Διεθνές συνέδριο για την ‘Κύρου Ανάβασις’ του Ξενοφώντα στο Ηράκλειο

Από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους η Κύρου Ανάβασις γοητεύει τους αναγνώστες της: ως λογοτεχνικό αριστούργημα (όπως το χαρακτήρισε ο Γίβων), ως πολιτική και ιδεολογική πρόταση, ως ιστορική συμβολή, ως ένα πρώτο δείγμα στρατιωτικής αυτοβιογραφίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon’s Anabasis and its Legacy και έχει στόχο να αναδείξει τις ποικίλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που γεννά η Κύρου Ανάβασις, καθώς και να διερευνήσει την επιρροή που άσκησε στη μεταγενέστερη λογοτεχνία, πολιτική σκέψη, εικονογραφία, ακόμα και στον κινηματογράφο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στις 19 Οκτωβρίου, ώρα 15:30 και θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου. Θα συμμετάσχουν 22 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γλώσσα των εργασιών θα είναι η αγγλική).

«Θάλαττα! Θάλαττα!», αναφώνησαν οι Έλληνες μισθοφόροι, όταν, επιστρέφοντας από τα βάθη της Περσικής αυτοκρατορίας, αντίκρισαν τη θάλασσα από τις παρυφές του όρους Θήχη. Είχαν ακολουθήσει τον Κύρο τον Νεώτερο στην εκστρατεία του εναντίον του αδελφού του, βασιλιά Αρταξέρξη· όμως ο Κύρος σκοτώθηκε στη μάχη στα Κούναξα, και έτσι οι Έλληνες βρέθηκαν να περιπλανιούνται στο εχθρικό έδαφος της Περσικής αυτοκρατορίας, μέχρι να κατορθώσουν, μετά από πολλές δυσκολίες, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ανάμεσα στους μισθοφόρους που ακολούθησαν τον Κύρο ήταν και ο Αθηναίος ιστορικός Ξενοφών, ο οποίος, στο έργο του Κύρου Ανάβασις, αφηγήθηκε με γλαφυρότητα τις περιπέτειες των Ελλήνων και το ταξίδι της επιστροφής τους.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Programme.pdf

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί