Στ. Κούλογλου: Διεθνείς δράσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις

«Πρέπει να ξεκινήσουμε μία σειρά από δράσεις σε διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή στα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αναδείξουμε το θέμα, αλλά και να δουλέψουμε πολύ και με την κοινή γνώμη της Γερμανίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Άγος απλήρωτον, η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών», που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου, Τούμπας και Χαριλάου στην Θεσσαλονίκη.

«Είναι τελείως απαραίτητο να συστήσουμε συμμαχίες, γιατί αυτή τη στιγμή και η Πολωνία έχει ξεκινήσει διαδικασία ζητώντας επανορθώσεις για τα δεινά που υπέστη», συνέχισε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Όλα αυτά τα μέτρα μαζί πρέπει να προχωρήσουν και ο βασικός στόχος είναι η ηθική καταρχήν αποζημίωση, αποκατάσταση και αναγνώριση από τη Γερμανία των ιστορικών εγκλημάτων, τα οποία ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει και τα οποία κατέστρεψαν την Ελλάδα και τη γύρισαν πάρα πολλά χρόνια πίσω», είπε ο ευρωβουλευτής, εξηγώντας πως «όταν οι Γερμανοί μας κουνάνε το κεφάλι αυτή τη στιγμή για διάφορες υπαρκτές δικές μας παραλείψεις και πλευρές υπανάπτυξης πρέπει να μάθουν πολύ καλά ότι αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ξεκίνησε τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την ανοικοδόμησή της λόγω της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου που ήταν συνέπεια της γερμανικής Κατοχής».

«Οι Γερμανοί δεν φημίζονται για την απλοχεριά τους, είναι ένα δύσκολο θέμα και πολιτικά, είναι σε μια στιγμή ακόμα που η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά είναι ακόμη σε εύθραυστη κατάσταση, ωστόσο, νομίζω ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα, ηθικό και τελικά κάποια στιγμή η αλήθεια και η ηθική πρέπει να κερδίζουν σε αυτή την κοινωνία» κατέληξε.

Στην εκδήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσίασε τα βασικά σημεία του πορίσματος, που κατέθεσε η πλειοψηφία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, η μόνη ελληνική κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ της παραγραφής των εγκλημάτων του ναζισμού ήταν η κυβέρνηση της χούντας» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, στα οποία προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για τη αξίωση επανορθώσεων, ο κ. Μηταφίδης επισήμανε πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής, να κυρωθεί και να γίνει ένας μπούσουλας διεκδίκησης», διαβεβαιώνοντας ότι «η καθυστέρηση που υπήρξε δεν έχει πίσω της καμία πολιτική σκοπιμότητα».

«Οι επιτροπές αυτές είναι συμβουλευτικές προς την κυβέρνηση, δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο, όμως έχουν τη σημασία τους. Με συμφωνία όλων των κομμάτων είπαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε για τις γερμανικές κατοχικές οφειλές να υπάρξει έστω και υποψία ακόμη συμψηφισμού με τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα χρέη της χώρας μας προς το γερμανικό κράτος. Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο, καθώς δίναμε τη μάχη για την έξοδο από το μνημόνιο. Τώρα λοιπόν με τα χέρια μας σε μεγάλο βαθμό απελευθερωμένα έχουμε σηκώσει το ζήτημα αυτό σε διεθνή κλίμακα και ιδιαίτερα τις μέρες που ήταν στην Ελλάδα ο Σταϊνμάιερ, το θέμα των διεκδικήσεων ήταν πάρα πολύ ψηλά στον διεθνή Τύπο κι εγώ δεν διέκρινα εχθρικά άρθρα προς τις απόψεις μας» εξήγησε ο βουλευτής.

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις που καταγράφονται στην έκθεση σημείωσε: «Διεκδικούμε ποσά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επανορθώσεις για τις ειδικές καταστροφές , επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και υπάρχει και η σχετική υπογραφή του Χίτλερ, το οποίο δεν είναι πια δάνειο, αλλά συμβατική υποχρέωση, σύμβαση ανάμεσα σε δύο χώρες, αποζημίωση θυμάτων, επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, όπου υπήρξε απίστευτη λεηλασία».

Σχετικά με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής παρατήρησε: «Ένας από τους λόγους που καταψήφισε η ΝΔ την τελευταία στιγμή την έκθεση, ενώ συμφωνούσαν μέχρι τότε, ήταν γιατί σηκώσαμε το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων. Το θεωρούν αυτό ότι είναι αποπροσανατολισμός από τη διεκδίκηση και περίπου ότι είναι δημαγωγικό, γιατί λένε ότι δεν μπορεί το κράτος να ασχολείται με ιδιωτικές αξιώσεις. Εμείς όμως αυτά τα στηρίξαμε σε δημόσια έγγραφα και σε πόρισμα του νομικού συμβουλίου του κράτους, ότι το ελληνικό κράτος είναι ο καθολικός εκπρόσωπος των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής».


«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την έμπρακτη διάθεση που δείχνει με συνέπεια εδώ και αρκετά χρόνια το σύγχρονο γερμανικό κράτος για την ενίσχυση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και την ειλικρινή συγνώμη που έχει εκφραστεί επανειλημμένα με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Σταϊνμάιερ. Με δεδομένη αυτή τη στάση παραδοχής για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θεωρεί πως είναι απαραίτητη η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η δικαίωση μέσω των αποζημιώσεων που διεκδικεί η πατρίδα μας, μέσα στις οποίες εντάσσονται και αυτές που συνδέονται με τη δίωξη και εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μόνο έτσι μπορούμε να διατυπώσουμε ότι αντιμετωπίζουμε ορθά και ολοκληρωμένα ένα θεμελιώδες ηθικό ζήτημα», ανέφερε στο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής Νίκος Παρασκευόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί