Νέα αποκάλυψη: Πώς άλλαξε το αποτέλεσμα διαγωνισμού στην Κρήτη και τον κέρδισε ο… συνήθης ανάδοχος στα απορρίμματα! (έγγραφα)

Μια ακόμα υπόθεση περίεργου χειρισμού έργου που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη, φέρνει στο φως το Candiadoc. Και σε αυτή την περίπτωση “πρωταγωνίστρια” είναι η ίδια εταιρεία “Θαλής”, του Βασίλη Παπαζήση, επί χρόνια φίλου και συνεργάτη του σημερινού περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, την οποία έχουμε συναντήσει στις προηγούμενες υποθέσεις. Σε προηγούμενο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσιάσαμε το πώς εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν… ανάμεσα στους συντάκτες διαγωνισμού του ΕΣΔΑΚ, αποδεικνύοντας ότι ένα σύστημα δε λειτουργεί και τόσο καθαρά…

Δείτε:

ΕΣΔΑΚ: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μαϊμού των 37 εκατ. € που συνέταξε… ο εργολάβος!- Στον εισαγγελέα η υπόθεση και ΕΔΕ από Μαμουλάκη

Επιβεβαιώνει ο ΕΣΔΑΚ τη “λαμογιά” που επιχειρήθηκε με τον διαγωνισμό των 37 εκατ. €- Τί απαντά στο Candiadoc

Ηράκλειο: Πώς δόθηκε σε εταιρεία έργο 1 εκατ. € για τα σκουπίδια με διαδικασίες… για τα μάτια του κόσμου! (έγγραφα)

 

Η νέα περίπτωση που παρουσιάζουμε αφορά σε διαγωνισμό για την επέκταση το κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, έργο 1,6 εκατομμυρίου ευρώ. Στον διαγωνισμό, που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2017, είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση η “THALIS E.S.S.A.” με 66%, όμως η επιτροπή αποφάσισε να κηρύξει ανάδοχο την δεύτερη εταιρεία, την “ERGO Καλουδάκης Α.Ε.”, που έδωσε έκπτωση 64,89%, επειδή στο φάκελο της πρώτης εντόπισε στοιχεία που οδηγούσαν σε αποκλεισμό. Όπως αναφέρεται στο πρακτικό, παρά την πρόβλεψη του νόμου και της διακήρυξης, η εταιρεία “Θαλής” κατέθεσε τα δικαιολογητικά της σε ανοικτό φάκελο, γεγονός που αποτελεί ουσιώδη λόγο αποκλεισμού.

Η απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού είχε ληφθεί στις 23 Ιανουαρίου και έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ, που ανακήρυξε ανάδοχο την “ERGO Καλουδάκης”.

Στις 30 Ιανουαρίου 2017 ο “Θαλής” προχώρησε σε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι είναι επουσιώδης λόγος ο ανοικτός φάκελος στον οποίο υπήρχαν τα δικαιολογητικά της συμμετοχής του.

Δυο ημέρες αργότερα, την 1η Φεβρουαρίου 2017, ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΔΑΚ, πρώην δήμαρχος Μαλίων, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, παρουσιάζει γνωμοδότηση με την οποία αποδέχεται την άποψη του “Θαλή” για τον “επουσιώδη λόγο”, ότι δηλαδή δεν έχει σημασία το γεγονός πως ο φάκελος των δικαιολογητικών ήταν ανοικτός και άρα μπορούσαν να αφαιρεθούν ή να προστεθούν στοιχεία!

Αυθημερόν η ΕΕ του ΕΣΔΑΚ αλλάζει, ομόφωνα μάλιστα, την αρχική- επίσης ομόφωνη- απόφασή της και ανακηρύσσει μειοδότη τον “Θαλή”.

Φυσικά, εφόσον μια τέτοια αντίληψη, ότι δηλαδή μια εταιρεία μπορεί να καταθέτει σε ανοικτό φάκελο τα δικαιολογητικά της σε διαγωνισμούς εκατομμυρίων, χωρίς να θεωρείται λόγος ακύρωσης της συμμετοχής, μάλλον αλλάζει πολλά στο σύστημα των δημόσιων διαγωνισμών στη χώρα, ακυρώνοντας προφανώς το αδιάβλητο των διαδικασιών!

Οι προβληματισμοί ενισχύονται εφόσον η εταιρεία που ευνοείται από αυτή την παρέμβαση του νομικού συμβούλου, είναι ο “συνήθης ανάδοχος” των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων (και όχι μόνο) στην Κρήτη…

Δείτε  ΕΔΩ το πρακτικό της απόφασης του ΕΣΔΑΚ με τις γνωμοδοτήσεις της επιτροπής και του νομικού συμβούλου και πρώην δημάρχου Μαλίων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί