Αγιοποίησης Μητσοτάκη συνέχεια στην Κρήτη με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του! (φωτο)

Μετά τις προσπάθειες σε όλους τους δήμους της χώρας να υπάρξει ένας δρόμος “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, τώρα έχουμε και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώην πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μητσοτάκη! Όλα βέβαια στο πλαίσιο του εξωραϊσμού της εικόνας της οικογένειας, με τελικό στόχο να “εισπράξει” τα “κέρδη” ο Κυριάκος!

Στην εκδήλωση που έγινε χθες στα Χανιά, εκτός από σύσσωμη την οικογένεια και τους κοινοβουλευτικούς και άλλους πολιτικούς φίλους της, συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες των Χανίων (ο δήμος Χανίων ήταν συνδιοργανωτής), καθώς επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας.

 

Η εκδήλωση (από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη που είχε αναλάβει και τον συντονισμό της.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έζησε 98 χρόνια και δεν έκατσε ήσυχος ούτε μια ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανδραβέλης.

Τους παριστάμενους καλωσόρισαν στα Χανιά ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και η πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» Κατερίνα Μητσοτάκη.

«Στη μακρά πολιτική του διαδρομή, ο τιμώμενος είχε το προνόμιο να είναι παρών σε κρίσιμες περιόδους της εθνικής μας ζωής. Μάλιστα, για τη συμμετοχή του αυτή, όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει επισημάνει, δεν διεκδίκησε το αλάθητο. Αντίθετα εκείνο, που χαρακτήριζε την πολιτική του δραστηριότητα ήταν το πάθος για τη συμμετοχή, την οποία, όπως τόνιζε, οι πολιτικοί οφείλουν στον λαό, που υπηρετούν. Πολιτικός, που δεν δίσταζε να λέει αυτό, που πραγματικά πίστευε, όπως όλοι παραδέχονται. Υπήρξε δε υποστηρικτής της Εθνικής Συνεννόησης, την οποία και εφάρμοσε στην πράξη, όποτε του δόθηκε η ευκαιρία», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ Βάμβουκας.

«Για μας είναι σήμερα μια γιορτή που είμαστε όλοι εδώ για να θυμηθούμε τον πατέρα μας», είπε η Κατερίνα Μητσοτάκη.

Ακολούθησε προβολή βίντεο – αφιερώματος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Για τον Κωνταντίνο Μητσοτάκη και την πολιτική του πορεία μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Δερτιλής.

Ο κ. Δερτιλής αναφέρθηκε στην πολιτική δράση του Κ. Μητσοτάκη που, όπως επεσήμανε, δείχνει και την ευρύτητα της πολιτικής του σκέψης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή του στην αποτροπή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης διαμόρφωσε μια νέα κοινωνική και οικονομική πολιτική.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η ιστορική αντίληψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αγκάλιαζε όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

«Έβλεπε την ιστορία ως εργαστήριο προσαρμογής των θεσμών και της κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Μητσοτάκης πίστευε στους Έλληνες

Στην ομιλία της η βουλευτής Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κρήτη και τα Χανιά.

Τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με τους πολίτες και το ενδιαφέρον του για το τι συνέβαινε καθημερινά στο νησί. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του για ανάπτυξη του φαραγγιού της Σαμαριάς, για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης καθώς και του Πολυτεχνείου, σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγαπούσε την Κρήτη πάρα πολύ. Αισθανόταν κομμάτι της Κρήτης», τόνισε.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό που έπαιρνε ρηξικέλευθες αποφάσεις.

«Σήμερα που υπάρχει μια ευρύτερη κρίση δημοκρατίας, γιατί υπάρχει μια τεράστια κρίση αντιπροσώπευσης σε όλο τον κόσμο, σήμερα που η δημοκρατία περνάει δύσκολες ώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, αναρωτιέμαι καμία φορά αν αυτοί οι πολιτικοί παλιάς κοπής όπως έλεγαν τότε τον Κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν αυτοί που είχαν μια διαφορετική αντίληψη δημοκρατίας που δεν διάβαζαν τα προβλήματα μόνο με τις δημοσκοπήσεις, που δεν αντιμετώπιζαν τους ανθρώπους σαν κουκιά, αλλά σαν πολίτες, σαν ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπούσε ο πολιτικός τον οποίο επέλεγαν».

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά από την λογική του Κ. Μητσοτάκη, από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τα θέματα, από την πίστη του πάνω από όλα στους ανθρώπους», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «ο Μητσοτάκης πίστευε στους Έλληνες».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί