Ο οίκος Fitch κρούει το κώδωνα στην Ιταλία

Σαφή προειδοποίηση προς την Ιταλία έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά την κόντρα Ρώμης- Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Η κόντρα αυτή έχει σοβαρό αντίκτυπο στα ιταλικό ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες δέχονται μεγάλες πιέσεις.

O Fitch Ratings προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις θέτουν υπό αυξανόμενη πίεση το αξιόχρεο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας σε «αρνητικές» τον Αύγουστο διατηρώντας την αξιολόγηση σε «ΒΒΒ», επικαλούμενος τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών.

Ενδεχόμενη όμως υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας σημαίνει αυτόματα και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της χώρας, όπως σπεύδει να επισημάνει ο Fitch, αναφερόμενος στις Banca Nazionale del Lavoro, Credito Emiliano , Intesa Sanpaolo, Mediobanca, UniCredit και Unipol Banca.

Μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού, στον οποίο η Κομισιόν διαπιστώνει «άνευ προηγουμένου αποκλίσεις», είναι σαφές ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις βασικές τους προεκλογικές υποσχέσεις.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα μειώσει το δημόσιο χρέος σε ορίζοντα τριετίας.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί