Αποκαλύψεις τουρκικών ΜΜΕ: O Κασόγκι βασανίστηκε και αποκεφαλίσθηκε μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας

Ο σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίσθηκε πριν αποκεφαλισθεί εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη ηχητική καταγραφή των γεγονότων – Μiddle East Eye: Τον διαμέλισαν ζωντανό, εφτά λεπτά κράτησε η «διαδικασία» της δολοφονίας – Στην Άγκυρα σήμερα ο Μάικ Πομπέο, συνάντηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου για το ζήτημα.

Τούρκοι αστυνομικοί άρχισαν σήμερα να ερευνούν την κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με ανταποκριτές και εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερ που βρίσκονται επιτόπου.

Η έρευνα αυτή, που διεξάγεται από δεκάδες αστυνομικούς, πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τη Δευτέρα που έγιναν παρόμοιες έρευνες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου το Ριάντ είναι ύποπτο ότι έβαλε να δολοφονήσουν τον Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ομάδα σαουδάραβων αξιωματούχων, που αποτελείται από έντεκα άτομα, έφτασε κατά τις μεσημεριανές ώρες στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu.

Η εντεκαμελής ομάδα αναμένει να πραγματοποιηθεί η έρευνα από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει σήμερα η έρευνα αυτή.

Η τουρκική αστυνομία επρόκειτο να ερευνήσει την κατοικία την Τρίτη, όμως οι αξιωματικοί που βρίσκονταν εκεί ανέβαλαν την έρευνα επειδή οι Σαουδάραβες συνάδελφοί τους δεν μπορούσαν να είναι παρόντες.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ στις έρευνες

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, πρόσφερε και πάλι την βοήθεια της χώρας του στις τουρκικές έρευνες για τη εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της Ουάσινγκτον σε σχέση με την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση Πομπέο -Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος για τον Μόλδοβα, και διήρκεσε 40 λεπτά.

Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε νωρίτερα στην Άγκυρα και με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τις συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του «αποτελεσματικές».

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Κασόγκι βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε στο προξενείο

Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίσθηκε πριν αποκεφαλισθεί εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».
Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων, αναφέρει ότι είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές όσων ακολούθησαν και αναφέρει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε κατά την διάρκεια ανάκρισης, οπότε και σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά του.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, η οποία είχε επίσης πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με την περιγραφή, ο σαουδάραβας δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο γραφείο του προξένου.

«Δεν υπήρξε απόπειρα ανάκρισης. Είχαν έλθει για να τον σκοτώσουν» και ο ίδιος ο πρόξενος βγήκε από το δωμάτιο.

Ενας ιατροδικαστής, ο Σάλα αλ-Τουμπάιγκι, που συμμετείχε στην ομάδα των σαουδαράβων πρακτόρων που είχαν φθάσει εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ, άρχισε στην συνέχεια να διαμελίζει το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ενώ ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με την πηγή του Middle East Eye.

Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ΄όλη την διαδικασία: «Οταν κάνω αυτήν την δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι’ εσείς», ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή.

Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το Middle East Eye.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί