Χάος από το ξαφνικό λουκέτο αεροπορικής εταιρίας με πτήσεις και στην Κρήτη – Κατέβαζαν άρον άρον επιβάτες από το αεροπλάνο

Έπεσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι τίτλοι τέλους για την αεροπορική εταιρεία Cobalt όταν προσγειώθηκε η τελευταία πτήση της εταιρείας.

Μεγάλη λύπη εκφράζει η κυπριακή αεροπορική εταιρεία COBALT AIR για την αναστολή της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για τη συνέχιση της πορείας της παρ’όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

Η εταιρεία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης, εκφράζει επίσης «βαθύτατη λύπη» για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία των επιβατών της.

«Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η αεροπορική εταιρεία COBALT AIR αναστέλλει τη λειτουργία της τα μεσάνυκτα της 17ης Οκτωβρίου 2018 και προχωρά σε διαδικασία διαχείρισης μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες λειτουργίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «είναι μια θλιβερή μέρα για όλο το προσωπικό και τους επιβάτες της COBALT AIR».

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η εταιρεία εργαζόταν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της επάρκεια. Παρ´ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τη σκληρή δουλεία και αφοσίωση στο να κτιστεί και να εδραιωθεί η εταιρεία αυτή, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι που ήταν αναγκαίοι για τη συνέχιση της πορείας της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία, καταλήγει η ανακοίνωση, «επιθυμεί να ευχαριστήσει το προσωπικό της για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, τους πελάτες της που την στήριξαν και ταξίδεψαν μαζί της με ασφάλεια καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες της».

H τελευταία άφιξη της εταιρείας ήταν από το Λονδίνο, ενώ και τα έξι αεροπλάνα του στόλου της Cobalt έχουν καθηλωθεί στη δυτική πλευρά του διαύλου του αεροδρομίου της Λάρνακας.

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη της τελευταίας πτήσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας ανακοινώθηκε στους επιβάτες το κλείσιμο της εταιρείας αλλά και η ακύρωση των πτήσεων.

Δυσαρέσκεια από τους επιβάτες που ήταν ήδη μέσα στα αεροπλάνα!

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν χθες βράδυ οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που θα ταξίδευαν με αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air, όταν ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία έκλεισε και δεν θα πραγματοποιούνταν οι πτήσεις τους.

Οι επιβάτες δύο πτήσεων που θα αναχωρούσαν στις 23.15 για Τελ Αβίβ και 23.30 για Βηρυτό είχαν ήδη δώσει τις αποσκευές τους και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων όταν ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας.

Οι αποσκευές των επιβατών αποβιβάστηκαν από τα αεροσκάφη και κλήθηκαν να τις παραλάβουν όπως και να κάνουν από μόνοι τους διευθετήσεις για ξενοδοχεία και αναχωρήσεις με άλλες αερογραμμές.

Αρκετοί επιβάτες, με μικρά παιδιά και βρέφη, δήλωσαν ότι απλά τους ενημέρωσαν ότι η πτήση τους ακυρώθηκε επειδή έκλεισε η εταιρεία και ότι θα έπρεπε να βρουν μόνοι τους ξενοδοχείο για να μείνουν μέχρι να δουν τι θα γίνει με τις πτήσεις τους.

Ξένοι επιβάτες που μετέβαιναν στη Βηρυτό ανέφεραν ότι «μας λέχθηκε πως η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, απλά μας είπαν πηγαίνετε να βρείτε ξενοδοχείο. Θα πάμε σε ξενοδοχείο αλλά υπάρχουν άτομα που δεν έχουν χρήματα και δεν γνωρίζουν που να πάνε. Δεν μας έχουν δώσει καμία εναλλακτική λύση και καμιά δικαιολογία για την ακύρωση της πτήσης μας».

Δύο φοιτητές από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι θα αναχωρούσαν στις 2 τα ξημερώματα για Αμπου Ντάμπι και μετά στη Σρι Λάνκα δήλωσαν «σοκαρισμένοι αφού δεν γνώριζαν τίποτε για το κλείσιμο της εταιρείας και έμαθαν από τους δημοσιογράφους τα τεκταινόμενα».

Αρκετοί Κύπριοι που μετέφεραν δικούς τους στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για το Αμπου Ντάμπι ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας από τα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς όμως κανένας από την εταιρεία να τους ενημερώσει για την ακύρωση της πτήσης τους ή με ποιο τρόπο θα πάνε στον προορισμό τους.

Σημειώνεται ότι οι πιλότοι και τα πληρώματα των πτήσεων για Τελ Αβίβ και Βηρυτό ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο χωρίς να πιστεύουν, όπως ανέφεραν, «αυτό που έγινε με το κλείσιμο της εταιρείας. Ζήσαμε το κλείσιμο της Eurocypria και τώρα για δεύτερη φορά, είμαστε πάλι άνεργοι» ανέφεραν μερικοί.

Τα αεροσκάφη της εταιρείας ήταν σταθμευμένα σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τα τουριστικά λεωφορεία ενώ η τελευταία πτήση της Cobalt έφτασε στη Λάρνακα λίγο πριν τα μεσάνυκτα από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών την αρμοδιότητα για επίλυση των ζητημάτων που άπτονται ουσιαστικά των αεροπορικών εταιρειών έχει η Πολιτική Αεροπορία.

  • Στο παρόν στάδιο προτεραιότητα θα δοθεί από τον εκκαθαριστή, στους επιβάτες που πρέπει να επαναπατριστούν. Σε όσους δηλαδή έφθασαν στην Κύπρο με την εταιρεία και σε όσους ταξίδεψαν στο εξωτερικό με την Cobalt.
  • Όσο αφορά τώρα τους επιβάτες οι οποίοι θα ταξίδευαν με την εταιρεία και έχουν ήδη κρατήσει και πληρώσει το εισιτήριό τους, αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν παράπονα στην Πολιτική Αεροπορία.
  • Ακολούθως ο διαχειριστής θα αναλάβει τις εκκρεμότητες σε πληρωμές και σε κατοπινό στάδιο τις διευθετήσεις με τους επιβάτες που έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια.

Το Υπουργείο θα διευκολύνει το επιβατικό κοινό

Η είδηση προκάλεσε άμεση σύγκληση σύσκεψης στο υπουργείο Μεταφορών. To Υπουργείο θα φροντίσει να διευκολύνει το επιβατικό κοινό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αρμόδια Υπουργός Βασιλική Αναστασιάδη, κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν την αεροπορική εταιρεία Cobalt να κλείνει.

Η υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε τις εξής λύσεις μετά το τέλος της σύσκεψης:

1. Οι επιβάτες των πτήσεων της 17ης βραδινής και 18ης Οκτωβρίου 2018, που δεν θα πραγματοποιηθούν, παρακαλούνται όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής διαδρομής σε οικονομική θέση για τον επαναπατρισμό τους και να κρατήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, για σκοπούς αποζημίωσής τους.

2. Οι υπόλοιποι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Cobaltair Ltd τις επόμενες (7) μέρες, θα τους δοθούν εισιτήρια από ταξιδιωτικά πρακτορεία και το κόστος θα καλύψει το κράτος. Όχι γιατί έχει κάποια νομική υποχρέωση το κράτος αλλά γιατί επιθυμεί να διευκολύνει τους επιβάτες, τόσο τους Κύπριους που θα επιστρέψουν όσο και τους τουρίστες που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Η υπουργός τόνισε πως οι λόγοι που έκλεισε η Cobalt είναι οικονομικοί ενώ εξέφρασε τη λύπη της τόσο για το κλείσιμο της εταιρείας όσο και για την ταλαιπωρία των επιβατών.

Καθημερίνα 2,500 άτομα συνολικά πετούσαν προς και από την Κύπρο με την Cobalt, συνεπώς οι επιβάτες μίας εβομάδας είναι περίπου 20.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γνωστό ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

H Cobalt ιδρύθηκε το 2015 μετά τη διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών και στις 7 Ιουλίου του 2016 ξεκίνησε τις πτήσεις. Ο στόλος της αποτελείται από έξι αεροσκάφη.

H διεθνής αεροπορική εταιρείας πραγματοποιούσε δρομολόγια σε Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία, Ελβετία, Λίβανο, Γερμανία, Δανία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα.

 Euronews

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί