Yeni Safak: Ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε και αποκεφαλίσθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας

Εξηγώντας ότι είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές όσων ακολούθησαν, η Yeni Safak αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε κατά την διάρκεια ανάκρισης, οπότε και σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά του.
Στην συνέχεια, αποκεφαλίσθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν αναφέρει με ποιον τρόπο απέκτησε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου. Το σώμα του διαμελίσθηκε ακολούθως.
Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».
Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».
Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.

Μiddle East Eye: Τον διαμέλισαν ζωντανό, εφτά λεπτά κράτησε η «διαδικασία» της δολοφονίας

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η οποία είχε επίσης πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με την περιγραφή, ο σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου.

«Δεν υπήρξε απόπειρα ανάκρισης. Είχαν έλθει για να τον σκοτώσουν» και ο ίδιος ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο.

Ενας ιατροδικαστής, ο Σάλα αλ-Τουμπάιγκι, που συμμετείχε στην ομάδα των σαουδαράβων πρακτόρων που είχαν φθάσει εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ, άρχισε στην συνέχεια να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με την πηγή του Middle East Eye.

Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ΄όλη την διαδικασία: «Οταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι’ εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Στην Άγκυρα σήμερα ο Μάικ Πομπέο, συνάντηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόκειται να έχουν σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο, πρωτίστως για την υπόθεση της εξαφάνισης του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μετά την «κοινή συμφωνία» με το Ριάντ η έρευνα στην κατοικία του Σαουδάραβα πρέσβη

Η Τουρκία αναμένει να υπάρξει μια κοινή συμφωνία ώστε να ερευνηθεί η κατοικία του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αλ Οτάϊμπι έφυγε χθες από την τουρκική πόλη και επέστρεψε στο Ριάντ, σύμφωνα με τουρκική πηγή. Μια έρευνα στην προξενική κατοικία ματαιώθηκε χθες επειδή δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν σαουδάραβες αξιωματούχοι, ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία.

Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει για το τι μπορεί να συνέβη μέσα στο προξενείο.

“Εχω τις προσωπικές μου απόψεις… Εχω ισχυρές απόψεις αλλά η έρευνα είναι έργο της δικαιοσύνης”, είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί