Παράταση ενός έτους για το Brexit προτείνεται από Βρετανούς και διπλωμάτες της ΕΕ (Βίντεο)

Τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εμπορίου  Λϊαμ Φοξ  για μακρύτερη περίοδο μετάβασης  στο Brexit ώστε να υπάρξει συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, ακολούθησαν  αυτές του επικεφαλής των διαπραγματευτών στην ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ  και του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν  που δήλωσαν σήμερα πως καλό  θα ήταν να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης που θα ακολουθήσει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική φαίνεται το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο συμφώνα με το BBC.

Το ενδεχόμενο να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ έχει στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. 

Δεν θα έβλαπτε την Ευρώπη αν επιτρεπόταν στη Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την εσωτερική αγορά πέραν μιας συμφωνημένης μεταβατικής ρύθμισης, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι δεν απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το Brexit και ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Προειδοποίησε όμως  ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε σήμερα  ότι μια παράταση είναι κάτι που έχει συζητηθεί από τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πλευρά διότι «απλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που χρειάζεται».

Παγερή αναμένεται να είναι η υποδοχή που επιφυλάσσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, την οποία  θα προειδοποιήσουν ότι ή θα συγκεντρώσει υποστήριξη στη χώρα της για την συμφωνία που προτείνεται για το Brexit ή θα πρέπει να προετοιμαστεί για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο.

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί πιο μακρά περίοδο μετάβασης, ώστε να μπορέσει να κλειστεί συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times.

Η εφημερίδα Financial Times έγραψε την Τρίτη ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit , ο Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίζεται διατεθειμένος να συμφωνήσει να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία για άλλον έναν χρόνο.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν ζητά να παραταθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να προσφέρει παράταση ενός έτους εάν αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit. Tο γραφείο της Τερέζα Μει  απέκλεισε την παράταση της περιόδου παρόλο που κάποια μέλη της κυβέρνησης πίστευαν το αντίθετο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Afp

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί