Δ. Μάρδας: Έχουμε ένα επαρκώς θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα

«Έχουμε ένα επαρκώς θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα καθώς πρόσφατα οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests» τονίζει στην «Αυγή» ο Δημήτρης Μάρδας. Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι οι διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο «οφείλονται σε σύνολο παραγόντων που δεν αντανακλούν απαραίτητα την κατάσταση της οικονομίας» παρατηρώντας ότι αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο Δ. Μάρδας αποδίδει την καταστροφολογία της Ν.Δ. για την οικονομία στο «άγχος για την επανάκτηση της εξουσίας» θυμίζοντας τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των «σεναρίων εικονικής πραγματικότητας» που έχει υποστηρίξει.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια υπογραμμίζει ότι «όσο βελτιώνεται η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας τόσο θα γίνεται ευκολότερη η ρύθμιση των κόκκινων δανείων» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όσο περισσότερες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών κλείνουν, τόσο οι πιέσεις για πλειστηριασμούς με θέμα τη λαϊκή κατοικία περιορίζονται».

Σε σχέση με την ανησυχητική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ο Δ. Μάρδας εκτιμά ότι «η αλληλεγγύη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και η ευρωπαϊκή δημοκρατική παρακαταθήκη μπορούν να αποτελέσουν την ασπίδα» παράλληλα με την ανάδειξη μίας άλλης οικονομικής πολιτικής. Προειδοποιεί όμως ότι πρόβλημα αποτελεί και η «ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων», κάτι που «το βλέπουμε και στη χώρα μας».

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και τον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ζήτημα των τραπεζών και του χρηματιστηρίου; Πώς εξηγείτε την πτώση τη στιγμή που έρχονται θετικά μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς οργανισμούς;

Κατ’ αρχάς σημειώνεται ότι έχουμε ένα επαρκώς θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα καθώς πρόσφατα οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές ακόμα και σε δυσμενή σενάρια. Επομένως δεν δικαιολογούνται τέτοιας έκτασης αντιδράσεις στο χρηματιστήριο στις ημέρες μας. Σχετικά με τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, αυτές, όπως γνωρίζουμε οφείλονται σε σύνολο παραγόντων που δεν αντανακλούν απαραίτητα την κατάσταση της οικονομίας και τις εκεί πραγματικές εξελίξεις, κάτι που συμβαίνει διεθνώς.

Από την άλλη ο ρόλος των κερδοσκοπικών επιθέσεων δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την περίοδο οφείλονται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε εξωγενείς παράγοντες του διεθνούς οικονομικού κλίματος, όπως είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας. Παρόμοιες πιέσεις βέβαια δέχονται και τα διεθνή χρηματιστήρια.

* Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα των τραπεζών και της οικονομίας. Ποια επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Σημειώνεται αρχικά ότι με τον Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη ρυθμίστηκαν δάνεια 11,7 δισ. ευρώ που αφορούν 220.000 πολίτες. Ωστόσο παραμένει ανοικτό το θέμα των κόκκινων δανείων και χρειάζεται εγρήγορση για την αντιμετώπισή του, ιδίως στις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας, που αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα. Από την άλλη όσο βελτιώνεται η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας τόσο ευκολότερη θα γίνεται η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Τέλος, όσο περισσότερες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών κλείνουν, τόσο περιορίζονται οι πιέσεις για πλειστηριασμούς με θέμα τη λαϊκή κατοικία.

* Πώς κρίνετε τη στάση της Ν.Δ. για τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, αλλά και συνολικά την πορεία της οικονομίας; Ποια είναι τα κίνητρα αυτής της καταστροφολογίας;

Το άγχος για την επανάκτηση της εξουσίας είναι ιδιαίτερα εμφανές στους κόλπους της Ν.Δ. Αυτό την οδηγεί, εκτός των άλλων, σε άστοχες παρατηρήσεις ή υπερβολές σ’ ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις. Η Ν.Δ. και ο αρχηγός της συνήθισαν πια να επενδύουν στα διάφορα σενάρια μιας εικονικής πραγματικότητας για να στηρίξουν την πολιτική τους ύπαρξη.

Διαψεύστηκαν λόγου χάρη για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δε θα έκλειναν, για το χρέος που δήθεν δεν θα ρυθμιζόταν και τόσα άλλα. Δεν έπεισαν ούτε για το θέμα των συντάξεων και το δήθεν ενδιαφέρον τους να μην κοπούν προτάσσοντας μονομερείς ενέργειες – τροπολογίες, κακότεχνες, σαν να μην έχουν κυβερνήσει ποτέ.

Τώρα προσπαθούν να κρατηθούν από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη αγνοώντας τους παράγοντες διεθνώς που επηρεάζουν όχι μόνο το δικό μας, αλλά τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

* Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η Ακροδεξιά ανεβαίνει ραγδαία. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν από τις προοδευτικές δυνάμεις εν όψει και των ευρωεκλογών;

Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αποτελεί μια απειλή για το ευρωπαϊκό όραμα. Η οικονομική κρίση αλλά και το προσφυγικό έδωσαν τροφή στις ακροδεξιές αντιλήψεις. Η αλληλεγγύη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και η ευρωπαϊκή δημοκρατική παρακαταθήκη μπορούν να αποτελέσουν την ασπίδα που θα αποκρούει και θα απομονώνει κάθε ακροδεξιά ρητορική.

Από την άλλη πρέπει να αναδειχθεί μια άλλη οικονομική πολιτική στην Ε.Ε., διαφορετική από την υφιστάμενη, η οποία έχει οδηγήσει, μέσω των αντιλήψεών της για τη μορφή της λιτότητας που επέλεξε σε κοινοτικό επίπεδο, σε στρεβλώσεις σε εισοδηματικές πιέσεις και δυσαρέσκεια. Επίσης, να οικοδομηθεί μια πολιτική τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο που να βελτιώνει το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει κάθε πολίτης.

Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς, αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων, και αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί