Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν τη μισή Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ιταλία- Χωρίς θύματα, αλλά με ζημιές (φωτο-βίντεο)

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ (6,8 σύμφωνα με το Ευρωμεσογεικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο), σημειώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής στο Ιόνιο πέλαγος με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στο νησί, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, καθώς και στα γειτονικά κράτη της Αλβανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας.

Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαίου). Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν όμως αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Παρασκευή, τα σχολεία και οι υπηρεσίες του νησιού.

Προειδοποίηση για τσουνάμι στο Ιόνιο

Προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι μικρής κλίμακας, δόθηκε σε συνέχεια του σεισμού. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αναφέρει ότι το τσουνάμι μπορεί να προκληθεί ακόμη και αρκετές ώρες μετά τον σεισμό, τονίζοντας ότι το επίπεδο της θάλασσας μεταβάλλεται έπειτα από την εκδήλωση του σεισμού.

 

Ευθύμιος Λέκκας: «Ευτυχώς ο σεισμός σημειώθηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές του νησιού – Θα είχαμε μεγάλα προβλήματα αν ήταν διαφορετικά. Η ενέργεια του σεισμού κατευθύνθηκε προς την Ιταλία» σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Νωρίτερα η ΕΡΤ διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματός της προκειμένου να μεταδώσει τις πρώτες πληροφορίες αναφορικά με το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού.

 

Πηγή: imerazante.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, zantenews.gr, enikos.gr

Οι ζημιές

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε νότια της Ζακύνθου, πέρα από αναμενόμενες ρωγμές σε οικίες κυρίως στον κάμπο του νησιού και στα χωριά του κόλπου του Λαγανά.

Από το νοσοκομείο οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν ούτε τραυματισμοί.

Κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου χωρίς προβλήματα ή ατυχήματα

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του imerazante, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, αφού αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του…

Πηγή:imerazante.gr, tempo24

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί