Υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η ΠΕΔ Κρήτης

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μινώα – Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης και ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Βουλευτής Σύριζα του Νομού Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και στελέχη του Υπουργείου.  Οι Δήμαρχοι κατέθεσαν στον Υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της ΠΕΔ Κρήτης σχετικά με τον «Κλεισθένη 1».

Συγκεκριμένα , η ΠΕΔ ζήτησε:  

  • Να μην ισχύσει το κώλυμα της εκλογιμότητας στις προσεχείς εκλογές, καθώς μεσολαβούν εννιά μήνες μέχρι την διεξαγωγή τους και όχι 18, όπως προβλέπει ο νόμος (άρθρο 14).
  • Να καταργηθεί η χωριστή υποψηφιότητα του προέδρου της κοινότητας , ειδικά σε κοινότητες που απαρτίζονται από περισσότερους από έναν οικισμούς  και στο ψηφοδέλτιο που έχει το έμβλημα και το σήμα του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου, να ορίζεται επικεφαλής μετά τις εκλογές, ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος σύμβουλος.  Σε περίπτωση κατάρτισης συνδυασμού ανεξάρτητου από εκείνον του υποψήφιου Δημάρχου, τότε ο υποβάλλων τον συνδυασμό να καθορίζει και τον επικεφαλής αυτού.
  • Την δυνητική εφαρμογή της ανταποδοτικότητας των επενδυτικών δαπανών εν μέρει  ή στο σύνολό τους και την κάλυψή τους από τα τακτικά έσοδα, καθώς και τον πολυετή συμψηφισμό των δαπανών αυτών σε επόμενους προϋπολογισμούς, για την μακροχρόνια ισοσκέλισή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των δημοτικών τελών.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο  Υπουργός παρέλαβε το υπόμνημα και δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί