CNN: Το Ριάντ είναι έτοιμο να παραδεχθεί ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε εν μέσω ανάκρισης

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει μια ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη.

Μια πηγή με γνώση της ανακοίνωσης ανέφερε ότι αυτή εξακολουθεί να ετοιμάζεται και μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με την πηγή, η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή του από την Τουρκία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Η άλλη πηγή τόνισε ότι το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει ότι η επιχείρηση διεξήχθηκε χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται για λογοδοτήσουν, τόνισε το CNN.

Έρευνες από τούρκους αστυνομικούς

Νωρίτερα, τούρκοι αστυνομικοί πέρασαν το απόγευμα την σιδερένια πύλη του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη για να διεξάγουν έρευνα εντός του κτιρίου για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ερευνητές από την Τουρκία και από τη Σαουδική Αραβία ελπίζουν να εντοπίσουν ευρήματα για την τύχη του Κασόγκι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ότι οι ερευνητές αναζητούν ίχνη DNA του δημοσιογράφου και θα πραγματοποιήσουν έρευνες και εντός του γειτονικού κτιρίου του προξενείου.

 Το Ριάντ διεμήνυε από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισης ότι θα επιτρέψει στις τουρκικές αρχές την είσοδο στο προξενείο. Το πράσινο φως ωστόσο δόθηκε στον απόηχο της διεθνούς πίεσης και της διπλωματικής διένεξης Σαουδικής Αραβίας – Δύσης που δημιούργησε η εξαφάνιση του Κασόγκι.
Το Ριάντ επιμένει από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην «Washington Post» και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος, βγήκε σώος και αβλαβής από το προξενείο.
Η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, η οποία τον περίμενε επί ώρες στον δρόμο, το αρνείται κατηγορηματικά. Ομοίως και οι τουρκικές αρχές, ενώ δεκάδες δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν από την προηγούμενη εβδομάδα ότι πίσω από τη δολοφονία του Κασόγκι υπάρχει ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα.
Στον απόηχο της γενικής κατακραυγής, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απαίτησαν πλέον σε κοινή ανακοίνωσή τους τη διενέργεια μίας «αξιόπιστης έρευνας», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη σύμμαχο Σαουδική Αραβία για «σοβαρές ποινές» εφόσον αποδειχτεί ότι το Ριάντ ευθύνεται για τον θάνατο του Κασόγκι – απειλές τις οποίες το βασίλειο δεν άφησε αναπάντητες.

Ντοκουμέντο έχουν οι τουρκικές αρχές

Οι τουρκικές αρχές έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση που καταδεικνύει ότι ο αγνοούμενος δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφεραν σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος και μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.  Οι τουρκικές αρχές έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση που καταδεικνύει ότι ο αγνοούμενος δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφεραν σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος και μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Η τουρκική αστυνομία έχει μια ηχητική καταγραφή που δείχνει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας» επισήμανε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε από την πλευρά του ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε έχουν κοινοποιηθεί σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις πλευρές με μεγάλη σαφήνεια» είπε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής απτών αποδείξεων στο προξενείο».

Διεθνής πίεση στο Ριάντ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει στάση στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

«Είναι απολύτως απαραίτητο οι τουρκικές αρχές, με διαφάνεια και πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να είναι σε θέση να διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα και να δημοσιεύσουν επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όταν ολοκληρωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλέτ Τσαβούσογλου σήμερα ότι η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου παραμένει «ιδιαίτερα ανησυχητική» και είναι απαραίτητη μια αξιόπιστη και ενδελεχή έρευνα.

«Παροτρύνουμε τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα. Υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα για την εξαφάνιση του κου Κασόγκι που μόνο που η Σαουδική Αραβία μπορεί να απαντήσει», δήλωσε ο Χαντ μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Τσαβούσογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί