ΚΚΕ: Η πρώτη προβολή-παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του κόμματος

Η πρώτη προβολή-παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον Περισσό και την παρακολούθησαν οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, συνεργάτες, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ.

Στην εκδήλωσε παρευρισκόταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ.

Στον χαιρετισμό της η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή για το Κόμμα και την ΚΝΕ αλλά και μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, την νεολαία, το κίνημα, καθώς “κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, κάθε επιστήμονας, ερευνητής, αλλά και απλός μελετητής της Ιστορίας που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης”.

Αναφέρθηκε στην πεντάχρονη πολύμορφη δραστηριότητα που ξεκίνησε το ΚΚΕ με αποκορύφωμα το 2018, τονίζοντας ότι συνοψίζεται στις λέξεις “Τιμάμε και δημιουργούμε”.

“Τιμάμε όλους και όλες τους επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν μία προς μία τις ηρωικές σελίδες αυτής της 100χρονης πορείας, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι, κατέθεσαν κάθε θυσία στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Δημιουργούμε, όχι μόνο για να ζωντανέψουμε σημαντικές πλευρές αυτής της ιστορίας, που είναι ταυτόχρονα η ιστορία των αγώνων του λαού μας, δημιουργούμε μέσα από την εθελοντική προσφορά φίλων, συντρόφων, άλλων συνοδοιπόρων – οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καν επαγγελματίες – για να μπορούν να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται οι νέες γενιές, να βλέπουν κάτω από το μαύρο πέπλο του αντικομμουνισμού, της παραχάραξης της ιστορίας του λαού μας, της συκοφάντησης των πιο ηρωικών αγώνων του” υπογράμμισε.

“Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί το κόμμα μας μπορεί να συμπληρώνει τα 100 χρόνια του παραμένει, όμως, το πιο νέο κόμμα, γιατί το νέο σήμερα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους, να μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα.

Γι’ αυτό και παραμένουμε αμετακίνητοι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο” τόνισε η Χ. Παναγιωτακοπούλου.

“Πορευτήκαμε έχοντας στο μυαλό μας ότι ένα ντοκιμαντέρ για το ΚΚΕ, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς, ένα ερέθισμα για την εργατική τάξη και το λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ώστε να πατήσει πάνω του και να κολυμπήσει έπειτα σε πιο βαθειά νερά.

Να ανακαλύψει, τι είναι αυτό που κράτησε το ΚΚΕ ζωντανό έναν αιώνα τώρα, παρά τις αντιξοότητες, τους διωγμούς, τα πολλά χρόνια παρανομίας” ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, υπεύθυνος του Τμήματος Προπαγάνδας και μέλος της ομάδας που επιμελήθηκε το σενάριο του Ντοκιμαντέρ, τονίζοντας ότι οι βασικοί παράγοντες για την μακροβιότητα, την αντοχή και τη δύναμη του ΚΚΕ “δεν ήταν άλλοι από την σταθερή πίστη του στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού και στο δίκιο των εργαζομένων, του λαού”.

“Για την συγγραφή του σεναρίου, ήταν πάρα πολλές οι φορές που ανατρέξαμε στις επεξεργασίες που έχει κάνει το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια, στο σύγχρονο πρόγραμμά του και στις αναλύσεις του, στα θεωρητικά και ιστορικά διδάγματα, που έχουν μελετηθεί και συζητηθεί σε όλο το κόμμα. Σε πρωτοπόρα έργα ανθρώπων της τέχνης και του Πολιτισμού” είπε ο Γ. Κλεφτογιάννης,

Σημείωσε ότι η “ένδοξη πορεία και προσφορά του ΚΚΕ προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για την πάλη του στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον” υπογραμμίζοντας “η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι ο καινούργιος κόσμος. Είναι αυτοί που θα νικήσουν οριστικά τον καπιταλισμό και την φρίκη που γεννάει, και θα φέρουν τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό”.

“Τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα, αλλά και το φιλμικό υλικό, που παρατίθενται, αποδεικνύουν όχι μόνο την ιστορική σημασία της εμφάνισης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρωική του πορεία, τη συνέπεια του, την αντιστοίχιση λόγων και έργων” επισήμανε στη δική του ομιλία ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος, μέλος της ομάδας σκηνοθετών του Ντοκιμαντέρ.

“Ο πολυτιμότερος σύντροφος μας στην υλοποίηση του ντοκιμαντέρ ήταν το αρχείο του ΚΚΕ” ανέφερε ο Κ. Σταματόπουλος, επισημαίνοντας την εθελοντική και ακούραστη δουλειά της ομάδας που συγκροτήθηκε για τη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ, ενώ ευχαρίστησε τους ηθοποιούς που στήριξαν το εγχείρημα, τους Νίκο Καβουκίδη και Τάσο Ψαρρά για το σπάνιο και πολύτιμο υλικό που παραχώρησαν, το αρχείο της ΕΡΤ και το αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα:

– Στις 29 Οκτωβρίου η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ και η εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβείων του διαγωνισμού για το πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο, ο οποίος προκηρύχτηκε προς τιμήν των 100 χρόνων.

– Στις 2-3 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο εκδήλωση στο κτίριο που έγινε το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1973

– Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 – 1949, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις τόμους

– Στις 5 Νοεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού στο πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” στο Θησείο.

– Στις 23-24-25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, εδώ, στην Αθήνα, απ΄ όπου και ξεκίνησαν οι Διεθνείς Συναντήσεις, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

– Στις 25 Νοεμβρίου, στο ΣΕΦ, μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση γιορτασμού των 100 χρόνων, αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκέμβρη στο Παλαί ντε Σπορ

– Στις 15-16 Δεκεμβρίου, θα γίνει το 5ο επιστημονικό συνέδριο λογοτεχνίας με θέμα: “Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το μεσοπόλεμο”.

– Θα προηγηθούν 2 λογοτεχνικοί περίπατοι στην Αθήνα, η θεατρική παράσταση “το Φως που καίει” του Κώστα Βάρναλη και η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, στο έργο του Νίκου Καββαδία στις 8 Δεκεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί