Τρομακτικές εικόνες από παραλία της Κρήτης- Πνίγεται από πλαστικά που μετέφερε η θάλασσα! (φωτο)

Είναι πραγματικά εικόνες τρόμου. Παραλία της Κρήτης πνίγεται από τα πλαστικά που ταξιδεύουν μέσω της Μεσογείου και η θάλασσα τα βγάζει στην ακτή… Είναι ίσως εικόνες που θα στιγματίσουν πολύ σύντομα, το άμεσο μέλλον…

Τις φωτογραφίες δημοσιεύει σήμερα η ηλεκτρονική εφημερίδα Zeitungsverlag Waiblingen και τραβήχτηκαν από την Jutta Pöschko-Kopp, μια Γερμανίδα που έκανε τις διακοπές της στο νησί στα τέλη του Οκτώβρη. Όπως σημειώνει, η παραλία αυτή δεν είναι κοντά στο ξενοδοχείο που διέμεινε, αλλά την εντόπισε κάνοντας τη βόλτα της.

Οι εικόνες της φρίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του καθηγητή Martin Kranert του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, ειδικού στα θέματα αποβλήτων, δεν δημιουργούνται στην Κρήτη. Στην πραγματικότητα, λέει, τα περισσότερα από τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς δεν είναι από την Ευρώπη, αλλά από την Ασία. Οι λόγοι γι ‘αυτό είναι ποικίλοι: τα πλαστικά απόβλητα από την αλιεία, όπως τα κιβώτια ψαριών και οι κάδοι, πηγαίνουν στη θάλασσα και κατά κύριο λόγο κάθονται στον πυθμένα. Επιπλέον, σκόπιμα διατίθενται τα απόβλητα από τις εργασίες του πλοίου και τα σκουπίδια στις παραλίες και τις εκβολές ποταμών, που οδηγούνται στη θάλασσα. Και με τον άνεμο ίσως έρχεται κάποια μέρα που καταλήγουν σε έναν πανέμορφο κόλπο στην Κρήτη.

Η εμπειρία της Γερμανίδας τουρίστριας από τις εικόνες που συνάντησε, πραγματικά τη σόκαραν. Η ίδια προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να περιορίσει τη χρήση πλαστικού και το κατάφερε.

“Ήταν ονειρικές διακοπές”, λέει, “δίπλα στη γαλάζια θάλασσα και τις παραλίες. Η Μεσόγειος Θάλασσα βρισκόταν μπροστά μας καθώς απολαμβάναμε τις ακτές της Κρήτης στα τέλη Οκτωβρίου. Και τότε ξαφνικά συναντήσαμε αυτό τον κόλπο. Βρωμιά παντού. Πλαστικά μπουκάλια, σκουπίδια, πλαστικό μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Ξαφνικά, ο αυτο-πειραματισμός μας των τελευταίων εβδομάδων έχει αποκτήσει μια εντελώς νέα έννοια. Πώς πλαστικά απόβλητα μπορούν να γίνουν ένα ταξίδι τρόμου”.

Οι παραλίες κοντά στο ξενοδοχείο ήταν πεντακάθαρες.  Σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου, Γιώργο Βαξεβάνη, αυτό εξασφαλίζεται από τις διευθύνσεις ξενοδοχείων που έχουν ασχοληθεί με τα πλαστικά απόβλητα τα τελευταία χρόνια. Στα ξενοδοχεία και στην παραλία, τα σκουπίδια χωρίζονται, τα φλιτζάνια και τα καλαμάκια για τα ποτά δίπλα στην πισίνα δεν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, αλλά από χαρτόνι και αποδομήσιμα. Κάθε πρωί στις 7 έως το μεσημέρι ένας εργαζόμενος είναι απασχολημένος με τη συλλογή απορριμμάτων και τσιγάρων στην παραλία.

“Είμαστε μια τουριστική χώρα”, λέει ο διευθυντής του ξενοδοχείου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κύριοι δρόμοι καθαρίζονται. Κι όσοι εντοπίζονται από την αστυνομία να ρίχνουν τα σκουπίδια ή αναποδογυρίζουν το παράθυρο του αυτοκινήτου τα τασάκια, πληρώνουν πρόστιμα ύψους 400 ευρώ.

Candiadoc με πληροφορίες από zvw.de

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί