικό πρόβλημα για πάντα και τονίζω ότι αυτό δεν είναι υπερβολή».

Στα πλαίσια της συνεδρίασης, ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέδειξε ιδιαίτερα το ζήτημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων αλλά και τις κοντόφθαλμες σκοπιμότητες και πολιτικές που έχουν προηγηθεί:

«Πολλά από αυτά που βρήκαμε, σχετιζόμενα με τη διαχείριση των υδατικών πόρων, ήταν περισσότερο υποταγμένα σε κοντόφθαλμες σκοπιμότητες και όχι σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά περισσότερων οξυμένων διαχειριστικών προβλημάτων. Αυτό, δηλαδή, που βιώνουμε είναι πρακτικά, μια έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής στόχευσης, η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων».

Και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η όποια προσπάθεια αντιμετώπισης της λειψυδρίας έρχεται αντιμέτωπη με το σημερινό έλλειμμα μιας αποτελεσματικής ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων όπου καθιστά επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού, λειτουργικού, κεντρικού συντονιστικού φορέα».

Στο ίδιο το κείμενο της εισήγησης αναφέρεται ειδικά για την Κρήτη: «Συνοπτικά για την Κρήτη, το πρόβλημα για την περιοχή δεν είναι η λειψυδρία αλλά η επί μακρόν απουσία συντονισμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης. Αυτή η έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής στόχευσης, είχε τα αποτελέσματά της που βιώνουμε σήμερα».

Στα πλαίσια της συνεδρίασης, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που είναι επιβεβλημένα στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ αυτών, ο ενιαίος κεντρικός συντονισμός για την αποτελεσματική διαχείριση, η μείωση των διαρροών, στις παραδοσιακές λύσεις των μικρών φραγμάτων με ειδική αναφορά στην Απείρανθο της Νάξου και στις ενέργειες του Μανώλη Γλέζου, στη σύγχρονη τεχνολογία και στα προγράμματα που αφορούν την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης αλλά και στις ειδικές πλευρές της αφαλάτωσης.

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί και η σχετική εισήγηση του Νίκου Ηγουμενίδη για το ΕΚΑΒ, που έγινε επίσης δεκτή, μαζί με το σύνολο των προτάσεων για την κάλυψη των νησιωτικών περιφερειών και των ορεινών περιοχών από το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο ακολουθεί η τοποθέτηση του Νίκου Ηγουμενίδη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί