Σήμερα το «πρώτο κουδούνι» για τα προσφυγόπουλα στη Χίο

Σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, θα αρχίσει η λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομών υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία της Χίου, που έχουν επιλεγεί και συγκεκριμένα στα δημοτικά σχολεία Κάμπου, 5ο Βαρβασίου, 2ο Ευαγγελιστρίας, 11ο στο κέντρο της πόλης και 4ο στην Τουρλωτή. Την Τετάρτη 17/10 θα βρίσκεται στο νησί και ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημ. Βίτσας, που θα παραστεί σε σχετική με το προσφυγικό ζήτημα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Χίου.

Στις ΔΥΕΠ, που θα λειτουργούν από τις 2 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα, αντέδρασαν πρόσφατα – με κατευθυνόμενο από την αυτοαποκαλούμενη «παγχιακή επιτροπή Αγώνα» εξώδικο – 1.130 «γονείς, κηδεμόνες και πολίτες», ζητώντας να μη λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ εντός των σχολείων και προσχηματικά προτείνοντας να δημιουργηθεί σχολείο εντός του κέντρου υποδοχής της (υπερπλήρους, αλλά και παντελώς ακατάλληλης για δημιουργία σχολείων) ΒΙΑΛ.

Ακολούθησε κύμα αντιδράσεων στο ξενοφοβικό κείμενο, από φορείς και συλλογικότητες, όπως η ΕΛΜΕ Χίου, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου, η ΟΕΒΕ, τοΣωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας, ο Σύλλογος Γυναικών, η «Λάθρα;», οι Αλληλέγγυοι Χίου και πολλοί ακόμα. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και ο Ιατρικός Σύλλογος, ενώ και ο, εκλεγμένος με τη ΝΔ, αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, δήλωσε πως «η  μόρφωση των παιδιών, όλων των παιδιών χωρίς καμιά εξαίρεση είναι ένα αυτονόητο κατοχυρωμένο δικαίωμα χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους».

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Απαράδεκτες οι μισαλλόδοξες κραυγές

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου,  τονίζει σε δική του δήλωση, μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πως ακόμα και η ελάχιστη κοινή λογική επιτάσσει να παραδεχτούμε πως η παροχή εκπαίδευσης σε 140 περίπου προσφυγόπουλα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο – εθνικό, τοπικό ή κοινωνικό. Οι, όποιες, εύλογες ανησυχίες εκπαιδευτικού ή υγειονομικού χαρακτήρα έχουν πλήρως απαντηθεί μέσω των προϋποθέσεων ένταξης των παιδιών σε ΔΥΕΠ και την ίδια την οργάνωση του προγράμματος διδασκαλίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι κραυγές οι οποίες, στο όνομα αντιρρήσεων για τη μεταναστευτική πολιτική, επιλέγουν την εκπαίδευση ως προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης, εκφράζοντας έναν πρόχειρα κεκαλυμμένο μισαλλόδοξο και ξενοφοβικό λόγο».

Ας σημειωθεί πως ο βουλευτής της ΝΔ στη Χίο, ο Νότης Μηταράκης, προτίμησε να μην τα χαλάσει με την ξενοφοβική «παγχιακή επιτροπή», την οποία προφανώς θεωρεί δεξαμενή ψήφων, ρίχνοντας την μπάλα στην…. επίθεση στην κυβέρνηση, αναγκαζόμενος πάντως να αναγνωρίσει πως «φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο και να μορφώνεται»….

Κάλεσαν την αστυνομία για… μοίρασμα κειμένου

Ενδεικτικό πάντως, πως οι ξενοφοβικοί κύκλοι δεν έχουν σταματήσει η δραστηριότητά τους, παρά την κατακραυγή, είναι ότι σήμερα, Τετάρτη, κάλεσαν την αστυνομία επειδή μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου μοίραζαν σχετικά με το θέμα ενημερωτικά έντυπα έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο της Ευαγγελίστριας. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σχολείο, αποχώρησαν αφού διαπίστωσαν φυσικά ότι δεν ετελείτο κάποια παράνομη πράξη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί