Η ΔΑΣ – ΕΚΗ για το συνέδριο του ΕΚΗ: “Ένα συνέδριο μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – ΕΚΗ, μέσω της οποίας σχολιάζει το χθεσινό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΗ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ένα συνέδριο μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης διεξάχθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου σε μία περίοδο που έπρεπε να κυριαρχήσει η αγωνιστική προετοιμασία των απεργιακών μαχών, ο γόνιμος προβληματισμός για την πορεία του εργατικού κινήματος, η ανάγκη για ισχυροποίηση και μαζικοποίηση των συνδικάτων κόντρα στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.

Κόντρα στην προσπάθεια του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργάνωσαν από νωρίς μαζική κινητοποίηση με πορεία προς το Εργατικό Κέντρο για να καταγγείλουν την εκφυλιστική κατάσταση στο ΕΚΗ και να αναδείξουν την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών. Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας , ενώ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αποτελούσαν ένα συγκροτημένο μαζικό μπλοκ και μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους την πείρα από τη δράση των σωματείων όλο το προηγούμενο διάστημα, τη δράση που αναπτύσσεται αυτές τις ημέρες για την προετοιμασία των απεργιακών μαχών, κατήγγειλαν τη στάση του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και ζήτησαν συνέδριο δημοκρατικό, με ουσιαστική συμμετοχή και διαδικασίες.

Στο Συνέδριο ο διοικητικός απολογισμός καταψηφίστηκε από το 25% του σώματος και για πρώτη φορά σε Συνέδριο του ΕΚΗ καταψηφίστηκε και ο οικονομικός απολογισμός με αντίστοιχο ποσοστό, ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων της ΔΑΣ. Για πρώτη φορά εκλέχτηκε αντιπρόσωπος της ΔΑΣ στην εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου με ποσοστό (34,7%).

Οι καταγγελίες της ΔΑΣ για ένα συνέδριο  ψηφοκαταμέτρησης για τις καρέκλες μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματα τους επιβεβαιώθηκαν, αφού επιχειρήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής εφορευτικής επιτροπής, ψήφισης του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού χωρίς να γίνει οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, πριν πραγματοποιηθεί η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων!!!!

Παρόλη την προσπάθεια εκφυλισμού οι δυνάμεις της ΔΑΣ επέβαλαν για πρώτη φορά μία διαδικασία νομιμοποίησης αντιπροσώπων μέσα στο Συνέδριο, ενώ το σώμα ομόφωνα υπερψήφισε να κοπούν εξόφθαλμες περιπτώσεις νόθων αντιπροσώπων (Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ) και τη διαγραφή 5 σωματείων – σφραγίδων από τη δύναμη του ΕΚΗ.

Από την άλλη στο Συνέδριο νομιμοποιήθηκε ως αντιπρόσωπος ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΗ από το σωματείο χειριστών, μόνιμος υπάλληλος της Περιφέρειας, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων, μόνιμος υπάλληλος του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και δύο συνταξιούχοι από το σωματείο ηλεκτροτεχνιτών και από το σωματείο καθαριστριών, κατά παράβαση του καταστατικού του ΕΚΗ. Νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι σωματείων που έχει επιβεβαιωθεί εκτεταμένη νοθεία (Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, Σύνδεσμος σταφυλεργατών, Σωματείο εργαζομένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις),  ενώ βάσει των καταγγελιών του γραμματέα του ΕΚΗ υπήρξαν μέχρι και πλαστογραφημένες παραιτήσεις αντιπροσώπων (Σωματείο μαγείρων και λοιπού προσωπικού κουζίνας). Οι καταγγελίες της ΔΑΣ για μία μικρή ομάδα μέσα στο ΕΚΗ που λυμαίνεται στο Εργατικό Κέντρο δεν μπορούν πλέον να το κρύψουν ούτε οι ίδιοι. Για όλες αυτές τις καταγγελίες δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους εκλεγμένους από τους απερχόμενους του ΔΣ να τις αντικρούσει.

Κατά τη συνεδριακή διαδικασία το προεδρείο αναγκάστηκε, έπειτα από την απαίτηση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ να κάνει στοιχειωδώς διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, όπου μόλις ολοκληρώθηκε ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση των συνέδρων από την αίθουσα για «την κάλπη». Ούτε μια λέξη δε βρήκε να πει το προεδρείο για την προετοιμασία των απεργιών που έχουν εξαγγελθεί το επόμενο διάστημα, ούτε καν για την απεργία στις 28 Νοεμβρίου που εξήγγειλε η ίδια η ΓΣΕΕ.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ανέδειξαν επίσης, πέρα από τις νοθείες και παρατυπίες, και το φαγοπότι που έχει στηθεί με τα χρήματα του ΕΚΗ, δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων, για να εκτρέφεται μία δράκα συνδικαλιστών που έχει κάτσει στο σβέρκο των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δεν ανέχεται να παγιωθεί μια τέτοια σήψη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δρόμο του αγώνα, να στηρίξει τα ψηφοδέλτια τις ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες του ΕΚΗ στια 17 – 19 Νοεμβρίου που αποτελούν τη μόνη εγγύηση για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα συγκρούεται με τη μεγαλοεργοδοσία και τα συμφέροντα της, για υπογραφή ΕΓΣΣΕ στα 751€ μεικτά και κλαδικές συμβάσεις με αυξήσεις, υποχρεωτικά εφαρμοστέες για όλους τους εργαζόμενους.

Πρώτος σταθμός το ενιαίο απεργιακό μέτωπο στις 28 Νοέμβρη με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!» και ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί