Οι… “ευεργεσίες” εκατομμυρίων στην Εκκλησία Κρήτης και οι “χορηγοί” Αρναουτάκης, Βενιζέλος και Κεγκέρογλου (έγγραφα- φωτο)

Υποθέσεις που προκαλούν πολλά ερωτηματικά και τη στάση της Εκκλησίας της Κρήτης και παραγόντων της στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, παρουσιάζει σήμερα το Candiadoc. Αφορμή η πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, να χρηματοδοτήσει 300.000 ευρώ την επέκταση του εργαστηρίου παρασκευής γευμάτων της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ανεβάζοντας έτσι το κόστος για το εργαστήριο στις 900.000 ευρώ!

Όμως η περίπτωση αυτή είναι μόνο η αφορμή, καθώς, όπως θα δείτε στη συνέχεια, η Εκκλησία της Κρήτης, είτε μέσω μητροπόλεων, είτε μέσω ΜΚΟ, έχει λάβει τεράστια ποσά όλα αυτά τα χρόνια από τις χρηματοδοτήσεις τοπικών και κεντρικών παραγόντων του συστήματος της χρεοκοπίας.

Γι αυτό το λόγο και η Εκκλησία της Κρήτης έχει “ανταποδώσει” με διάφορες ευκαιρίες, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να δώσει… τίτλους σε βουλευτές και παράγοντες, όπως αυτόν του “μεγάλου άρχοντα” ή “μεγάλου πρωτονοτάριου” στον Β. Κεγέρογλου!

Τα γεύματα της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου

Η υπόθεση προκαλεί πολλά ερωτηματικά: η μητρόπολη Αρκαλοχωρίου χρηματοδοτείται για δεύτερη φορά, με ένα συνολικά ποσό 900.000 ευρώ, για να δημιουργήσει ένα εργαστήριο για την παρασκευή γευμάτων για τους άπορους της περιοχής. Το αρχικό κτίριο, πάνω από 100 τετραγωνικά στο Αρκαλοχώρι, χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ, και τώρα, με νέα απόφαση της περιφέρειας και υπογραφή του περιφερειάρχη Κρήτης, χορηγούνται άλλες 300.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει η επέκταση της αίθουσας!

Βέβαια δεν έχουμε μάθει ποτέ πόσοι άνθρωποι σιτίζονται σε μια περιοχή όπως το Αρκαλοχώρι, ώστε να απαιτούνται συνολικά 900.000 ευρώ για την κατασκευή ενός χώρου όπου παρασκευάζεται το φαγητό. Για παράδειγμα, στην Αγία Τριάδα της πόλης του Ηρακλείου, όπου υπάρχει εδώ και δεκαετίες ο πιο γνωστός χώρος σίτισης απόρων, μάλλον τα χρήματα που δόθηκαν για τη δημιουργία του (και για τη φιλοξενία απόρων) είναι υποπολλαπλάσια…

Η αρχική αίθουσα για την παρασκευή των γευμάτων ήδη υπάρχει. Πριν λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο μητροπολίτης Ανδρέας, ανακοίνωσαν την επέκταση του χώρου, που θα κοστίσει 300.000 ευρώ. Εδώ υπάρχει ένα ακόμα περίεργο, καθώς η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε και ανακοινώθηκε… δυο φορές!

Η πρώτη ήταν στις 3 Νοεμβρίου 2017 και η δεύτερη μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 5 Οκτωβρίου 2018. Ίσως αυτή η … θριαμβευτική υπενθύμιση της χρηματοδότησης (με πανομοιότυπες φωτογραφίες), εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς που σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές!

Βέβαια οι ακριβές επενδύσεις στην περιοχή της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, δεν είναι οι μοναδικές που έχουν χρηματοδοτήσει, είτε ο σημερινός περιφερειάρχης Κρήτης, είτε ο τοπικός βουλευτής (Αρκαλοχωρίτης) Βασίλης Κεγκέρογλου, μέσω του τότε παντοδύναμου, Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο ο μητροπολίτης Ανδρέας – εν μέσω μνημονίων- είχε τον Ιούλιο του 2013 υποδεχτεί με ρακές και χαμόγελα, μαζί με σύσσωμο το τοπικό ΠΑΣΟΚ…

 

Είχε την εξήγησή του, βεβαίως, καθώς η μητρόπολη τότε είχε χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του πολιτιστικού της κέντρου (2,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και πάνω από 300.000 για τον εξοπλισμό), πάντα εν μέσω σφοδρής κρίσης, μνημονίων και φτώχειας των ανθρώπων…

 

Η Εκκλησία Κρήτης, η ΜΚΟ της και το 1 εκατ. € για φιλανθρωπίες που έκανε “Άρχοντα” τον Β. Κεγκέρογλου! (έγγραφα)

Αλλά δεν είναι αυτά τα μόνα με τη στάση της τοπικής Εκκλησίας και του συστήματος της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ήταν μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2014, στις 18 Δεκεμβρίου, όταν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέδιδε ένα ανακοινωθέν, όχι με ευχές προς τους πιστούς, αλλά με πρωτοφανείς – για ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο – ευχαριστίες προς την κυβέρνηση Σαμαρά και δυο “άξια” τέκνα της, τον τότε υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και τον τότε, επίσης, υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην ουσία ήμασταν ήδη, ατύπως, στην προεκλογική περίοδο. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Σύνοδο να υμνήσει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ούτε δυο υπουργούς της... Κυρίως τον Ηρακλειώτη.

Για διαφορετικούς λόγους “ευλογούσε” τον καθένα. Τον υπουργό Παιδείας επειδή πέρασε τις θέσεις της σε ένα νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική παιδεία. Τον δεύτερο, επειδή είχε εξασφαλίσει ένα πολύ σημαντικό πόσο στην μη κυβερνητική οργάνωση “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” της κρητικής Εκκλησίας (ναι έχει και ΜΚΟ η Εκκλησία της Κρήτης!) για φιλανθρωπικό έργο!

Διαβάστε τί έγραφε εκείνη την ημέρα η Σύνοδος:

“Ἐπιπλέον, ἡ Ἱερά Σύνοδος, κατά τή σημερινή της Συνεδρία, ἀναφέρθηκε στήν ὑπογραφή Προγραμματικῶν Συμβάσεων, μεταξύ τοῦ Ὑπουργείου Ἐργασίας, Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης καί Πρόνοιας, τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, καί τῆς Μ.Κ.Ο. τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», οἱ ὁποῖες ἀφοροῦν στήν ὑλοποίηση προγράμματος βοήθειας καί ἐνίσχυσης τῶν φιλανθρωπικῶν καί προνοιακῶν δομῶν τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, μέ τή διανομή τροφίμων καί γευμάτων σέ οἰκογένειες ἀπόρων, ἐνδεῶν καί ἀστέγων συνανθρώπων μας, καθώς καί μέ βοήθεια πρός τά συσσίτια καί τίς τράπεζες τροφίμων τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς, τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Μεγαλονήσου καί τῶν Ἐνοριῶν τους.

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης ἐκφράζει βαθύτατες εὐχαριστίες πρός τόν κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Ὑφυπουργό Ἐργασίας, Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης καί Πρόνοιας, ὁ ὁποῖος εἶχε τήν εὐγενῆ πρωτοβουλία, ἐξασφάλισε καί ὑπέγραψε τίς παραπάνω Συμβάσεις, πού θά συμβάλουν καθοριστικά στήν ἐνδυνάμωση καί στήν ἐπαύξηση τοῦ φιλανθρωπικοῦ ἔργου τῆς Ἐκκλησίας, πρός ὄφελος τοῦ Λαοῦ, κατά τούς δύσκολους καιρούς πού διανύει ἡ Χώρα μας”.

 

Ω, τι γενναιόδωρο! Ο αρμόδιος για την εργασία (ανεργία, δηλαδή…) τότε υφυπουργός, με το ποσοστό των νέων ανέργων να ξεπερνά τα χρόνια της θητείας του το 60%, που έκοψε επιδόματα ακόμα και ανθρώπων με ανίατες ασθένειες, έδινε χρήματα από τα χρήματα του ελληνικού λαού για… φιλανθρωπίες! Τα έδινε στην Εκκλησία της Κρήτης προκειμένου να ταΐσει και να φροντίσει τα θύματα της πολιτικής του! Κι η Εκκλησία, ανακοίνωνε θριαμβευτικά ότι με την “ευγενή πρωτοβουλία” του πολιτικού, που θα βοηθούσε τον ταλαίπωρο λαό! Δηλαδή, ο εξοντωμένος λαός θα πλήρωνε και πάλι, για να παρουσιαστεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας (και δε θα πλήρωνε η ίδια…) ενώ ο υφυπουργός εμφανιζόταν κι αυτός ένας “ευγενής ευεργέτης”…

Η Σύνοδος βέβαια δεν ανέφερε το ποσό της “ευεργεσίας”. Ούτε ποτέ δόθηκε στη δημοσιότητα η προγραμματική σύμβαση. Δεν ανέβηκε καν στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” (γενικά, η σελίδα της Αρχιεπισκοπής στη Διαύγεια ήταν τότε κενή…).

Λίγες ημέρες όμως πριν την ανακοίνωση ευγνωμοσύνης προς τον “ευγενή υπουργό”, ο κ. Κεγκέρογλου υπέγραφε αποφάσεις πλουσιοπάροχων χρηματοδοτήσεων προς την τοπική Εκκλησία… Αυτές οι χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αν αυτές είναι οι συνολικές προβλεπόμενες από τη σύμβαση, δεν το γνωρίζουμε.

Στις 2 Δεκεμβρίου χορηγούσε, με βάση την προγραμματική σύμβαση, 607.500 ευρώ στην ΜΚΟ της Εκκλησίας Κρήτης.

 

Στις 8 Δεκεμβρίου χορηγούσε άλλα 333.000 ευρώ, επίσης στην ΜΚΟ. Η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι ενταγμένη και στο πρόγραμμα “Κρήτη πράσινη ανάπτυξη”, από την οποία έχει εισπράξει άλλα 300.000 ευρώ.

 

Υπάρχει άλλη μια απόφαση του κ. Κεγκέρογλου ( ίδιος δεν υπογράφει καμιά από αυτές τις αποφάσεις, αλλά με εντολή του υπογράφει η τότε ΓΓ). Στις 20 Νοεμβρίου του 2014, λίγες μέρες πριν δοθούν τα χρήματα στην ΜΚΟ, αποφασίζεται η χορήγηση ποσού 135.000 ευρώ στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Για ευρύτερη και μόνο γνώση, θυμίζουμε ότι είναι η Μητρόπολη της ιδιαίτερης πατρίδας (και εκλογικής) του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος είναι από το Αρκαλοχώρι.

 

Αυτοί είναι οι λόγοι που ο πρώην υφυπουργός, ταυτισμένος στην πολιτική του δράση με το δράμα ενός ολόκληρου λαού, τιμήθηκε στην πιο μεγάλη γιορτή της πόλης του Ηρακλείου, στη γιορτή του πολιούχου της Άγιου Μηνά, το 2015… Και έγινε “μέγας άρχων”, ή “Άρχων Πρωτονοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας”, όπως αναφερόταν στη σελίδα της Αρχιεπισκοπής.

 

Οι πολιτικές παρεμβάσεις της Συνόδου

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά ούτε, φανταζόμαστε, η τελευταία που η Σύνοδος της Εκκλησίας παίρνει, εμμέσως αλλά σαφέστατα, θέση για πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα την 1η Ιουλίου του 2015, ελάχιστα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα, καλούσε, στην ουσία, το λαό να ψηφίσει “ναι”! Δεν το είπε καθαρά, αλλά εύκολα το συμπεραίνει κανείς, ειδικά αν διαβάσει τις έσχατες λέξεις της τελευταίας παραγράφου:

“Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης κατά τίς κρίσιμες τοῦτες ἡμέρες, τίς ὁποῖες περνᾶ ἡ Χώρα μας ἐκφράζει τήν ἀγωνία της γιά τό παρόν καί τό μέλλον μας καί ἀπευθύνει πρός τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐγενῆ καί ἡρωϊκό Κρητικό Λαό τή θερμή παράκληση καί προτροπή νά διαφυλάξουμε ὅλοι μαζί τήν ἀγάπη, τήν ἑνότητα, τήν ὁμόνοια, τήν ὁμοψυχία καί τή νηφαλιότητα.

          Ὅλοι οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Μεγαλονήσου, μέ πατρική ἀγάπη, στοργή καί ἐνδιαφέρον, ἀπευθυνόμαστε στόν Κρητικό Λαό μας καί παρακαλοῦμε νά μήν ἀφήσουμε, γιά κανένα λόγο, νά ἐπέλθει διχασμός καί διχόνοια.

Θεωροῦμε ἀπαραίτητο μπροστά στά σύγχρονα διλήμματα καί τίς κομβικές ἀποφάσεις νά κάνουμε τέτοιες ἐπιλογές, οἱ ὁποῖες θά ὁδηγήσουν τόν Τόπο καί τόν Λαό μας σέ διέξοδο ἀπό τά ἀδιέξοδα, στήν Εὐρώπη τῆς ἀλληλεγγύης, τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καί τοῦ σεβασμοῦ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, χωρίς παλινωδίες καί πειραματισμούς”.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί