Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σύνορα για την κηδεία Κατσίφα – Δύο συλλήψεις Ελλήνων για υποκίνηση μίσους (Βίντεο)

Εξονυχιστικούς ελέγχους πραγματοποιούν οι αλβανικές αρχές στα σύνορα σε όσους θέλουν να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ έγιναν δύο συλλήψεις Ελλήνων που έφεραν πάνω τους αντικείμενα με σύμβολα ακραίων οργανώσεων.

Με δέκα ημέρες καθυστέρηση συγγενείς και φίλοι θα πουν στις 2 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο, που σκοτώθηκε μετά από ένοπλη συμπλοκή στις 28 Οκτωβρίου, στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Μέσα σε αυτό κλίμα θρήνου, τόσο οι ελληνικές όσο και οι αλβανικές αρχές εκφράζουν φόβους για επεισόδια πριν ή μετά την κηδεία του 35χρονου.

Στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με το faxweb, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο Ελλήνων, καθώς είχαν στην κατοχή τους κουκούλες full face και μπλουζάκια με παραστρατιωτικά σύμβολα. Οι δύο Έλληνες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για υποκίνηση μίσους μεταξύ εθνών και θρησκειών καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους παράνομα αντικείμενα και μπλούζες με σύμβολα ακραίων οργανώσεων.

Η σορός του 35χρονου Βορειοηπειρώτη σκεπασμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε χθες στο χωριό του Βουλιαράτες. Μέλη βορειοηπειρώτικων οργανώσεων από όλη την Ελλάδα μεταβαίνουν οδικώς στη γειτονική χώρα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία που έχει κινητοποιήσει ισχυρές αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο ταραχών.

Χθες στις 9.30 το βράδυ, πέντε λεωφορεία ξεκίνησαν από τον Σταθμό Λαρίσης με προορισμό τους Βουλιαράτες, ενώ οχήματα ναυλώθηκαν και από άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα.

Επίσης στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά, τα αστυνομικά μέτρα είναι αυστηρά προκειμένου να υπάρχει έλεγχος σε όσους θα παρευρεθούν στην κηδεία του 35χρονου.

Πάντως, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η αλβανική αστυνομία να μην είναι παρούσα στο χωριό την ώρα της τέλεσης της κηδείας, αλλά στελέχη της να παρακολουθούν από… απόσταση τα τεκταινόμενα με στόχο να μη δημιουργηθεί ένταση με μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Σε περίπτωση που προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, την αστυνόμευση θα αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία Δρόπολης που στελεχώνεται κυρίως από Βορειοηπειρώτες.

Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και από τις ελληνικές αρχές, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να απευθύνουν έκκληση στους Έλληνες που μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες της Αλβανίας για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από παράγοντες και των δύο υπουργείων, «καλούνται οι Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες για την κηδεία, να τιμήσουν το νεκρό επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένεια και την τελετή».

Σημειώνεται ότι ήδη, από χτες το βράδυ, είναι σε επιφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία διενεργεί ελέγχους σε λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα που μεταβαίνουν στην Αλβανία.

Ειδικά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν στηθεί μπλόκα για τη διενέργεια ελέγχων, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων γίνονται αντίστοιχες έρευνες από τις αλβανικές Αρχές.

newpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί