Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση στην Μελβούρνη – Ελληνας περιγράφει τις στιγμές της επίθεσης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σήμερα στο κέντρο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο. Ο δράστης πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς και αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

Πριν επιτεθεί σε πολίτες και αστυνομικούς με το μαχαίρι, ο δράστης είχε ρίξει το βαν που οδηγούσε πάνω στην τζαμαρία ενός καταστήματος. Όπως προέκυψε στη συνέχεια, το βαν ήταν φορτωμένο με φιάλες που περιείχαν εύφλεκτο αέριο. Το όχημα τυλίχτηκε στις φλόγες και σημειώθηκαν εκρήξεις.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά ΜΜΕ ο δράστης είναι σομαλικής καταγωγής και ήρθε στην χώρα τη δεκαετία του 1990.   Δεν είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές για περιπτώσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία, όμως είχε κατά καιρούς ποινικές εμπλοκές που σχετίζονται με μικροκλοπές και ναρκωτικά.

Επίσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας είναι συγγενής με άλλους ανθρώπους που κατά καιρούς απασχολούν έρευνες των αρχών για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Aν και η αστυνομία αντιμετωπίζει την επίθεση σαν τρομοκρατική, δεν έχει για την ώρα ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία για την ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media και αναφέρουν ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) πριν αρχίσει να κινείται επιθετικά με το μαχαίρι.

Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αν και η αστυνομία δεν έχει οποιαδήποτε ένδειξη για την ύπαρξη συνεργών, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα ενόψει των δημόσιων εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου.

«Πράξη δειλίας και μοχθηρίας» λέει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Πράξη δειλίας και μοχθηρίας χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση στη Μελβούρνη, σε ανάρτησή του στα social media, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Στο μήνυμά του, καταδίκασε τις δολοφονικές ενέργειες του δράστη που στοίχισαν τη ζωή σε έναν αθώο Αυστραλό και εξήρε το θάρρος των αστυνομικών και των πολιτών που συνέβαλαν στην σύλληψη του τρομοκράτη.   Δεν υπάρχει πλέον απειλή όμως η έρευνα συνεχίζεται, επισήμανε στο μήνυμά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Οι Αυστραλοί δεν πρόκειται να εκφοβιστούν ποτέ από αυτού του είδους τις αποτρόπαιες ενέργειες. Θα συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας όπως πριν και να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που απεχθάνονται οι τρομοκράτες», καταλήγει ο Μόρισον.

«Ακούσαμε την έκρηξη και αμέσως έφτασαν ελικόπτερα» – Ελληνας περιγράφει τις στιγμές της επίθεσης

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε περιέγραψε Ελληνας που ζει εκεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οθωνας Μοίρας που εργάζεται ως τεχνίτης αργυροχρυσοχοΐας αναφέρθηκε στις κινήσεις του δράστη εξαίροντας το έργο των αστυνομικών.

«Είμαστε πολύ καλά ευτυχώς… είχα περάσει από το σημείο πριν από τρία λεπτά, καθώς ο χώρος εργασίας μου βρίσκεται στα 100 μέτρα από το σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Ακούσαμε την έκρηξη του αυτοκινήτου και τους πυροβολισμούς. Ο τρομοκράτης κρατούσε μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας πέθανε και οι άλλοι δύο είναι σοβαρά. Τον δράστη, τον τραυμάτισαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν», είπε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «η αστυνομία επιτέλεσε θαυμάσιο έργο. Οι αστυνομικοί έκλεισαν αμέσως τα γύρω στενά και κατέφθασαν αμέσως τα ελικόπτερα. Το εντυπωσιακό είναι πως παράλληλα, εστάλησαν σε όλους μας, μαζικά, SMS από την αστυνομία, προκειμένου να μας ενημερώσουν για το από ποιά στενά απαγορεύεται να περάσουμε».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί