Αλ.Τσίπρας: Αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση 820 εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις

«Προχωράμε δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ότι αφορά τους ενστόλους, στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, το βράδυ της Τετάρτης, αναφερόμενος στην αυριανή ψήφιση του εν λόγω νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να απονείμω τις τιμητικές πλακέτες στους πρωτοπόρους αεροπόρους μας που σχεδόν 50 χρόνια πριν άνοιξαν ουρανούς για τις επόμενες γενιές. Βρίσκομαι ανάμεσα σε στελέχη που υπηρετούν για δεκαετίες με αυταπάρνηση, αλλά και τους επόμενους τους Ίκαρους που περιμένουν τη σειρά τους”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα η Πολεμική Αεροπορία, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής.

Δείτε το βίντεο:

Χαιρετισμός στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο σεβασμός στη ζωντανή μας ιστορία είναι κινητήριος δύναμη και οδηγός για το μέλλον. Οι πιλότοι μας αντιμετωπίζουν με ικανότητα, νηφαλιότητα και επαγγελματισμό εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Εκ μέρους κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα τους ευχαριστούμε για αυτό.Χαιρετισμός στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 7. November 2018

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο η Ελλάδα να αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι “τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησης της, έχουμε επιλέξει να κάνουμε τολμηρά βήματα. Να αναλάβουμε δράση. Να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια και την αδράνεια. Να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα, με τις εκκρεμότητες που μας κρατάνε καθηλωμένους”. “Όχι μόνο για να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της μετά από 8 ολόκληρα χρόνια μνημονίων και καθήλωσης. Αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί. Γιατί μπορεί να απογειωθεί. Όπως όμως πολύ καλά, καλύτερα από τον καθένα, εσείς γνωρίζετε, για να απογειωθείς χρειάζεται τόλμη”, τόνισε.

Η ανακοίνωση για τα αναδρομικά

“Και εσείς άνδρες και γυναίκες που υπηρετείτε με σθένος και αυταπάρνηση τη πατρίδα, από άκρη σε άκρη της επικράτειας της χώρας μας, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων για της κρίσης υπεστήκατε αδικίες σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές σας απολαβές”, είπε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας.

“Αλλά ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε τη σημαία”, σημείωσε, “ούτε μια στιγμή δεν κάνατε πίσω από το υπέρτατο καθήκον, παρά τις αδικίες αυτές. Και για αυτή σας τη στάση σας χρωστάμε βαθιά ευγνωμοσύνη”, “αλλά και την έγνοια μας να είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών”.

Ανακοίνωσε ότι “το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό”. Ειδικότερα, είπε ότι “το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21η Αυγούστου, μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι “προχωράμε λοιπόν αύριο δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς”

Σχολίασε ότι “είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις”. Πρόσθεσε ότι ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. “Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης”, είπε.

«Η Ελλάδα να πάψει να είναι παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων»

“Πέραν από τις μάχες της οικονομίας, δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πάντα το πιο άρτιο εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο έμψυχο δυναμικό και για τις πραγματικές μάχες, ακριβώς επειδή δεν θέλουμε αυτές να συμβούν ποτέ”, σημείωσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

“Αλλά για να μπορέσουμε με ασφάλεια να τις αποφύγουμε πρέπει να έχουμε άριστη αποτρεπτική ικανότητα, άριστα εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό και έχουμε”, υπογράμμισε.

Είπε ότι “ζούμε σε μια περίοδο πολλαπλών εντάσεων και προκλήσεων στην περιοχή μας” και πως γι’ αυτόν τον λόγο “έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή εδώ και τρία χρόνια, η Ελλάδα να πάψει να είναι παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων”. “Και να ανακτήσει”, πρόσθεσε, “ξανά το κύρος και το ρόλο που της αρμόζει, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, πόλος σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπόρος δύναμη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή”.

“Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. “Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει. Δεν απειλεί κανένα αλλά δεν απειλείται και από κανένα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί